Jordin Sparks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jordin Sparks
Henkilötiedot
Syntynyt22. joulukuuta 1989 (ikä 34)
Phoenix, Arizona
Ammatti Laulaja-lauluntekijä
Malli
Muusikko
Aktiivisena 2007–
Tyylilajit Pop
R&B
Soittimet Kitara
Levy-yhtiöt Jive Records
Zomba Label Group
Aiheesta muualla
www.jordinsparks.com

Jordin Brianna Sparks (s. 22. joulukuuta 1989 Phoenix, Arizona)[1] on yhdysvaltalainen pop- ja R&B-laulaja. Hän toimii välillä myös mallina. Sparks nousi kuuluisuuteen voitettuaan kuudennen kerran järjestetyn American Idol -kilpailun 23. toukokuuta 2007. Hän voitti kilpailun ollessaan vain 17-vuotias, mikä tekee hänestä nuorimman American Idol -voittajan.[2]

Varhaisvaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sparks syntyi Phoenixissa, Arizonassa vanhemmilleen Jodi Weidmann-Sparksille ja Phillippi Sparksille. Hänellä on pikkuveli nimeltä PJ (Phillippi Sparks, Jr.), joka myös isänsä tavoin pelaa jalkapalloa. Lyhyesti kerrottuna Sparks lähti Ridgewoodiin, New Jerseyhin ja kävi koulun Orchard Elementary School. Kun Sparks sitten lähti New Jerseystä ollessaan kahdeksannella luokalla, hän kävi koulun nimeltä Northwest Community Christian School joka sijaitsee Phoenixissa, Arizonassa. Tämän koulun jälkeen Sparks kävi koulua Sandra Day O'Connor High School vuoteen 2006, kunnes alkoi saada kotiopetusta, jotta voisi keskittyä paremmin laulamiseen.[3] Sparks on evankelinen. Hän kiittää vanhempiaan ja Luojaa voitostaan "American Idolissa".[4] Hän käyttää siveyssormusta muistuttaakseen voimakkaasta tahdostaan pysyä neitsyenä ennen avioliittoa. Sparks on myös esiintynyt World-lehden sekä Evangelical Christian news -lehden kannessa. Sparks voitti palkinnon kategoriassa "vuoden paras nuori artisti" Arizonassa. Ennen "American Idolia" Sparks osallistui moniin kykyjenetsintäkilpailuihin.

American Idol

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Sparks esiintymässä livenä American Idolissa.

Vuoden 2006 kesällä Sparks koe-esiintyi kaksi kertaa American Idoliin, kerran Los Angelesissa (koe-esiintyi vain tuottajille) ja uudelleen Seattlessa. Seattlessa tehty koe-esiintyminen nähtiin televisiossa Yhdysvalloissa 27. tammikuuta 2007. Tämän ansiosta Sparks sai "kultaisen lipun", jolla pääsi jatkamaan Hollywoodiin. American Idolin tuomari Randy Jackson totesi, että "Kiharatukkainen tyttö voittaa tänä vuonna."[5] Ohjelman aikana Sparks sai aidon fanisivun, joka tunnetaan myös nimellä "Sparkplugs" (heillä oli jopa oma virallinen fanisivusto). 23. toukokuuta 2007 Sparks nimettiin American Idolin kuudennen tuotantokauden voittajaksi. Hän on tähän asti nuorin voittaja American Idolin historiassa.

Sparks esiintyi kahdesti American Idolin seitsemännessä tuotantokaudessa, yhden kerran ohjelmassa Idol Gives Back toisen singlensä duettona Chris Brownin kanssa, kappaleen "No Air" ja toisen kerran 21. toukokuuta 2008 kappaleen "One Step at a Time" American Idolin finaalissa. Hän esiintyi myös 13. toukokuuta 2009 American Idolin kahdeksannella tuotantokaudella.

Esiintymiset ja tulokset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Viikko # Teema Esitetty kappale Alkuperäinen esittäjä Tulos # Lopputulos
Koe-esiintyminen Because You Loved Me Celine Dion Jatkossa
Hollywood Some Kind of Wonderful Soul Brothers Six Jatkossa
Top 24 (12 naista) Give Me One Reason Tracy Chapman 6 Jatkossa
Top 20 (10 naista) Omistusviikko Reflection Christina Aguilera 6 Jatkossa
Top 16 (8 naista) Heartbreaker Pat Benatar 1 Jatkossa
Top 12 Diana Ross If We Hold On Together Diana Ross 12 Jatkossa
Top 11 British Invasion I (Who Have Nothing) Shirley Bassey 7 Jatkossa
Top 10 No Doubt Hey Baby No Doubt 9 Jatkossa
Top 9 Amerikan klassikot "On a Clear Day" Tony Bennett 5 Jatkossa
Top 8 Latinalainen Rhythm Is Gonna Get You Gloria Estefan 6 Jatkossa
Top 7 Country A Broken Wing Martina McBride 2 Jatkossa
Top 6 Inspiraatio You'll Never Walk Alone Rodgers and Hammerstein 6 Jatkossa
ei ollut eliminointiviikko
Top 6 Bon Jovi Livin' on a Prayer Bon Jovi 2 Jatkossa
Top 4 Barry Gibb To Love Somebody
Woman in Love
Bee Gees
Barbra Streisand
4
8
Jatkossa
Top 3 Tuomariston valinta Wishing on a Star
She Works Hard for the Money
I (Who Have Nothing)
Rose Royce
Donna Summer
Shirley Bassey
1
4
7
Jatkossa
Finaali Uusi laulu
Jo esitetty laulu
Voittajalle sävelletty laulu
Fighter
A Broken Wing
This Is My Now
Christina Aguilera
Martina McBride
Jordin Sparks
2
4
6
Voittaja

