Keskustelu mallineesta:Auktoriteettitunnisteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

@Silvonen:, @Haltiamieli:, @Iivarius:; kertokaas minulle mikä olisi oikeaoppinen käännös tuolle Authority control -termille. Teksti tulisi näkyville mallineen nimessä ja mallineen tulostaman boksin ensimmäisessä sarakkeessa. Itselleni mieleentulleita käännöksiä ovat auktoriteettirekisteri(t), auktoriteettitunnisteet, auktoriteettitiedot --Zache (keskustelu) 20. huhtikuuta 2015 kello 17.11 (EEST)

En ole alan asiantuntija, mutta termi vaikuttaa oikeansuuntaiselta. Kansalliskirjastollakin on auktoriteettitietokantahanke. --Silvonen (keskustelu) 20. huhtikuuta 2015 kello 19.57 (EEST)
Tuo linkki ei enää toimi. Varmaan tämä Melinda-projekti kyseessä: https://www.kiwi.fi/display/melinda/Auktoriteettitietokanta Ks. myös: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201005211889 Valitettavasti vain tuo Asteri/Aleph/Mikälie data ei näytä olevan mitenkään järkevästi saatavissa käyttöön netissä. jni (k) 9. maaliskuuta 2016 kello 21.31 (EET)
Mihin me tätä tarvitaan? --Höyhens (keskustelu) 30. huhtikuuta 2017 kello 01.00 (EEST)
Se on vähän niinkuin kielilinkit ulkoisiin tietokantoihin. Sitä voi käyttää kahteen asiaan joista yksi on se, että niistä pääsee helposti tarkistamaan tietoja ja toinen on, että mikäli tunnisteet pitävät paikkansa, niin niillä voi linkittää tietokantoja. Sanotaan vaikka tilanne jossa jokin sivusto/laite näyttää muusikon tai levyn tietoja Musicbrainz-tunnisteen avulla, niin mikäli aiheelle löytyy wikidatasta musicbrainz-tunniste niin se voi linkittää siihen sivuun. Kolmas on, että kun ne ovat näkyvillä, niin lukijat ylipäätänsä tietävät noiden tunnisteiden olemassaolosta ja ne voivat niillä varmistaa onko artikkelin aihe sama kuin mitä he olettavat sen olevan. Esimerkkinä vaikka kaksi saman nimistä kirjailijaa jotka id:n perusteella pystyy linkittämään tietokannoissa eri kirjalistauksiin. --Zache (keskustelu) 30. huhtikuuta 2017 kello 08.44 (EEST)

ORCID consortium[muokkaa wikitekstiä]

Excuse me for writing in English. For those interested, there is now an ORCID consortium in Finland:

http://orcid.org/blog/2016/08/05/meet-orcid-consortium-member-csc

- Pigsonthewing (keskustelu) 5. elokuuta 2016 kello 15.22 (EEST)

Auktoriteettitunnistedatan lisääminen[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku asiantunteva ystävällisesti antaa lyhyen ja yksinkertaisen neuvon siitä, miten tutkijoiden auktoriteettitunnistetietoja tulisi lisätä tutkijoiden Wikipedia-artikkeleihin? Onko nyt lähtökohta, että ensin lisätään auktoriteettitunnistemallinne ja katsotaan, mitä Wikidata on syönyt, ja sitten manuaalisesti lisätään muita auktoriteettitunnistetietoja tutkijan Wikipedia-artikkeliin? --Boundedrationality (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 13.58 (EEST)

Mieluiten siten, että tiedot syötetään wikidataan ja wikipediassa malline on ilman parametreja. Näin ollaan linjassa muiden wikipedioiden kanssa.--Zache (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 14.03 (EEST)
Kiitos nopeasta vastauksesta! Selvä juttu. Pitänee tutustua tuohon Wikidataan, kun ei ole sen käytöstä aiempaa kokemusta. --Boundedrationality (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 14.34 (EEST)

Mallineen päivittäminen ja parametrien lisääminen[muokkaa wikitekstiä]

”Malline on kopio englanninkielisen Wikipedian vastaavasta Template:Authority control – – –. Malline pyritään pitämään yhteneväisenä englanninkielisen Wikipedian mallineen kanssa.” Mallineeseen voisi lisätä parametreja, esimerkiksi urheilija-artikkeleissa IAAF, International Association of Athletics Federations olisi hyödyllinen. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 11. elokuuta 2018 kello 11.35 (EEST)

