Kansainvälinen Suomalais-Ugrilainen Kongressi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansainvälinen Suomalais-Ugrilainen Kongressi (englanniksi International Congress for Fenno-Ugric Studies, venäjäksi Международный конгресс финно-угроведов, lyhyenä CIFU) on fennougristiikan viiden vuoden välein järjestettävä tieteellinen kongressisarja. Ensimmäisen kerran se järjestettiin Budapestissä vuonna 1960, kymmenes, vuonna 2005 järjestetty niin sanottu riemukongressi kokoontui Joškar-Olassa, Marin tasavallassa.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen Suomalais-Ugrilainen Kongressi CIFU on fennougristiikan – laajemmassa ymmärryksessä uralistiikan – merkittävin ohjelmasarja, ammatillinen foorumi. Tapahtumiin osallistuu suomalais-ugrilaisten ja myös muiden kansojen tutkijoita. Ensimmäisessä kongressissa osanottajien määrä oli alle sata henkeä, mutta vuonna 2005 läsnäolijoita oli jo noin 600.

Kongressit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fennougristiikan tutkijat olisivat halunneet järjestää kansainvälisiä tapaamisia jo 1930-luvulla. Vuonna 1955 Szegedissä ja sekä vuonna 1958 Helsingissä oli suomalais-ugrilaisessa teemassa otettu esiin ajatus kongressista. Vuonna 1947 Neuvostoliitossa oli järjestetty ensimmäinen yhteinen suomalais-ugrilainen konferenssi. Suomalaiset ja unkarilaiset tutkijat järjestivät lopulta ensimmäisen kansainvälisen suomalais-ugrilaisen kongressin Budapestissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]