2007–2008: Jordin Sparks

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Presidentti George W. Bush onnittelee Sparksia esiintymisensä jälkeen keskiviikkona 20. helmikuuta 2008. Paikalla on myös Bushin silloin nykyinen vaimo Mrs. Laura Bush.

Sparksin debyyttialbumi Jordin Sparks julkaistiin 20. marraskuuta ja 27. marraskuuta 2007. Albumi sai pientä kritiikkiä, mutta kriitikot totesivat myös, että levy tulee joka tapauksessa auttamaan häntä menestymään urallaan.

Levyn ensimmäinen single oli "Tattoo" se julkaistiin Yhdysvaltojen radioissa 27. elokuuta 2008. Single oli levyn ensimmäinen, joka sijoittui top 10 -listalle.

"Tattoon" jälkeen kävi kuumaa keskustelua, kun Sparks oli kysynyt fanisivuillaan, mikä voisi olla seuraava levyn single. Ehdotuksia tuli monia, kuten "No Air", "Freeze", "One Step at a Time," tai "Shy Boy". 3. helmikuuta 2008 virallistettiin, että "No Air" on voittanut äänestyksen ja sitä valmisteltiin radiokuntoon. Kappaleesta tuli hitti jo ennen kuin sitä oli edes virallistettu singleksi, ja pääsi kolmannelle sijalle Billboard Hot 100 -listalla, jossa se pysyi samalla sijoituksella neljä viikkoa. 3. kesäkuuta 2008 "No Air" julkaistiin 'Now That's What I Call Music Vol. 28' -levyllä, joka sisälsi 19 muuta hittiä vuodelta 2008. Hän esitti kappaleen "No Air" Chris Brownin kanssa 10. huhtikuuta 2008 ohjelmassa "Idol Gives Back".

"One Step at a Time" oli kolmas single levyltä ja julkaistiin virallisesti Yhdysvalloissa 10. kesäkuuta 2008. Kappale sijoittui melko hyvin: se oli kahdenkymmenen parhaan joukossa Billboard Hot 100 -listalla ja viiden parhaan joukossa Pop 100 -listalla. Sparks esiintyi livenä ohjelmassa "Good Morning America" ja Canadian Idolissa, joka myös mainosti kappaletta "One Step At A Time".

2009–nykyaika: Battlefield

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sparksin toisella albumilla odotetaan olevan korkeammat tavoitteet ja parempi tuotanto kuin hänen ensimmäisellä levyllään, josta julkaistiin neljä singleä ja joka menestyi myös erinomaisesti. Sparks kertoi eräässä haastattelussa vuonna 2008, että hän suunnittelee yhteistyötä Jesse McCartneyn ja Ryan Tedderin kanssa uudella albumillaan. Sparks on myös paljastanut, että tuleva levy tulee sisältämään enemmän R&B:tä ja tanssimusiikkia ja kuulostaa hieman "Beyoncén ja Rihannan risteykseltä." Sparks kertoi MySpacessa, että hän on "studiossa ja kirjoittamassa hienoja biisejä!" Hän kertoi myös HollyscoopTV:lle, että hän on puhunut Leona Lewisin kanssa ja he kirjoittavat kappaleen, jonka aikovat laulaa albumilla dueettona.

Jordin esiintymässä livenä vuonna 2008.

Sparks esitti uuden kappaleensa 'Faith' vieraillessaan presidentti George W. Bushin luona, minkä hän kirjoitti itse. Joko se ei ole vielä kokonaan valmis tai sitä ei ole kirjoitettu toiseen albumiin tai se ei tule olemaan albumilla ollenkaan. Eräässä haastattelussa vuonna 2008 Sparks kertoi uutisia liittyen hänen korkeasti odotettuun uuteen levyynsä. Hän paljasti että levy julkaistaan myöhään talvella tai aikaisin kesällä. Ennen haastattelua Sparks kertoi, että oli saanut kokonaan valmiiksi jo yhdeksän laulua. Hän kertoi että haluaisi tehdä noin 25 albumille tarkoitettua lauluvaihtoehtoa, joista valittaisiin 14 kappaletta viralliselle albumille.

