John Muafangejo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Ndevasia Muafangejo (5. lokakuuta 1943 Etunda lo Nghadi, Angola27. marraskuuta 1987 Katutura, Windhoek) oli namibialainen taiteilija, joka saavutti kansainvälistä kuuluisuutta etenkin puupiirrosten tekijänä. Hän teki myös linoleikkauksia ja etsauksia.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muafangejo kuului kwanyama-heimoon, joka asuttaa pohjoista Namibiaa ja eteläistä Angolaa. Lapsena hän paimensi paljasjaloin karjaa. Vuonna 1955 hänen isänsä kuoli, jättäen jälkeensä kahdeksan vaimoa, joista yksi oli Muafangejon äiti. Äiti kääntyi kristinuskoon ja muutti seuraavana vuonna Namibian puolelle Epingan lähetysasemalle. Vuonna 1957 John seurasi häntä sinne, ja ryhtyi käymään lähetysaseman koulua.

20-vuotiaana Muafangejo siirtyi Holy Crossin lähetyskouluun Onamunhamassa, ja sitten edelleen St Maryn kouluun Odibossa, missä hän oli vuoteen 1967 saakka. Siellä amerikkalainen lähetystyöntekijä C. S. Mallory rohkaisi häntä taiteilijan uralle ja auttoi häntä hakemaan Rorke's Drift Art and Craft Centre –nimiseen kouluun Rorke's Driftissä, Etelä-Afrikan Natalissa. Rorke's Drift Art and Craft Centren olivat perustaneet vuonna 1862 ruotsalaiset Ulla ja Peder Gowenius, ja sillä oli ollut merkittävä rooli Etelä-Afrikan taiteen kehityksessä 1900-luvun jälkipuoliskolla. Rorke's Driftissä Muafangejo tutustui erilaisiin taiteen tekniikkoihin kuten kutomiseen, puunveistoon, maalaustaiteeseen ja savenvalantaan. Eräs hänen opettajistaan oli Azaria Mbatha (s. 1941). Muafangejo kunnostautui erityisesti etsauksessa ja linoleikkauksissa.

Vuonna 1968 hän koki hermoromahduksen ja joutui sairaalahoitoon Madadeni-nimiseen sairaalaan Newcastlessa masennuksen vuoksi. Päästyään pois sairaalasta hän suoritti tutkintonsa loppuun Rorke's Driftissä vuonna 1969. Vuosina 1970–74 hän työskenteli opettajan Odibon lähetysaseman koulussa. Vuonna 1974 hän sai taiteilijaresidenssin Rorke's Driftissä. Vuonna 1975 hän palasi takaisin Odiboon, mutta muutti vuonna 1977 Windhoekiin. Vuosina 1986–1987 hän rakensi sinne itselleen talon Katuturan kaupunginosaan.[1] 27.11.1987 hän kuoli äkilliseen sydäninfarktiin Windhoekissa.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Muafangejoa pidettiin maansa tärkeimpänä taiteilijana. Etenkin hänen linoleikkauksensa ovat voimakkaita kuvauksia hänen kansansa jäsenistä ja heidän historiansa tapahtumista. Niissä hän kuvaa pelkällä mustalla ja valkoisella myös maisemia ja eläimiä, joita Namibian eurooppalaisperäiset taiteilijat kuvaavat värein.

Usein Muafangejon töissä on sekä kuvia että tekstiä, ja niissähän kertoo kwanyamalaisten historiasta ja kulttuurista. Hän ei itse saanut nähdä Namibian itsenäisyyttä, mutta taistelu sen puolesta muodostaa taustan hänen taiteelleen.[2]

Muafangejon tuotanto käsittää vain noin 260 eri linoleikkausta sekä muutamia kudottuja töitä. Namibian kansallisgalleriassa (National Art Gallery of Namibia) Windhoekissa on kolme hänelle omistettua huonetta.

Näyttelyt (valikoima)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bruce Arnott: John Muafangejo: linocuts, woodcuts and etchings. Linocuts, woodcuts and etchings. Struik, Cape Town/Johannesburg. 1977.
 • Theo Sundermeier: Hope for Namibia: linocuts by John Ndevasia Muafangejo. Luther-Verlag, Bielefeld 1991.
 • Orde Levinson: I was loneliness. The complete graphic works of John Muafangejo: a catalog raisonné 1968-1987. Struik Winchester, Cape Town 1992.
 • Orde Levinson: The African Dream. Visions of love and sorrow: the Art of John Muafangejo. Thames and Hudson, London 1992.
 • Brenda Danilowitz: John Muafangejo picturing history. In: African arts. vol. 26, no. 2 (1993) pp 46-57, 92-94.
 • John N. Muafangejo (1943–1987): linocuts from the collection of the National Art Gallery of Namibia: Forum for Cultural Exchange, Institute for Foreign Cultural Relations, Stuttgart, 26 January to 27 March 1994. catalog, text: Annaleen one. Stuttgart, 1994.
 • Karhunen, Eila & Lehtonen, Pirjo (toim): John Muafangejo : Viimeisten töiden Namibia. Helsinki: Annantalon taidekeskus, 2002.
 • Matti Kuusi (toim.): Mustan Afrikan viisautta . Kuvat: John Muafangejo. WSOY, 1979.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. South African History Online
 2. Anene Ejikeme: Culture and customs of Namibia. Greenwood, Santa Barbara 2011, S. 76–78
 3. Luettelo Muafangejon näyttelyistä vuoteen 1988 saakka on seuraavassa teoksessa: Collin Cole: John N. Muafangejo 1943-1987 a perspective on his lino-cuts. 1993 MA Thesis, p. 77–81 Rhodes University Zaire