Kuittaus, että huomasin tämän. Kopioin mallineen päivitetyn version enwikistä lähipäivinä. --Zache (keskustelu) 11. elokuuta 2018 kello 14.15 (EEST)
Kiitos vastauksesta ja tulevasta mallineen kehittämisestä. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 11. elokuuta 2018 kello 15.57 (EEST)
Ymmärrän että olet kiireinen. @Ipr1, URunICon: Osaisitteko päivittää mallineen? ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 9. syyskuuta 2018 kello 19.46 (EEST)
Voin tuota katsoa, jos ei ole iso homma teen vaikka samantein. Ipr1 (keskustelu) 9. syyskuuta 2018 kello 19.55 (EEST)
Moduuli:Authority controliin saa lisättyä uusia parametreja, esim. tuo IAAF. --URunICon 9. syyskuuta 2018 kello 20.02 (EEST)
Pitää katsoa tuossa olevia eroja, moduulin koko on näemmä tuplaantunut ja jotain eroja on ainakin luokkanimissä fiwikissä (lokalisoituja).

Edit: luokkanimien ja parin virheviestin lokalisoinnin (suomentamisen) lisäksi erona ovat:

  • fennica-linkin tuki (saataisiinko yleiseen versioon tuki?)
  • "editatwiki" malline ei ole tuettu fiwikissä
  • help-kategorian viittaus mallineen ohjeeseen

Luulen että tuossa oli ne merkittävimmät erot, laitan tähän muistiin seuraavaa päivityskertaa ja bugimetsästystä silmälläpitäen. Edit2: eng.wikipedian versiosta tulee aika monia seurantaluokkia myös, nämä pitänee laittaa piilotetuiksi. Ipr1 (keskustelu) 9. syyskuuta 2018 kello 20.30 (EEST)

Kiitos mallineen päivityksestä. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 10. syyskuuta 2018 kello 22.58 (EEST)

Tuossa on muuten aika monta kohtaa jotka käyttävät lokalisoitua nimeä suomenkielisessä wikissä, voisi laittaa pohdintalistalle miten noiden siirtoa voidaan helpottaa. Ipr1 (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 04.14 (EEST)

Suomalaisten poliitikkojen tunnisteet[muokkaa wikitekstiä]

Aika monelta (=lähes kaikilta?) suomalaisilta poliitikoilta puuttuu wikidatasta tiedot joita tässä voisi esittää. Pitäisikö ehdottaa kilpailun aiheeksi? Ipr1 (keskustelu) 13. syyskuuta 2018 kello 16.24 (EEST)

