Ellen DeGeneres

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ellen DeGeneres
Ellen DeGeneres vuonna 2012.
Ellen DeGeneres vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt26. tammikuuta 1958 (ikä 66)
Metairie, Louisiana, Yhdysvallat
Ammatti stand up -koomikko, televisiojuontaja, näyttelijä
Puoliso Portia de Rossi (2008–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1978–
Palkinnot

Parhaan ääninäyttelijän Annie
2004 Nemoa etsimässä

Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Ellen Lee DeGeneres (s. 26. tammikuuta 1958 Metairie, Louisiana, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, stand up -koomikko ja talk show -juontaja. Hänellä on oma talk show nimeltä The Ellen DeGeneres Show.

DeGeneres on juontanut Oscar-gaalan vuosina 2007 ja 2014. Hän oli yksi tuomareista American Idolin yhdeksännellä tuotantokaudella vuonna 2010.[1] Näyttelijänä hän on toiminut elokuvissa Mr. Wrong, EDtv ja The Love Letter, sekä antanut äänensä animaatiohahmo Dorylle elokuvissa Nemoa etsimässä ja Doria etsimässä. Elokuvasta Nemoa etsimässä hän sai Saturn-palkinnon, joka jaettiin ensimmäistä ja viimeistä kertaa ääninäyttelijälle.

DeGeneres on ollut pääosassa kahdessa komediasarjassa, Ellenissä vuosina 1994–1998 ja The Ellen Show’ssa vuosina 2001–2002. Ellenin neljännen kauden aikana vuonna 1997 DeGeneres paljasti olevansa homoseksuaali vieraillessaan The Oprah Winfrey Show’ssa. Pian tämän jälkeen myös hänen hahmonsa Ellen Morgan tuli ulos kaapistaan terapeutilleen, jota näytteli Oprah Winfrey. Sarjassa tutkittiin erilaisia LGBT-yhteisön ongelmia. DeGeneres on voittanut 13 Emmy-palkintoa ja useita muita palkintoja televisio- ja hyväntekeväisyystyöstään.

Marraskuussa 2011 Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton nimesi DeGeneresin maailmanlaajuiseksi AIDS-tietoisuuden erikoislähettilääksi. Presidentti Barack Obama myönsi DeGeneresille marraskuussa 2016 Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin Presidential Medal of Freedomin.[2]

Nuoruus ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DeGeneres kasvoi Metairiessa, Louisianassa. Hänen äitinsä on puheterapeutti Elizabeth Jane DeGeneres (o.s. Pfeffer). Hänen isänsä on vakuutusmies Elliot Everett DeGeneres. Ellenillä on yksi veli, Vance DeGeneres, joka on muusikko ja tuottaja. Hän on ranskalaista, englantilaista, saksalaista ja irlantilaista syntyperää. Vuonna 1974 DeGeneresin vanhemmat erosivat. Pian sen jälkeen hänen äitinsä avioitui Roy Gruessendorfin kanssa. Ellen muutti äitinsä ja Gruessendorfin kanssa New Orleansin alueelta Atlantaan, Texasiin. Vance jäi isänsä luokse.

DeGeneres valmistui Atlanta High Schoolista toukokuussa 1976 suoritettuaan ensimmäiset high school -vuotensa Metairiessa. Hän muutti takaisin New Orleansiin opiskellakseen New Orleansin yliopistossa, jossa hänen pääaineenaan olivat viestintätieteet. Yhden lukuvuoden jälkeen hän kuitenkin jätti opintonsa työskennelläkseen serkkunsa Laura Gillenin lakitoimistossa toimistotyöntekijänä. Hän työskenteli myös vaatemyyjänä, tarjoilijana, maalarina ja baarimikkona. Hän kertoo komediatyössään paljon lapsuudestaan ja työkokemuksistaan.

Syntyperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

9. helmikuuta 2011 DeGeneres kertoi The Ellen DeGeneres Show’ssa kirjeestä, jonka oli saanut Uuden-Englannin sukututkimusseuralta. Kirjeessä kerrottiin, että DeGeneres on Cambridgen herttuattaren Catherinen 15. serkku heidän yhteisen esi-isänsä Thomas Fairfaxin kautta.

Stand up -koomikon ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DeGeneres aloitti esiintymisen stand up-koomikkona pienissä klubeissa ja kahviloissa. Vuoteen 1981 mennessä hän toimi New Orleansin komediaklubin isäntänä. Hän kertoo Woody Allenin ja Steve Martinin olleen hänen tärkeimmät vaikuttajansa siihen aikaan. 1980-luvun alussa DeGeneres alkoi kiertää maata Showtimen nimettyä hänet Amerikan hauskimmaksi ihmiseksi vuonna 1982. Vuonna 1986 hän esiintyi ensimmäistä kertaa The Tonight Show’ssa Johnny Carsonin vieraana, joka vertasi häntä Bob Newhartiin.

Televisioura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1994 alkoi tilannekomedia Ellen (ensimmäisen kauden ajan These Friends of Mine), jossa DeGeneres esitti sarjan keskushahmoa Ellen Morgania. Sarja sai suurta huomiota vuonna 1997, kun DeGeneresin hahmo paljasti olevansa homoseksuaali. DeGeneres itse oli ”tullut ulos kaapista” The Oprah Winfrey Show’ssa vain muutamaa kuukautta aikaisemmin. Sarja lopetettiin vuonna 1998 sen suosion laskiessa. Vuonna 2001 DeGeneres aloitti uuden sitcomin The Ellen Show’n, mutta sarja ei saanut suurta suosiota ja se lopetettiin jo ensimmäisen kauden jälkeen.

Vuonna 2003 DeGeneresin ura lähti uuteen nousuun hänen annettuaan äänensä lyhytmuistiselle Dori-kalalle Disneyn ja Pixarin piirretyssä Nemoa etsimässä. Syksyllä 2003 DeGeneres alkoi juontaa omaa talk show -ohjelmaansa The Ellen DeGeneres Show’ta, joka on sittemmin voittanut useita Emmy-palkintoja.

DeGeneres äänestettiin vuonna 1982 Amerikan hauskimmaksi ihmiseksi ja hän on kirjoittanut kirjat My Point... And I Do Have One ja The Funny Thing Is..., jotka olivat New York Timesin bestsellereitä. DeGeneres on juontanut Oscar-gaalan vuosina 2007 ja 2014, Emmy-gaalan vuosina 2001 ja 2005 sekä Grammy-gaalan vuosina 1996 ja 1997. DeGeneres esiintyi myös Will & Grace -sarjassa nunnana.

Vuonna 2010 Forbes julkaisi "Hollywood's Animation A-List" -listan, jossa lueteltiin kymmenen menestyksekkäintä Hollywood-näyttelijää animaatioiden parissa – menestys mitattiin elokuvien lipputulojen perusteella. DeGeneres oli listalla jaetulla viidennellä tilalla Eddie Murphyn kanssa.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DeGeneres on seurustellut muun muassa näyttelijä Anne Hechen kanssa. Pari erosi vuonna 2000. Nykyään DeGeneresin elämänkumppani on näyttelijä Portia de Rossi. He menivät naimisiin elokuussa 2008 Los Angelesissa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collins, Scott: Ellen DeGeneres is out as 'American Idol' judge Los Angeles Times. 29.7.2010. Viitattu 10.8.2010. (englanniksi)
  2. Springsteen, De Niro saavat USA:n presidentin mitalin Iltalehti. 17.11.2016. Viitattu 17.11.2016.
  3. Hollywood's Animation A-List forbes.com. 24.3.2010. Viitattu 9.4.2010. (englanniksi)
  4. Jordan, Julie: Ellen and Portia Get Married People. 17.8.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]