Jelena Janković

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jelena Janković
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Belgrad [1]
Kansalaisuus  Serbia
Tennispelaaja
Pituus 177 cm
Paino 59 kg
Kätisyys oikea
Ammattilaisena 2000–
Palkintorahat 19 089 259 USD
Kaksinpeli
Paras sijoitus 1. (11.8.2008)
Turnausvoittoja 13
Voitot/tappiot 644–370
Grand Slam -turnauksissa
Australian avoimet välierät (2008)
Ranskan avoimet välierät (2007, 2008, 2010)
Wimbledon 4. kierros (2006, 2007, 2008, 2010, 2015)
Yhdysvaltain avoimet loppuottelu (2008)
Nelinpeli
Paras sijoitus 20. (16.9.2013)
Turnausvoittoja 2
Voitot/tappiot 109–134
Aiheesta muualla
ITF
WTA

Jelena Janković (s. 28. helmikuuta 1985 Belgrad, Jugoslavia) on serbialainen ammattilaistennispelaaja. Hän oli elokuussa 2008 viikon ajan WTA:n maailmanrankingin ykkönen ja palasi tuolle paikalle lokakuussa 2008.

Juniorivuodet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janković aloitti tenniksen peluun yhdeksänvuotiaana ja 12-vuotiaana hän alkoi harjoitella tennistä Nick Bollettierin tennisakatemiassa Floridassa, Yhdysvalloissa. Hän voitti juniorina monia turnauksia, muun muassa Australian avointen tyttöjen kaksinpelimestaruuden tammikuussa 2001. Hän voitti loppuottelussa Sofia Arvidssonin suoraan kahdessa erässä. Myöhemmin samana vuonna Janković pelasi Matea Mezakin kanssa Yhdysvaltain avoimissa ja Orange Bowl -junioriturnauksessa tyttöjen nelinpelin loppuottelussa.

Toukokuussa 2001 Janković nousi maailmanlistan kärkeen tyttöjen kaksinpelissä. Tyttöjen nelinpelin maailmanlistalla hän oli korkeimmillaan sijalla viisi.

Ammattilaisuran alku

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janković aloitti tennisammattilaisen uransa vuonna 2000. Hän osallistui tuona vuonna kahden aikuisten kaksinpeliturnauksen karsintaan, muttei selviytynyt turnausten pääsarjaan. Vuonna 2001 hänen paras saavutuksensa aikuisten turnauksissa oli Lenzerheiden ITF-turnauksen välieräpaikka ja vuonna 2002 Charlottesvillen ITF-turnauksen loppuottelupaikka. Hän hävisi turnauksen loppuottelun Erika de Lonelle suoraan kahdessa erässä. Molemmat turnaukset pelattiin massa-alustalla. Vuonna 2003 Janković nousi sadan parhaan joukkoon WTA:n kaksinpelin maailmanlistalla. Vuoden alussa hän pääsi karsintojen kautta mukaan Australian avointen kaksinpelin pääsarjaan ja eteni turnauksen toiselle kierrokselle. Lokakuussa hän voitti kovalla alustalla pelatun Dubain ITF-turnauksen.

Kaudella 2004 Janković pääsi ilman karsintoja kaikkien neljän Grand Slam -turnauksen kaksinpelin pääsarjaan. Toukokuussa 2004 hän voitti massalla pelatun Budapestin WTA-turnauksen (Tier V), jonka loppuottelussa kaatui Martina Suchán suoraan kahdessa erässä. Janković nousi kesäkuussa 2004 kaksinpelin maailmanlistan 50:n kärkeen ja päätti kauden 30:n kärjessä. Kaudella 2005 hän jäi ilman turnausvoittoja, mutta eteni kolmen WTA-turnauksen loppuotteluun. Dubain maaliskuisen, kovalla alustalla pelatun turnauksen (Tier II) loppuottelun hän hävisi Lindsay Davenportille, Birminghamin kesäkuisen, ruohoalustalla pelatun turnauksen (Tier III) loppuottelun Marija Šarapovalle ja Soulin lokakuisen, kovalla alustalla pelatun turnauksen (Tier IV) loppuottelun Nicole Vaidišoválle. Grand Slam -turnauksista hän menestyi parhaiten Wimbledonissa ja Yhdysvaltain avoimissa, joissa hän eteni kolmannelle kierrokselle. Janković nousi kauden 2005 aikana ensimmäisen kerran kaksinpelin maailmanlistan 20:n kärkeen, kun hän oli elokuun loppupuolella julkaistun listan sijalla 17.

Janković aloitti kauden 2006 heikosti. Hän voitti vuoden ensimmäisen ottelunsa, minkä jälkeen hänellä oli kymmenen ottelun tappioputki, joka katkesi vasta toukokuussa Rooman turnauksessa (Tier I). Kauden edetessä hänen onnensa kuitenkin kääntyi. Hän eteni elokuussa Los Angelesin turnauksen (Tier II) loppuotteluun voitettuaan puolivälierissä maannaisensa Ana Ivanovićin ja välierissä entisen maailmanlistan ykkösen Serena Williamsin. Kovalla alustalla pelatun turnauksen loppuottelun hän hävisi Jelena Dementjevalle kolmen erän jälkeen. Hän eteni myös neljän muun kaksinpeliturnauksen välieriin, muun muassa Yhdysvaltain avointen, joiden neljännellä kierroksella hän voitti turnauksen vuoden 2004 mestarin Svetlana Kuznetsovan ja puolivälierissä Dementjevan. Turnauksen välierissä hän hävisi Justine Heninille. Elokuussa 2006 Janković nousi vuoden tauon jälkeen kaksinpelin maailmanlistan 20:n kärkeen ja hänen kauden paras sijoituksensa oli listan sija 12. Nelinpelissä hän voitti kesäkuussa Li Nan kanssa Birminghamin turnauksen. Janković palkittiin maaliskuussa 2007 WTA-kiertueen kauden 2006 kehittyneimpänä pelaajana.