Wikidatan muokkauksesta, hauista ja aihepiireistä olisi syytä järjestää 5-10 editointi/koulutustapahtumaa vuoden 2019 aikana, Noista puolet saisivat sisältää tukea ja koulutusta muutamaa yksittäistä lisäystä suurempien aineistojen syöttämiseen taulukoista, tiedostoista tai verkkosivustoilta skriptien tms avulla. --Paju (keskustelu) 1. tammikuuta 2019 kello 05.41 (EET)
Mitä auktoriteettitunnisteita ajattelit suomalaisille poliitiitikoille käyttää? Useimpien auktoriteettitunnisteiden kriteerejä peruspoliitikot tai rivikansanedustajatkaan eivät täytä (kriteerinä esimerkiksi tekijän yksilöinti esim. julkaisujen perusteella), kunnallispoliitikoista puhumattakaan. --Paju (keskustelu) 3. tammikuuta 2019 kello 03.44 (EET)
Oiskohan VIAF, koska se on kooste noista muista tunnisteista joten sieltä todennäkäisimmin löytyy jotain ja kansallisbiografia-tunniste otollisimmat? --Zache (keskustelu) 3. tammikuuta 2019 kello 07.06 (EET)
Wikidatassa on auktoriteettitunniste Finnish MP ID (P2181) eli Eduskunta ID tai Suomen kansanedustajat -tunniste, joka olisi kansanedustajan tunniste eduskunnan tietokannassa. Tämän tunnisteen voisi lisätä jossain vaiheessa Auktoriteettitunnisteet -mallineeseen. Sivuhuomiona: Muutamilta tätä mallinetta käyttäviltä poliitikoilta uupui WD:ssä englanninkielinen nimike (Label), joten WD ei poliitikon nimeä oletusarvoisesti vielä näyttänyt (paitsi suomeksi). Tämä tunniste P2181 löytää huomattavasti useampia poliitikkoja kuin VIAF. Puutteena on tietysti, ettei tuo tunniste löydä monia johtavia tai muuten wikimerkittäviä kuntapoliitikkoja, jotka eivät tehneet uraa eduskunnassa. Tunnen Kansallisbiografiaa puutteellisesti ja vuodeksi saamani käyttäjätunnukseni on jo vanhentunut; teos dokumentoi kuitenkin henkilöitä käsitykseni mukaan erityisesti uraa kokoavasti esimerkiksi jonkun suuremman tunnustuksen jälkeen (esimerkiksi jonkun neuvoksen arvonimi), eläköitymisvaiheessa tai postuumisti (kirjoittajinaan kolleegat tai historiantutkijat) eikä ole ainakaan aiemmin ollut toimiva lähde monelle aktiivisimmassa vaiheessa olevalle wikimerkittävän henkilölle (esimerkiksi tieteilijälle, yritysjohtajalle tai poliitikolle). Esimerkiksi tuolta taitavat uupua täysin nykyiset nuoremmat kansanedustajat, joiden kausi on alkanut vasta 2010-luvulla? VIAF-tunnisteesta: sitä on vain pienellä osalla kansanedustajista; lisäksi joillain (ministeritason) kärkipoliitikoilla on vielä tilapäisen näköinen pitkä tunnus, kuten Juha Sipilän VIAF-tunniste 2657148705702337080007. Sen avulla hain kuitenkin Sipilälle LCNAF-tunnisteeen jonka lisäsin WD:aan. VIAFin heikkouden ja puutteellisuuden suomalaispoliitikkojen tunnistamisessa (alkuvaiheessa, tulevat kyllä perässä kun Wikidata ja joku toinen VIAF-organisaatio on henkilön tunnistanut, tätä kehitystä on nähty tehtyjen WD-lisäysten jälkeen...) osoittaa esimerkiksi se, että artikkelin Luettelo vaalikauden 2015–2019 kansanedustajista kymmenen korkeimman vertailuluvun saaneista eli varsin tunnetusta kansanedustajista VIAF-tunniste uupui 9.1.2019 edustajilta Jaana Pelkonen, Antti Rinne, Hannakaisa Heikkinen, Petteri Orpo, Mikko Savola, Harry Harkimo. Top-10:n henkilöistä esimerkiksi Pekka Haavisto oli tunnistettu ja listattu autoriteettitunnisteisiin osaksi kirjallisen tuotantonsa kuten 1978 kirjoittamansa Interrail-oppaan välityksellä. --Paju (keskustelu) 9. tammikuuta 2019 kello 13.00 (EET)
@Paju: WMFI:llä olisi tarkoitus pitää talven/kevään aikana tapaamisia Oodissa ihan vain sillä periaatteella, että varataan ryhmätyötila, kerrotaan tilaisuudesta yleisesti ja tehdään siellä jotain. (muokataan Wikipediaa, kerrotaan työkalujen käytöstä, Wikidatasta jne). Tammikuun aikana voisi pitää yhden tai kaksi tapaamista ihan wikipedistien kanssa nähdäksemme miten homma toimii ja tuo voisi olla keskittynyt vaikka ihan aluksi Wikidata-työkalujen käyttöön. (Esim TABernacle, Petscan, Harvest templates, Quickstatements jne. Pistän tästä vaikka tekniikankahvihuoneeseen jonkun viestin. --Zache (keskustelu) 9. tammikuuta 2019 kello 11.43 (EET)
Mainitsemasi tapaamiset tuntuvat hyvältä idealta (näin jo maininnan Wikimedia Suomen vuosisuunnitelmassa, mutta Google-koplauksen takia en etäyhteyttä voinut WMF:n vuosikokoukseen muodostaa ja etäosallistua, vaikka sanottavaa olisi ollut) ja työkalut näyttävät kiinnostavilta. Toivottavasti löytyy sopivia päiviä tai iltoja. Esimerkiksi tiistai-illat eivät minulle sovi. Kahvihuoneen keskusteluja en seuraa kuin satunnaisesti. --Paju (keskustelu) 9. tammikuuta 2019 kello 13.00 (EET)
@Paju:, Nyt siellä on wikiprojekti:Oodi ja kahvihuonekeskustelu. Noiden ohjelma ei ole sillä tavoin fiksattuja, etteikö muilla kerroilla käsiteltäisi samoja asioita sen mukaan ketä on paikalla. (ts. ohjelma on viitteellinen) --Zache (keskustelu) 13. tammikuuta 2019 kello 11.20 (EET)

mallineen lisääminen botilla[muokkaa wikitekstiä]

