Jennings luonnontieteilijänä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jennings luonnontieteilijänä
Take Jennings, for Instance
Alkuperäisteos
Kirjailija Anthony Buckeridge
Kieli englanti
Genre lasten- ja nuortenkirjallisuus
Julkaistu 1958
Suomennos
Suomentaja Rauha Maria Lindström
Kustantaja Tammi, Helsinki
Julkaistu 1969
Sivumäärä 166
Sarja: Jennings-kirjat
Edeltävä Jenningsin päiväkirja
Seuraava Jenningsin hyvät päätökset
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jennings luonnontieteilijänä on Anthony Buckeridgen englanninkieliseen alkuteokseen Take Jennings, for Instance perustuva lasten- ja nuortenkirja. Teos on Jennings-kirjasarjan yhdeksäs julkaisu ja se sisältää 16 otsikoitua lukua.

Kirja on painettu KK:n kirjapainossa Helsingissä. Kirjan kokoluokka on n. 13 cm x 19 cm ja luokitus N845.

Kirjan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Romaanin tapahtumapaikkana on Linbury Courtin sisäoppilaitos (poikakoulu, luokat I–V, myös päiväoppilaita) lähiympäristöineen. Koulussa on menossa kesälukukausi ja tapahtumat alkavat 6. kesäkuuta ja päättyvät noin kolme kuukautta myöhemmin lukukauden lopulla tapahtuvaan palkintojenjakotilaisuuteen.

Koulun kolmannen luokan 11-vuotiaat oppilaat ovat juuri perustaneet luonnonhistoriallisen kerhon. Koulun opettajakunta suhtautuu kerhon toimintaan periaatteessa myönteisesti, mutta kerho on tuonut mukanaan myös siisteysongelmia.

Kerhon jäsenet ovat:

Nimi Vastuualue Luonnehdinta
Atkinson, R.
("Atki")
Maa- ja peltomyyrät (jos niitä on)
Bromwich, I.
("Bromo" I eli seniori)
Vesiliskojen päähoitaja III luokan priimus, kunniamaininta matematiikassa, piirustuksessa, maantieteessä, ranskassa ja latinassa
Darbishire, C. E. J.
(Charles Edvin Jeremy, "Darbi")
Kunniasihteeri luotettava ja tunnollinen, ei tavoittele johtajuutta, vaikuttaa tärkeältä ja varovaiselta, puhuu hillitysti ja verkkaisesti, sanoja painottaen, käyttää silmälaseja, paras ystävä Jennings
Jennings, J. C. T.
(John, "Jen")
Päätähyilijä, Sammakko- ja nuijapäiden osasto valpaskatseinen, vilkas, välitön, johtajaluonne, kekseliäs, usein rehtorin ja muun opettajakunnan puhuttelussa, paras ystävä Darbishire
Martin-Jones, A. L. Kovakuoriaiset ja pikkuhyönteiset
Rumbelow, D. W. Tilapäistyöt ja ruokinta
Temple, C. A. Toukkaosaston intendentti jänterä, lyhyt, tanakka, arvostaa ruokaa
Venables, G. J.
(Graham, "Ven")
Johtava lintutieteilijä laiha, pitkä, pörrötukkainen

Kerholaisten lisäksi kirjassa esiintyvät I luokan oppilaat Binns ja R. G. Blotwell (I luokan palkinnonsaaja) sekä IV luokan päiväoppilaat Marshall ja Pettigrew (palkinto yleistiedossa).

Kerhon mielenkiinnon kohteina ovat mm. Colorado-kuoriaiset (Jenningsin epäilyttävä havainto), hyönteiset, hämähäkit ja niiden munat, kaalimadot, kalkkarokäärmeet (Atkinsonin väärä havainto), kovakuoriaiset, liejukanat, rastaat ja lintujen tarkkailu yleensäkin, perhoset ja niiden toukat, pihtihännät, rupisammakot, muut sammakot ja niiden poikaset eli nuijapäät, vesikuoriaiset, vesiliskot, vesirotat, yöperhoset ja niiden munat. Lisäksi Darbishire kertoo merkitsevänsä päiväkirjaansa myös kasveja.

Kirjan alussa Jennings ja hänen vakituinen seuralaisensa Darbishire ovat koulun alueella olevalla lammikolla täydentämässä kerhon kokoelmaa. Poistuessaan lammikolta Jennings pilailee poikajoukolle opettaja "Wilkie" Wilkinsin autovanhuksen kustannuksella. Autoaan huoltamassa ollut kiivasluonteinen ja jylisevä-ääninen opettaja kuulee pilailun ja Jennings saa varoituksen.

