Beetaglukaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaura sisältää runsaasti beetaglukaania.

β-glukaani on liukoisiin kuituihin kuuluva pitkäketjuinen hiilihydraatti, joka koostuu glukoosimolekyyleistä.

β-glukaania saa muun muassa kaurasta ja ohrasta[1], jossa sitä on noin 3–5 prosenttia.[1]

Vaikutukset elimistössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suolistoon päätynyt beetaglukaani hidastaa glukoosin imeytymistä ehkäisten verensokerin heilahteluja[2].

Suolistobakteerit fermentoivat beetaglukaania ravinnokseen tuottaen lyhytketjuisia rasvahappoja ja asetaattia sekä butyraattia[3].

Kolesterolin aleneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beetaglukaani alentaa veren LDL-kolesteroliarvoja muodostamalla suolistossa veden kanssa geelin, joka estää kolesterolia imeytymästä elimistöön[4]. Beetaglukaanin muodostama geeli sitoo itseensä ohutsuolessa sappihappoja ja vie niitä pois elimistöstä. Sappihappojen yksi rakennusaine on kolesteroli. Maksa käyttää elimistössä jo olevaa kolesterolia uusien sappihappojen tekemiseen poistuneiden tilalle. Näin veren kolesterolipitoisuus alenee.

Euroopan elintarvikeviranomainen EFSA on antanut β-glukaanille puoltavan lausunnon elintarvikkeena, joka auttaa alentamaan veren kolesteroliarvoja koskien sekä kaurasta että ohrasta saatavaa β-glukaania. Terveysvaikutus saadaan, kun päivittäin nautitaan vähintään 3 g β-glukaania. Tuotteessa on oltava vähintään 1 g β-glukaania / annos, jotta terveysväittämää voisi käyttää. LDL-kolesteroli alenee keskimäärin 3–5 prosenttia, mutta jos lähtötaso on korkea, se voi alentua jopa 10 prosenttia[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liisa Johansson: vk 14/06 Johansson Liisa: Elintarvikekemia: Kauran ja ohran β-glukaanin rakenteen analysoiminen 15.03.2006 17:05. Helsingin yliopisto. Arkistoitu 11.8.2007. Viitattu 8.2.2008.
  2. Kauneusjaterveys.fi
  3. Concentrated oat β-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. https://nutritionj.biomedcentral.com/counter/pdf/10.1186/1475-2891-6-6.pdf
  4. Pidapaussi.fi[vanhentunut linkki]
  5. Queenan et al. 2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Beetaglukaani.


Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.