Karl Malden

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karl Malden vuonna 2009.

Mladen George Sekulović eli Karl Malden (22. maaliskuuta 1912 Chicago, Illinois, Yhdysvallat1. heinäkuuta 2009 Brentwood, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän sai urallaan niin Oscar-, Emmy- kuin Golden Globe -palkinnonkin. Oscarilla hänet palkittiin roolistaan elokuvassa Viettelyksen vaunu (1951), minkä lisäksi hän sai Oscar-ehdokkuuden myös elokuvasta Alaston satama (1954). Molemmissa elokuvissa hän näytteli Marlon Brandon kanssa. Maldenilla oli merkittävä rooli myös elokuvassa Vihan riivaama, jossa hän näytteli niin ikään Brandon rinnalla.

Maldenilla oli sukujuuria Serbiassa ja Tšekkoslovakiassa. Alun perin Mladen George Sekulović vaihtoi nimensä vuonna 1934 Karl Maldeniksi setänsä mukaan. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vuonna 1940 ilmestynyt Intohimojen sylissä. Yhdysvaltojen liityttyä toiseen maailmansotaan vuonna 1941 Malden palveli Yhdysvaltain armeijan ilmavoimissa.

Malden teki viimeisen roolinsa vuonna 2000 televisiosarjaan West Wing.[1]

Malden oli 18. joulukuuta 1938 lähtien naimisissa Mona Grahamin kanssa ja heillä oli Hollywoodin pisimpään jatkunut avioliitto ja Hollywoodin pisin avioliitto yleensäkin (71-vuotinen avioliitto oli myös Charles Lanella ja Ruth Covell Lanella). Maldenilla on kaksi lasta, molemmat tyttäriä.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eva Marie Saint ja Karl Malden elokuvassa Alaston satama (1954).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karl Malden: Biography Hollywood.com. Viitattu 1.7.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.