18. toukokuuta 2009 Jordin kertoi että on valmistanut 30 kappaletta joista valita. Sparks keroi myös, että hän työskentee joidenkin samojen kasvojen ja firmojen kanssa toisella levyllä kuin ensimmäisellä levyllään, kuten: Stargate, Dr. Luke, Max Martin, Claude Kelly, Lucas Secon ja Toby Gad. On myös varmistettu että Jesse McCartney tulee olemaan mukana Sparksin uudella albumilla. Sparks esitteli eräässä radiohaastattelussa neljä uutta lauluaan: "Let It Rain", "Walking On Snow", "Faith", "Paper Cut" mitkä ovat kaikki lauluja, jotka todennäköisesti tulevat olemaan mukana virallisella albumilla.

Sparks vuonna 2009.

Ensimmäinen single on jo julkaistu keseiseltä levyltä. Ensimmäisen singlen nimi kantaa myös albumin nimeä eli "Battlefield", Jordin esitti kyseisen kappaleen American Idolin kahdeksannen kauden Top 3 -jaksossa 13. toukokuuta mikä lähetetään radioihin 25. toukokuuta 2009. Kyseiselle kappaleelle on jopa kuvattu musiikkivideo Los Angelesissa. Philip, joka kuvasi myös Sparksin videon, on ohjannut myös muun muassa näille musiikkivideoita: Beyoncé Knowles, Kelly Rowland ja Jay-Z. Jordin kuvasi videon 13. toukokuuta 2009 ja kuvaukset loppuivat 14. toukokuuta 2009. 24. toukokuuta 2009 Jordin lähti Eurooppaan pikkuveljensä PJ:n kanssa ja aloitti uuden singlensä mainostamisen.

Albumin julkaisupäivä on asetettu päivämäärälle 21. heinäkuuta 2009. 10. toukokuuta Sparks meni kuvauksiin ottamaan kuvia tulevan albuminsa kantta varten.

31. heinäkuuta 2009 avasi kaksi Jonas Brothersin konserttia Monterreyssa, Nuevo Leonssa sekä Méxicossa yhdessä korealaisyhtyeen The Wonder Girlsin kanssa.

9. elokuuta 2009 Sparks nähtiin vuoden 2009 Teen Choice -palkintogaalassa Los Angelesissa, Kaliforniassa.

14. elokuuta 2009 julkistettiin tieto, että Sparks liittyy mukaan "The Circus Starring Britney Spears" -kiertueelle erityisvierailijaksi. Hän ei kuitenkaan esiintynyt kaikilla kiertueilla. 25. elokuuta 2009 ilmoitettiin että Sparks tulee olemaan osa vuoden 2009 VH1 Divas -kiertuetta. Tämä tapahtui 17. syyskuuta 2009. Hän esitti kappaleensa S.O.S. (Let the Music Play) show’ssa, mikä on hänen toinen singlensä uudelta albumiltaan. Hän esitti sen dueettona yhdessä Martina McBriden kanssa.

Myöhään lokakuussa Sparks aloitti lyhyen mainostavan kiertueen Euroopassa.

Jordin teki myös ensimmäisen kokeilunsa näyttelijänä Disney Channelin televisiosarjassa Viiden tähden merielämää, jossa hän teki virailevan esiintymisen ja oli oma itsensä.

23. lokakuuta australialainen artisti Guy Sebastian julkisti uuden singlensä Art of Love, missä esiintyy myös Sparks. Sebastian, joka kirjoitti kappaleen Sparksille, matkusti New Yorkiin levyttääkseen kappaleen Sparksin kanssa. Kuten Sparks, Guy Sebastian on voittanut Australian Idolin, mutta ensimmäisen tuotantokauden. 3. marraskuuta 2009 Sebastian ja Sparks kuvasivat singlen musiikkivideon Los Angelesissa.

Jordin teki näyttelijädebyyttinsä Disneyn televisiosarjassa Viiden tähden merielämää, jossa hän teki vierailevan roolin omana itsenään. 21. tammikuuta 2010 Bones-sarjan luoja Hart Hanson paljasti, että Sparks vierailisi kyseisessä rikossarjassa.

Jordin esiintymässä livenä American Idols LIVE! Tour 2007 kiertueella.
 • 2007: Jordin Sparks
 • 2009: Battlefield
 • 2015: Right Here Right Now

Muut esiintymiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkivideot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • 2007: Tattoo
 • 2008: No Air
 • 2008: One Step At A Time
 • 2008: Tattoo (UK/EU versio)
 • 2009: Battlefield
 • 2009: S.O.S (Let The Music Play)
 • 2009: Don't Let it Go to Your Head
 • 2007: American Idols LIVE! Tour 2007
 • 2008: As I Am Tour
 • 2008: Jesse & Jordin LIVE Tour
 • 2009: Jonas Brothers World Tour 2009
 1. Contrary to popular belief, this 'American Idol' is not from Island blog.silive.com. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
 2. Jordin Sparks Is The Youngest American Idol Winner huliq.com. Arkistoitu 21.5.2009. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
 3. Rennie Dyball: Hometown Idols people.com. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
 4. Sparks fly worldmag.com. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
 5. 'IDOL' SPARKS PLUG nypost.com. Arkistoitu 14.3.2009. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
Taylor Hicks
American Idol -voittaja
Kausi 6
Seuraaja:
David Cook