Carter on hillittykäytöksinen, koulun vanhin ja pidetty opettaja. Hän aikoo järjestää kerholle polkupyöräretken jokilaaksoon viiden mailin päähän Dunhamburyn lähelle. (Retkikohteen luona oleva joki laskee mereen n. neljän mailin päähän.) Wilkinsin on määrä lähteä retkelle autollaan kuljettamaan retkeläisten eväitä. Jenningsillä ei ole pyörää, joten hän pyytää päästä Wilkinsin auton kyytiin, mutta em. sattumuksen vuoksi pyyntöön ei suostuta.

Jennings kirjoittaa Angela-tädilleen, joka oli luvannut pyörän jo viime joululahjaksi. Mikäli pyörä ei ehtisi saapua ajoissa, Jennings saa idean pestä Darbishiren kanssa Wilkinsin auto lepyttelyeleenä. Pesun yhteydessä auton pakoputkeen joutuu nenäliina ja se unohtuu sinne samoin kuin koko pesuoperaatiokin, kun Atkinson tulee ilmoittamaan Angela-tädin kirjeen saapuneen.

Archibald "Archie" Cronk tuo sitten pyörän rautateiden pakettiautolla. Asiassa sattuu kuitenkin sekaannus, kun autossa on näkyvillä Cronkin oma huonokuntoinen polkupyörä, ja Jenningsin toverit saavat aiheen ilkkua, kun Jennings on kehunut saavansa huippuhyvän pyörän. Muiden oppilaiden poistuttua selviää kuitenkin, että Jenningsin pyörä oli katseilta piilossa ja se tosiaan on hyvä ja Jennings saa hyvityksen ajellessaan sillä muiden luo.

Retkelle lähdettäessä koulun emäntä pyytää Jenningsiä viemään eväskorin Wilkinsin autoon, mutta Jennings ottaa vahingossa pyykkikorin. Auto ei lähde käyntiin ja pakoputkesta löytyy Jenningsin nimikirjaimin varustettu nenäliina. Rangaistukseksi Jennings määrätään jäämään koululle. Jennings saa kuitenkin ansaitsematonta kunniaa aiheuttamastaan viivytyksestä, sillä emäntä on huomannut eväs- ja pyykkikorin vaihtuneen ja viivytyksen vuoksi korit ehditään vaihtaa. Jennings saakin osallistua retkelle. Vasta retkipaikalla Carterille selviää, että myös eväskorisotkun takana oli Jennings. Jennings puolustautuu sillä, että hänen ensimmäinen munauksensa korjasi toisen.

Retken jälkeen koululla on määrä järjestää krikettiottelu lähistöllä olevaa Bracebridgen valmistavaa koulua vastaan. Jennings ei voi osallistua peliin, sillä hän on saanut edellisessä ottelussa rakon kantapäähänsä. Niinpä Jenningsin ideana on lähteä Darbin kanssa tutkimaan joessa olevaa saarta, joka oli havaittu pyöräretkellä. Parivaljakko pitää uuden retken oikean päämäärän omana tietonaan, ja he saavat Wilkinsiltä luvan käydä Linburyssä, jonne koululta on noin kilometri. Todellisessa päämäärässään pojat vuokraavat veneen, mutta koska kummallakaan ei ole aikaisempaa kokemusta soutamisesta, niin he törmäävät jollalla liikkeelle lähteneeseen FT, tietokirjailija Basil Featherstonehaught Hipkiniin ja pelastavat tämän vedestä. Hipkinin tomera Amanda-rouva aikoo kertoa poikien koulun rehtorille hengenpelastuksesta. Mutta koska pojat ovat olleet luvattomilla asioilla, niin Jennings saa päähänsä ilmoittaa heidän olevan Bracebridgen koulusta. Rouvan keskustellessa koulun rehtorin, Parkinsonin, kanssa, poikien on määrä livahtaa tiehensä. Pahaksi onneksi Linburyn Courtin krikettikenttä oli kastunut pelikelvottomaksi ja ottelu oli siirretty Bracebridgeen, jossa läsnä oli Linburyn Courtin väki rehtori, latinanopettaja M. W. B. Pemberton-Oakesia myöten. Jennings aiotaan ensin määrätä sisäarestiin, mutta loppujen lopuksi rangaistus perutaan joella sattuneen pelastustehtävän vuoksi.

