Kaurapuuro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulhollinen kaurapuuroa.

Kaurapuuro on puuro, jota nautitaan yleensä aamiaiseksi. Sitä syödään etenkin Pohjoismaissa, Baltiassa, Venäjällä, Skotlannissa ja Irlannissa. Kaurapuuro on mielletty olennaisesti skotlantilaiseksi ruoaksi.[1][2]

Yli 40 prosenttia suomalaisista syö päivittäin puuroa[3].

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puuro keitetään yleensä kaurahiutaleista joko maitoon tai veteen. Se voidaan valmistaa myös kaurasuurimoista[4]. Puuron lisukkeena voidaan tarjota maitoa, marjoja, voita, sokeria, juustoa, Irlannissa perinteisesti myös siirappia tai Skotlannissa jopa viskiälähde?.

Puurosta tulee maittavinta, kun se haudutetaan hitaasti miedolla lämmölläkenen mukaan?. Jos puuroa hämmennetään voimakkaasti keittämisen aikana, sen tärkkelykset muodostavat pitkiä ketjuja (sama ilmiö kuin taikinan sitko) ja siitä tulee venyvää liisteriä. Myös puuron nesteen lämpötilalla on merkitystä. Mikäli hiutaleet lisätään kiehuvaan nesteeseen, ne jäävät irtonaisemmiksi. Kylmään nesteeseen lisättynä ne liisteröityvät enemmän.

Ravintosisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaurapuurossa on hieman kuituja, joista liukoisella beetaglukaanilla on kolesterolia alentava vaikutus. Yhdessä kaurapuuroannoksessa on noin kolmasosa suositellusta beetaglukaanitarpeesta.[5]selvennä

Veteen keitetyn kaurapuuron energiaravintoaineet 100 grammaa kaurapuuroa kohden:

Ravintoaine Määrä
Energiaa 197 kJ (47 kcal)
Hiilihydraatteja 7,2 g
Proteiinia 1,8 g
Rasvaa 0,9 g
Kuitua 1,5 g

Lähde: [6]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1990-luvun lopulla kauppoihin tulivat pikapuuropussit, joissa on kerta-annos kaurahiutaleita, sokeria ja makuaineita, kuten kuivattua hedelmää. Näillä haluttiin nostaa puuro kilpailemaan helppoudessa aamiaismurojen kanssa.
  • 2000-luvun alussa kehitettiin nk. terveyspuurohiutaleet, joissa on kauraleseitä ravintokuitujen saannin lisäämiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]