Jouni Mömmö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jouni Heikki Mömmö
Henkilötiedot
Syntynyt15. joulukuuta 1955
Kuollut26. lokakuuta 1991 (35 vuotta)
Joensuu
Ammatti laulaja-lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 19821991
Tyylilajit rock, punk, metalli
Soittimet kitara, syntetisaattori
Yhtyeet Sielun Veljet, Silmienvaihtajat, Mana Mana
Levy-yhtiöt Poko Rekords, Gaga Goodies

Jouni Heikki Mömmö (joskus myös Joni Mömmö, 15. joulukuuta 195526. lokakuuta 1991 Joensuu[1]) oli suomalainen muusikko, joka tunnetaan Mana Mana -yhtyeen laulajana, kitaristina ja laulunkirjoittajana.[2] Kuolemansa jälkeen Mömmöstä on muodostunut suomalaisen rockin kulttihahmo.[3]

Mömmö kasvoi Joensuussa porvarilliseksi kuvaillussa perheessä ja kuului keskustanuoriin. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun Keskustan lukiosta 1976. Sen jälkeen hän muutti Tukholmaan. Yritettyään opiskella hän alkoi tehdä satunnaisia hanttitöitä ja kokeilla huumeita. Myöhemmin hän asui Turussa, jossa hän tutustui siellä tapaamansa okkultismin harjoittajan kanssa magiaa käsitelleisiin kirjoihin. On sanottu, että Tukholmasta ja Turusta palattuaan Mömmö oli tuttavien kertomusten mukaan syvästi muuttunut. Hänen mielenterveytensä oli järkkynyt, ja hän oli ensimmäistä kertaa mielisairaalassa keväällä 1982.[3] Mömmöllä diagnosoitiin skitsofrenia,[1] ja hän oli sittemmin useita kertoja hoidettavana Koppolan ja Paiholan mielisairaaloissa Joensuussa.[2][4]

Vaikka laulaja Ismo Alanko kuvaili Mömmöä arkitodellisuudesta irtaantuneeksi, Mömmöstä tuli joksikin aikaa Sielun Veljet -yhtyeen läheinen yhteistyökumppani. Hän ajoi keikkabussia ja soitti syntetisaattoria yhtyeen ensimmäisillä keikoilla ja ensimmäisellä levyllä. Myös yhtyeen nimi oli Mömmön keksimä. Sielun Veljistä Mömmön sanottiin etääntyneen, kun muut jäsenet eivät uskaltaneet istua hänen ajamansa bussin kyydissä. Tämän jälkeen Mömmö toimi yhtyeessä Silmienvaihtajat, mutta tämänkin projektin on sanottu kaatuneen Mömmön harhoihin.[3][5]

Mömmö perusti Mana Mana -yhtyeen yhdessä kitaristi Otra Romppasen kanssa. Tämän yhtyeen riveissä Mömmö sai vihdoin musiikkiaan julki. Yhtyeen ainut valmistunut levy oli vuonna 1990 julkaistu Totuus palaa.

Mana Mana oli tekemässä seuraavaa levyä, mutta kesken projektin Mömmö kuoli lääkkeiden yliannostuksen jälkeiseen hoitovirheeseen, jonka vuoksi hän tukehtui omaan oksennukseensa.[6][7][8][9] Mömmön kuolemaa on arveltu paljolti itsemurhaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b http://www.lammaszine.fi/blogi/kuolla-elavana-jouni-mommo-lyhyesti/
 2. a b Mana Mana: Complete...Kaikki (kansilehtinen)
 3. a b c Jokelainen, Jarkko: Rehtorin pojasta tuli mystinen kulttilaulaja. Helsingin Sanomat 18.2.2018, s. C 8.
 4. Skitsofreniaa, huumeita ja okkultismia – Jouni Mömmön hulluus tuotti ainutlaatuista musiikkia, joka sekä ahdistaa että lohduttaa Yle Uutiset. Viitattu 18.4.2018.
 5. Maallinen vaellus -kokoelman kansivihko
 6. Poikani joutui mielisairaalaan – Jouni Mömmön elämä seilasi luovuuden purskahdusten ja toipumisjaksojen välissä Karjalainen. Viitattu 20.7.2018.
 7. Mana Mana: Complete... Kaikki Gaga Goodies OY, 2000. (Albumin sisäkansissa on lyhyt yhtyeen historia, jossa kerrotaan Mömmön ”kuolleen oman käden kautta kesken parhaan luomiskautensa”.)
 8. Mana Manan basistin Tuomas Moilasen kotisivu (kohdasta Mana Mana).
  http://www.rumba.fi/uutiset/jouni-mommon-kuolinpaivan-muistolle/
 9. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/14/otra-romppanen-murheenlaakson-menninkainen

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Arkko, H. S.: Totuus palaa: Jouni Mömmön maailma. Helsinki: Like, 2018. ISBN 978-952-01-1693-4.
 • Kononen, Suonna: Hetken hän jaksoi heilua. Karjalainen 15.12.2015, s. 13.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]