Joel ja Ethan Coen

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Joel Coen)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ethan (vas.) ja Joel Coen Cannesissa 2015.

Joel David Coen (s. 29. marraskuuta 1954) ja Ethan Jesse Coen (s. 21. syyskuuta 1957) eli Coenin veljekset ovat yhdysvaltalaisia elokuvantekijöitä. He käsikirjoittavat, ohjaavat, tuottavat ja useimmiten myös leikkaavat elokuvansa.

Vaikka Ethan ei saanut merkintää ohjauksesta eikä Joel tuotannosta ennen heidän elokuvaansa Menetetty maa, on tiedossa, että kumpikin toimii molemmissa tehtävissä. Leikatessaan he käyttävät salanimeä Roderick Jaynes, ”jotta heidän nimensä eivät näkyisi liian usein lopputeksteissä”.

Joel Coen on naimisissa näyttelijä Frances McDormandin kanssa, ja heillä on adoptoitu poika Pedro. Ethan Coen on naimisissa Tricia Cooken kanssa, joka on monesti toiminut veljesten elokuvien apulaisleikkaajana.

Veljesten elokuvissa on useasti ollut rooli muun muassa John Goodmanilla, Steve Buscemilla, Frances McDormandilla, Holly Hunterilla, Jon Politolla, John Turturrolla ja Michael Badaluccolla. Veljesten ystävän, ohjaaja Sam Raimin, luottonäyttelijä Bruce Campbell on näyttäytynyt useasti cameoroolissa.

Veljesten elokuva Barton Fink voitti Cannesin elokuvajuhlilla 1991 kolme pääpalkintoa. Myös viisi muuta heidän elokuvaansa on ollut ehdolla Kultaisen palmun saajaksi. Fargolla veljekset voittivat parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinnon ja olivat lisäksi ehdolla kolmen muun palkinnon saajaksi. Voi veljet, missä lienet? toi toisen käsikirjoitusehdokkuuden.

Vuonna 2007 Coenin veljekset saivat valmiiksi Cormac McCarthyn romaanin perustuvan Menetetty maa -elokuvan, joka on saanut yleisesti loistavat arvostelut.[1] Elokuva oli ehdolla kahdeksaan Oscariin ja se voitti niistä neljä. Coenin veljekset olivat itse ehdolla parhaasta ohjauksesta, sovitutetusta käsikirjoituksesta ja leikkauksesta.[2]

Vuonna 2016 kolme Coenin veljesten elokuvaa – Inside Llewyn Davis, Menetetty maa ja A Serious Man – äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[3]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. No Country for Old Men: Reviews Metacritic. CNET Networks, Inc. Viitattu 30.1.2008. (englanniksi)
  2. Awards for No Country for Old Men Internet Movie Database. IMDb.com, Inc. Viitattu 30.1.2008. (englanniksi)
  3. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • King, Lynnea Chapman: The Coen Brothers Encyclopedia. Lanham: Rowman & Littlefield, 2014. ISBN 978-0-8108-8576-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.