Ladykillers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ladykillers
The Ladykillers
Ohjaaja Joel ja Ethan Coen
Käsikirjoittaja Joel ja Ethan Coen
Tuottaja Joel ja Ethan Coen
Säveltäjä
Kuvaaja Roger Deakins
Leikkaaja Roderick Jaynes
Tuotantosuunnittelija Dennis Gassner
Pukusuunnittelija Mary Zophres
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Touchstone Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Fandango at Home (käännä suomeksi)
Disney+
Ensi-ilta 2004
Kesto 106 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ladykillers (The Ladykillers) on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut Joel ja Ethan Coenin ohjaama yhdysvaltalainen komediaelokuva.[1] Se on uusintaversio Alexander Mackendrickin vuonna 1955 ohjaamasta brittiläisestä Ealing-komediasta Naisentappajat. Pääosaa esittää Tom Hanks.

Elokuvassa alkuperäinen tarina on siirretty Englannista Yhdysvaltojen Etelävaltioihin. Sivistyneen oloinen ”professori” (Hanks) vuokraa vanhalta tummaihoiselta, uskovaiselta naiselta talon kellarikerroksen muka renessanssimusiikkia soittavan kvartettinsa harjoitustilaksi. Todellisuudessa nelikko on rosvojoukko, joka alkaa kaivaa kellarista maanalaista käytävää läheisen kasinon kellarissa sijaitsevaan pankkiholviin. Kertyvä savi kuljetetaan säännöllisesti ulos talosta ja pudotetaan Mississippi-joen ylittävältä sillalta sen ali lipuvaan jäteproomuun. Mieskvartetille alkaa kuitenkin tulla mutkia matkaan, ja vanha rouva pääsee vähitellen selville heidän arveluttavista puuhistaan. Naisesta on siis päästävä eroon, mikä ei ole hentomielisille herrasmiesvarkaille aivan ongelmatonta. He riitaantuvat ja alkavat eliminoida toinen toisiaan, ja jäteproomu saa uudenlaista täytettä. Lopulta rouva löytää rahasaaliin tyhjentyneestä kellaristaan ja yrittää palauttaa sen poliisille. He eivät usko vanhan naisen tarinaa, ja tämä päättää lahjoittaa rahat uskonnolliselle Bob Jonesin yliopistolle ja jatkaa rauhallista elämäänsä.

Turun Sanomien Tapani Maskula kirjoitti Coenin veljesten ottaneen Mackendrickin Naisentappajat täysin uuteen käsittelyyn ja siirtäneen painotuksia selvemmin farssin suuntaan. Tapahtumapaikka on vaihtunut veljesten suosikkimiljööseen, uneliaaseen Yhdysvaltojen Etelävaltioiden pikkukaupunkiin, jossa kumma kyllä toimii vilkas peliluola, jonka rahoja muusikoiksi tekeytynyt miesryhmä havittelee. Maskula harmittelee, että Tom Hanksin esittämää ”professoria” lukuun ottamatta muut hahmot jäävät kovin ohuiksi, eivätkä isompiin puitteisiin tottuneet Coenit hänen mielestään onnistu kovin hyvin pelkkiin sisätiloihin rajatussa ”kamarielokuvassa”.[2]

  1. Varjola, Markku: Elokuvien ensi-illat Suomessa 2000–2007, s. 19. Helsinki: Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL ry, 2008. Arkistoitu 16.10.2013. (pdf) (viitattu 18.11.2012).
  2. Maskula, Tapani: Mummo ja musikantit Turun Sanomat. 3.7.2004. Viitattu 16.4.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Ladykillers (2004 film)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.