Kilroy was here

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Kilroy was here” -graffiti WWII Memorialissa Washingtonissa.

Kilroy was here (suom. Kilroy oli täällä tai Kilroy kävi täällä) on yleinen graffiteissa käytetty ilmaus, joka on lähtöisin Yhdysvalloista.

Lauseen alkuperä on hämärän peitossa ja sen synnystä on liikkeellä useita versioita. Erään tarinan mukaan James J. Kilroy olisi ollut alusten tarkastajana Bethlehem Steel Shipyardin telakalla Quincyssä, Massachusettsissa ja jättänyt käynnistään merkin tarkastamiinsa kohteisiin. Laivat rakennettiin suurina sarjoina lohkoista. Kun vaakatasossa tehty lohko sitten nostettiin laivan koontivaiheessa oikeaan asentoon, tarkastajan hyväksymiskuittaukset päätyivät merkillisiin paikkoihin, jopa ylös kattoon. Nämä herättivät Eurooppaan toisen maailmansodan taisteluihin kuljetettavien sotilaiden huomion. Joku sitten keksi ruveta kirjoittelemaan Kilroyn nimeä muuallekin. Yhdysvaltalaiset sotilaat kirjoittelivat tuota tekstiä seiniin liikkuessaan Euroopassa.

Usein tekstin yhteyteen on piirretty tyylitelty hahmo, jossa mies katsoo aidan takaa siten, että hänestä näkyy vain päälaki, silmät ja nenä. Tästä lienee lähtöisin myös suomalaisen Apu-lehden vuosikymmeniä vanha kilpailu ”Missä Jallu luuraa”. Siinä tehtävänä on etsiä lehden sivuille kätketty vastaavanlainen isonenäinen Jallu-hahmo.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kilroy was here.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.