Beetaglukaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaura sisältää runsaasti beetaglukaania.

β-glukaani on pitkäketjuinen hiilihydraatti, joka koostuu glukoosimolekyyleistä ja jota on muun muassa kaurassa ja ohrassa. β-glukaani on tärkeä ravintokuitu, joka alentaa veren LDL-kolesteroliarvoja muodostamalla suolistossa veden kanssa geelin, joka estää kolesterolia imeytymästä elimistöön.[1] . Beetaglukaanin muodostama geeli sitoo itseensä ohutsuolessa sappihappoja ja vie niitä pois elimistöstä. Sappihappojen yksi rakennusaine on kolesteroli. Maksa käyttää elimistössä jo olevaa kolesterolia uusien sappihappojen tekemiseen poistuneiden tilalle. Näin veren kolesterolipitoisuus alenee.

β-glukaania saa muun muassa kaurasta ja ohrasta ja siksi se onkin tärkeä tekijä näiden viljojen terveysvaikutusta tutkittaessa.[2] Beetaglukaani hidastaa myös glukoosin imeytymistä ja ehkäisee siten verensokerin heilahteluja.[3] Suositeltava päiväannos β-glukaania on 3 grammaa.[1]

Euroopan elintarvikeviranomainen EFSA on antanut β-glukaanille puoltavan lausunnon elintarvikkeena, joka auttaa alentamaan veren kolesteroliarvoja koskien sekä kaurasta että ohrasta saatavaa β-glukaania. Terveysvaikutus saadaan, kun päivittäin nautitaan vähintään 3 g β-glukaania. Tuotteessa on oltava vähintään 1 g β-glukaania / annos, jotta terveysväittämää voisi käyttää. Keskimäärin "huono" LDL-kolesteroli alenee 3–5 %, mutta jos lähtötaso on korkea, kolesteroli voi alentua jopa 10 %[4].

β-glukaania on kaurassa ja ohrassa luontaisesti noin 3–5 prosenttia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Beetaglukaani.


Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.