Ellen DeGeneres

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ellen DeGeneres
Ellen DeGeneres vuonna 2012
Ellen DeGeneres vuonna 2012
Syntymäaika 26. tammikuuta 1958 (ikä 59)
Syntymäpaikka Metairie, Louisiana, Yhdysvallat
Aktiivisena 1978–
Ammatti stand up -koomikko, televisiojuontaja, näyttelijä
Puoliso Portia de Rossi (2008–)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Palkinnot

Parhaan ääninäyttelijän Annie
2004 Nemoa etsimässä

Ellen Lee DeGeneres (s. 26. tammikuuta 1958 Metairie, Louisiana, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, stand up -koomikko ja talk show -juontaja. Hänellä on oma talk show nimeltään The Ellen DeGeneres Show.

DeGeneres on juontanut Oscar-gaalan vuonna 2007 ja oli juontajana myös vuoden 2014 gaalassa. Hän oli yksi tuomareista American Idolin yhdeksännellä tuotantokaudella vuonna 2010.[1] Näyttelijänä hän on toiminut elokuvissa Mr. Wrong, EDtv ja The Love Letter, sekä antanut äänensä Disney Pixarin animaatiohahmo Dorylle elokuvassa Nemoa etsimässä ja Doria etsimässä. Kyseisestä elokuvasta hän sai myös Saturn-palkinnon, joka jaettiin ensimmäistä ja viimeistä kertaa ääninäyttelijälle.

DeGeneres on tähdittänyt kahta komediasarjaa, Elleniä vuodesta 1994 vuoteen 1998 ja The Ellen Show:ta vuodesta 2001 vuoteen 2002. Ellenin neljännen kauden aikana vuonna 1997 DeGeneres paljasti olevansa homoseksuaali vieraillessaan The Oprah Winfrey Show:ssa. Pian tämän jälkeen hänen hahmonsa Ellen Morgan tuli myös ulos kaapistaan terapeutilleen, jota näytteli Oprah Winfrey. Sarjassa tutkittiin erilaisia LGBT-yhteisön ongelmia. DeGeneres on voittanut 13 Emmy–palkintoa ja useita muita palkintoja televisiotyöstään ja hyväntekeväisyystyöstään.

Marraskuussa 2011 ulkoministeri Hillary Clinton nimesi DeGeneresin maailmanlaajuiseksi AIDS-tietoisuuden erikoislähettilääksi. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama myönsi DeGeneresille marraskuussa 2016 Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin Presidential Medal of Freedomin.[2]

Nuoruus ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DeGeneres kasvoi Metairiessa, Louisianassa. Hänen äitinsä on puheterapeutti Elizabeth Jane DeGeneres (os. Pfeffer). Hänen isänsä on vakuutusmies Elliot Everett DeGeneres. Ellenillä on yksi veli, Vance DeGeneres, joka on muusikko ja tuottaja. Hän on ranskalaista, englantilaista, saksalaista ja irlantilaista syntyperää. Ellen kasvatettiin uskonnollisessa yhteisössä nimeltä Kristillinen tiede kolmeentoista ikävuoteen asti. Vuonna 1973 DeGeneresin vanhemmat jättivät erohakemuksen ja erosivat seuraavana vuonna. Pian tämän jälkeen Betty Jane avioitui Roy Gruessendorfin kanssa. Ellen ja hänen äitinsä muuttivat Gruessendorfin kanssa New Orleansin alueelle Atlantaan, Teksasiin. Vance jäi isänsä luokse.

DeGeneres valmistui Atlantan lukiosta toukokuussa 1976 suoritettuaan ensimmäisen vuoden Grace Kingin lukiossa Metairiessa, Lousianassa. Hän muutti takaisin New Orleansiin käydäkseen koulua New Orleansin yliopistossa, jossa hän opiskeli pääaineenaan viestintätieteet. Yhden lukuvuoden jälkeen hän jätti opinnot työskennelläkseen serkkunsa Laura Gillenin lakitoimistossa toimistotyöntekijänä. Hän työskenteli myös vaatemyyjänä, tarjoilijana, maalarina ja baarimikkona. Hän kertoo paljon lapsuudestaan ja työkokemuksistaan komediatyössään.

Syntyperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

9. helmikuuta 2011 DeGeneres kertoi ohjelmansa The Ellen DeGeneres Shown studioyleisölleen kirjeestä, jonka oli saanut Englannin sukututkimusseuralta. Kirjeessä kerrottiin, että DeGeneres on Catherinen, Cambridgen herttuattaren 15. serkku heidän yhteisen esi-isänsä Thomas Fairfaxin kautta.

Stand up -koomikon ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DeGeneres aloitti esiintymisen stand up-koomikkona pienissä klubeissa ja kahviloissa. Vuoteen 1981 mennessä hän toimi New Orleansin komediaklubin isäntänä. Hän kertoo Woody Allenin ja Steve Martinin olleen hänen tärkeimmät vaikuttajansa siihen aikaan. 1980-luvun alussa DeGeneres alkoi kiertää maata Showtimen nimettyä hänet Amerikan hauskimmaksi ihmiseksi vuonna 1982. Vuonna 1986 hän esiintyi ensimmäistä kertaa The Tonight Showssa Johnny Carsonin vieraana, joka vertasi häntä Bob Newhartiin.

Televisioura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1994 alkoi tilannekomedia Ellen (ensimmäisen kauden ajan These Friends of Mine), jossa DeGeneres esitti sarjan keskushahmoa Ellen Morgania. Sarja sai suurta huomiota vuonna 1997, kun DeGeneresin hahmo paljasti olevansa homoseksuaali. DeGeneres itse oli ”tullut ulos kaapista” The Oprah Winfrey Show'ssa vain muutamaa kuukautta aikaisemmin. Sarja lopetettiin vuonna 1998 sen suosion laskiessa. Vuonna 2001 DeGeneres aloitti uuden sitcomin The Ellen Show’n, mutta sarja ei saanut suurta suosiota ja se lopetettiin jo ensimmäisen kauden jälkeen.

Vuonna 2003 DeGeneresin ura lähti uuteen nousuun hänen annettuaan äänensä lyhytmuistiselle Dori-kalalle Disneyn ja Pixarin piirretyssä Nemoa etsimässä. Syksyllä 2003 DeGeneres alkoi juontaa omaa talk show -ohjelmaansa The Ellen DeGeneres Show’ta, joka on sittemmin voittanut useita Emmy-palkintoja.

DeGeneres äänestettiin vuonna 1982 Amerikan hauskimmaksi ihmiseksi ja hän on kirjoittanut kirjat My Point... And I Do Have One ja The Funny Thing Is..., jotka olivat New York Timesin bestsellereitä. DeGeneres on juontanut Oscar-gaalan vuonna 2007 ja 2014, Emmy-gaalan vuosina 2001 ja 2005 sekä Grammy-gaalan vuosina 1996 ja 1997. DeGeneres esiintyi myös Will & Grace -sarjassa nunnana.

Vuonna 2010 Forbes julkaisi "Hollywood's Animation A-List" -listan, jossa lueteltiin kymmenen menestyksekkäintä Hollywood-näyttelijää animaatioiden parissa. Menestys mitattiin elokuvien lipputulojen perusteella, joiden myötä DeGeneres oli listalla jaetulla viidennellä tilalla yhdessä Eddie Murphyn kanssa.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DeGeneres on seurustellut muun muassa näyttelijä Anne Hechen kanssa. Pari erosi vuonna 2000. Nykyään DeGeneresin elämänkumppani on näyttelijä Portia de Rossi; he menivät naimisiin elokuussa 2008 Los Angelesissa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellen DeGeneres is out as 'American Idol' judge latimes.com. Viitattu 10.8.2010. (englanniksi)
  2. Springsteen, De Niro saavat USA:n presidentin mitalin Viitattu 17.11.2016.
  3. Hollywood's Animation A-List forbes.com 24.3.2010 Viitattu 9.4.2010 (englanniksi)
  4. Ellen and Portia Get Married People

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]