Kansainvälinen Suomalais-Ugrilainen Kongressi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansainvälinen Suomalais-Ugrilainen Kongressi (englanniksi International Congress for Fenno-Ugric Studies, venäjäksi Международный конгресс финно-угроведов, lyhyenä CIFU) on fennougristiikan viiden vuoden välein järjestettävä tieteellinen kongressisarja. Ensimmäisen kerran se järjestettiin Budapestissä vuonna 1960, kymmenes, vuonna 2005 järjestetty niin sanottu riemukongressi kokoontui Joškar-Olassa, Marin tasavallassa.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen Suomalais-Ugrilainen Kongressi (CIFU) on fennougristiikan – laajemmassa ymmärryksessä uralistiikan – merkittävin ohjelmasarja, ammatillinen foorumi. Tapahtumiin osallistuu suomalais-ugrilaisten ja ei-suomalais-ugrilaisten kansojen tutkijoita. Ensimmäisessä kongressissa osanottajien määrä oli alle 100, mutta vuonna 2005 läsnäolijoita oli noin 600.

Kongressit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fennougristiikan tutkijat olisivat halunneet järjestää kansainvälisiä foorumeita jo 1930-luvulla. Vuonna 1955 Szegedissä ja sekä vuonna 1958 Helsingissä oli suomalais-ugrilaisessa teemassa otettu esiin ajatus kongressista. Vuonna 1947 Neuvostoliitossa oli järjestetty ensimmäinen yhteinen suomalais-ugrilainen konferenssi. Suomalaiset ja unkarilaiset tutkijat järjestivät lopulta ensimmäisen kansainvälisen suomalais-ugrilaisen kongressin Budapestissä.

Katso vielä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]