Jennings katuu kommelluksiaan ja aikoo tehdä parannuksen. Hän alkaa kopioida Englannin historian tärkeitä päivämääriä siistimpään muotoon. Hän onnistuu kuitenkin sotkemaan muistiinpanot mustetahralla ja tästä turhautuneena luopuu mallioppilaan roolista. Wilkinsin kerättyä muistiinpanovihot tarkastusta varten hän havaitsee töhryn Jenningsin vihossa ja määrää jälki-istuntoa. Tässä vaiheessa kertomuksessa on lauantai 10. heinäkuuta ja muut pojat voivat lähteä Linburyyn suosikkipaikkaansa Lumleyn kahvilaan. Venablesin pyörä on rikkoontunut ja hän ottaa luvatta Jenningsin pyörän. Tällä välin Jennings kokee kärsineensä vääryyttä ja käy selittämässä vihkojuttua Wilkinsille. Niinpä hänkin saa lähteä kylälle Darbi seuranaan. Hän havaitsee kadonneen pyöränsä kahvilan ulkopuolella ja ottaa sen käyttöönsä. Ennen kahvilassa asiointia hänen on ensin käytävä ostamassa ketju äskettäin postitse saamaansa pyöränlukkoon. Kahvilasta poistuvat Venables ja Temple havaitsevat pyörän kadonneen ja ilmoittavat varkaudesta Sussexin itäisen poliisiaseman poliisikonstaapeli P. C. Honeyballille. Honeyball havaitsee kohta Jenningsin ajelevan "varastetulla" pyörällä. Pyörän oikean omistajan selvittely vie oman aikansa, kun kaiken lisäksi Jennings aikoo todistaa henkilöllisyytensä lakkinsa sisäpuolelle merkityllä nimellään, mutta hänen lakkinsa on vaihtunut Darbin kanssa.

Jennings on asettanut pyöränlukon tunnusluvuksi Espanjan armadan tuhoutumisen vuosiluvun 1588, mutta poistuttuaan Lumleyltä pojat eivät muista vuosilukua, kuten ei myöskään paikalle palannut Honeyball. Jennings soittaa koululle saadakseen vuosiluvun selville. Väännettyään koulun puhelinnumeron hän hoksaa, että sehän on sama kuin lukon tunnusluku, ja parivaljakko ehtii kuin ehtiikin koululle ennen vapaa-ajan umpeutumista.

Kesälukukaudesta on jäljellä kaksi viikkoa, kun Jennings saa ajatuksen, että luonnonhistoriallisen kerhon täytyy järjestää näyttely viimeisellä viikolla pidettävän palkintojenjaon yhteyteen. Järjestelyt pidetään kuitenkin salassa opettajilta.

Palkintojenjakotilaisuuden vakituinen puhuja, koulun entinen oppilas kenraali Merridew, on tällä kertaa esteellinen. Carter ehdottaa rehtorille Hipkiniä, koska tämän vaimo oli em. krikettiottelun päivänä kertonut puolisonsa olevan tunnettu tiedemies.

Juhlapäivänä opettajakunta hermostuu havaitessaan, että seurusteluhuoneessa on kerhon keräämä moninainen kokoelma. Koulun apumies Robinson saa käskyn tyhjentää akvaarion nuijapäistä. Darbi havaitsee katoamisen ja käy ilmoittamassa Wilkinsille, että nuijapäät ovat saaneet jalat alleen ja kalppineet tiehensä. Robinsonin toimista tietämätön Wilkins käskee etsiä karkulaiset, mutta oppilaat saavat sen käsityksen, että sammakoita pitäisi kerätä lisää mahdollisimman paljon. Kun opettajainhuoneseen tuodaan yhä uusia sammakkoeriä rehtori Pemberton-Oakes suivaantuu niin, että uhkaa lopettaa koko kerhon toiminnan.

Koululle saapuva Hipkin huomaa, että hän on unohtanut vaimonsa laatiman puheen jonnekin, ja kun hän ei muutenkaan pidä esitelmöinnistä, hän karkaa lammikon luo. Täällä hän tapaa ennestään tutut Jenningsin ja Darbishiren. Kaksikko auttaa Hipkiniä luonnostelemaan uuden puheen Merridewin jokavuotisen puheen mukaiseksi.

Koulun opettajakunnalle selviää vasta nyt, että Hipkinin erikoisalana ovat vesieläimet ja etenkin Rana temporaria (suom. rupisammakoksi). Oppilaat saavat hämmästyksekseen käskyn laittaa näyttely sittenkin pikaisesti pystyyn.

Jenningsin panos näyttelyyn, nuijapäiden akvaario, on kuitenkin tyhjänä, joten asiaa kompensoidakseen hän täydentää kerhon päiväkirjaan Darbishiren aikaisemmin tekemän runon Höyhenpukuinen laulaja jatkoksi nuijapäiden muistokirjoituksen

»

Olin ennen nuijapää
mi lammikossa viilettää.
Voi, miks sammakoksi muutuinkaan
miks en nuijapäänä olla saa!

»

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anthony Buckeridge: Jennings luonnontieteilijänä (Tammi) 1969