Petscanin mukaan fiwikissä on noin 60000 henkilöartikkelia joille löytyy Wikidatasta jokin auktoriteettitunnisteetlaatikon näyttämä tunniste. Auktoriteettitunnisteet-mallineen voisi minusta lisätä näihin artikkeleihin botilla. Tynkien joita on noin 30000 sen voisi lisätä wikikoodissa tynkämallineen yläpuolelle. Sellaisten artikkeleiden jotka eivät ole tynkiä mallineen voisi lisätä wikikoodissa aakkostus-tagin yläpuolelle. (pitää tsekata tosin kuinka hyvin tämä toimisi käytännössä tosin). --Zache (keskustelu) 11. helmikuuta 2019 kello 05.13 (EET)

Hyvä idea. Jos botti ei ole ehtinyt lisätä mallinetta ja huomaan muun muokkauksen yhteydessä sen puuttuvan, niin lisään samalla. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 11. helmikuuta 2019 kello 22.52 (EET)
Lisäys on ollut luultavasti pääosin hyvä juttu. Satojen henkilöiden auktoriteettitunnisteita manuaalisesti lisänneenä ja läpikäyneenä kuitenkin sellainen huomio, että suomalaisten auktoriteettitunnisteissa on yhä usein laittoa, joskin ainaiston laatu on viimeisen kolmen-neljän vuoden aikana ollut paranemaan päin. Läheskään kaikki tai edes henkilöiden keskeisimmät auktoriteettitunnisteet eivät välttämättä ole wikidatassa, vaikka siellä joku tunniste olisikin. Lisäksi henkilöitä sotketaan kuitenkin yhä turhan usein tunnisteissa (VIAF, ISNI) toisiin samannimisiin tai lähessamannimisiin ja näiden henkilöiden julkaisuja tai tietoja on saatettu yhdistää kuvitteellisiksi "näennäishenkilöiksi". Monella tutkijalle on luotu yksi (tai kasainvälisten tutkijoiden tapauksessa useampikin) tyhjä ORCID-tunniste, joita en yleensä ole liittänyt mukaan, ellei niissä ole nimen ja numeron lisäksi muuta sisältöä. Myös virheellisesti usean henkilön tietoja yhteen sotkeneita tunnisteita olen jättänyt linkittämättä wikidatassa olevaan profiiliin.--Paju (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 01.43 (EEST)

Swedish LIBRIS is slowly changing[muokkaa wikitekstiä]

See my comment on english Wikipedia länk - Salgo60 (keskustelu) 17. huhtikuuta 2019 kello 10.04 (EEST)

Lisäyksiä[muokkaa wikitekstiä]

Propertyjen ja tunnisteiden käyttö eri maiden kirjastoille lisätty eng.wikistä: NLI, NLP, NLR, NTA, BNC, RERO; päivitetty NARA-linkin regexp myös. Osa noista generoi joitakin sivuja virheluokkaan, mutta varsinainen linkki näyttää olevan toimiva -> virheen tarkistuksessa lienee jotain vikaa ja tekee sen luokan tarpeettomasti joillekin sivuille. Lisäsin seurantaluokat jotta eivät turhaan näkyisi käyttäjille. Ipr1 (keskustelu) 30. heinäkuuta 2019 kello 06.16 (EEST)

BNC, NLP, NLR ja RERO kommentoitu pois käytöstä toistaiseksi (ks. en:Wikipedia:Village_pump_(technical)#Authority_Control:_"The_NLR_id_XXXXXXXXX_is_not_valid"). Vaatii virheellisten tunnisteiden käsin korjaamista ko. kirjastojen tunnisteille. Ipr1 (keskustelu) 5. elokuuta 2019 kello 09.36 (EEST)

Kahvihuonekeskustelut[muokkaa wikitekstiä]

Koska toistuvasti kysytään samoja asioita koostetaan listaa tähän liittyvistä kahvihuonekeskusteluista:

Muitakin tapauksia varmasti on joissa aihetta sivutaan, tuossa pikahaulla eräitä joiden otsikossa jo mainittu. Ipr1 (keskustelu) 1. syyskuuta 2019 kello 15.00 (EEST)

MusicBrainz[muokkaa wikitekstiä]

Viittauksesta on keskusteltu useaan otteeseen:

Näillä näkymin se on säilytetty. Ipr1 (keskustelu) 1. syyskuuta 2019 kello 15.08 (EEST)