Kauden 2007 alku oli Jankovićille voitokas. Hän voitti vuoden ensimmäisen turnauksensa Aucklandissa ja eteni myös kauden toisessa turnauksessaan Sydneyssä loppuotteluun. Hän voitti Aucklandin turnauksen (Tier IV) loppuottelussa Vera Zvonarjovan ja Sydneyn turnauksen (Tier II) loppuottelun hän hävisi Kim Clijstersille. Hänen menestyksensä jatkui kauden edetessä. Huhtikuussa hän voitti Etelä-Carolinan Charlestonissa pelatun massakenttäturnauksen (Tier I), toukokuussa Roomassa pelatun massaturnauksen ja kesäkuussa Birminghamin ruohokenttäturnauksen. Charlestonin loppuottelussa Janković voitti suoraan kahdessa erässä Dinara Safinan, Rooman loppuottelussa kahdessa erässä Svetlana Kuznetsovan ja Birminghamin loppuottelussa kolmessa erässä Marija Šarapovan. Sydneyn turnauksen ohella hän oli loppuottelun häviävä osapuoli 's-Hertogenboschin ruohokenttäturnauksessa (Tier III) kesäkuussa ja Toronton kovan alustan turnauksessa (Tier I) elokuussa. Ensiksi mainitun loppuottelun Janković hävisi Anna Tšakvetadzelle, jälkimmäisen Justine Heninille.

Grand Slam -turnauksista Janković menestyi kaksinpelissä parhaiten Ranskan avoimissa, joissa hän eteni välieriin, joissa tuleva mestari Justine Henin oli vahvempi. Australian avointen ja Wimbledonin kaksinpelissä hän eteni neljännelle kierroksella ja Yhdysvaltain avoimissa puolivälieriin. Wimbledonissa Janković osallistui myös sekanelinpeliin, jonka mestaruuden hän voitti Jamie Murrayn kanssa. Janković nousi kaudella 2007 kaksinpelin maailmanlistan kymmenen kärkeen ja kesäkuussa hän nousi listan sijalle kolme.

Vuoden 2008 ensimmäisessä Grand Slam -turnauksessa Australiassa Janković voitti puolivälierissä Serena Williamsin eräluvuin 6–3, 6–4 mutta hävisi välierissä Marija Šarapovalle erin 3–6, 1–6. Huhtikuussa hän selviytyi Miamin WTA-turnauksessa loppuotteluun, jossa hän hävisi Serena Williamsille erin 1–6, 7–5, 3–6. Toukokuussa hän saavutti Roomassa vuoden ensimmäisen turnausvoittonsa voitettuaan puolivälierissä Venus Williamsin luvuin 5–7, 6–2, 6–3, saatuaan välierissä luovutusvoiton Marija Šarapovasta ja voitettuaan loppuottelussa 18-vuotiaan Alizé Cornetin erin 6–2, 6–2.

Kauden toisessa Grand Slam -turnauksessa Ranskan avoimissa Janković eteni välieriin, joissa hän hävisi toiseksi sijoitetulle maannaiselleen Ana Ivanovićille erin 4–6, 6–3, 4–6. Kesäkuussa hän nousi ensi kertaa WTA-rankingissa toiselle sijalle. Wimbledonissa hän hävisi neljännellä kierroksella Tamarine Tanasugarnille lukemin 3–6, 2–6. Elokuussa hän nousi viikon ajaksi WTA-rankingin ykköseksi. Pekingin olympialaisten kaksinpelin puolivälierissä hän hävisi Dinara Safinalle luvuin 2–6, 7–5, 3–6. Elo-syyskuussa hän selviytyi Yhdysvaltain avointen loppuotteluun mutta hävisi Serena Williamsille lukemin 4–6, 5–7.

Syyskuussa 2008 Janković voitti Pekingin WTA-turnauksen loppuottelussa Svetlana Kuznetsovan eräluvuin 6–3, 6–2. Seuraavalla viikolla hän saavutti uransa kahdeksannen WTA-turnausvoiton kukistamalla Stuttgartin loppuottelussa Nadja Petrovan lukemin 6–4, 6–3. Voittojensa myötä hän nousi uudelleen maailmanrankingin ykköseksi. Viikko myöhemmin hän voitti kolmannen peräkkäisen turnauksensa peittoamalla Moskovan loppuottelussa Vera Zvonarjovan lukemin 6–2, 6–4.

Vuoden 2009 Australian avoimissa Janković hävisi jo neljännellä kierroksella Ranskan Marion Bartolille eräluvuin 1–6, 4–6. Kautensa ensimmäisen ja uransa kymmenennen WTA-turnausvoittonsa hän saavutti huhtikuussa Marbellassa, jossa hän loppuottelussa voitti Espanjan Carla Suárez Navarron luvuin 6–3, 3–6, 6–3. Ranskan avoimissa hän putosi neljännellä ja Wimbledonissa kolmannella kierroksella. Elokuussa hän voitti Cincinnatin WTA-turnauksen loppuottelussa maailmanlistan ykköspelaajan Dinara Safinan luvuin 6–4, 6–2 mutta putosi muutama viikko myöhemmin Yhdysvaltain avoimissa jatkosta jo toisella kierroksella. Tokion turnauksen loppuottelun Marija Šarapovaa vastaan hän joutui luovuttamaan rannevamman vuoksi. WTA:n mestaruusturnauksessa hän eteni välieriin.

Jankovic voitti Indian Wellsin Premier-turnauksen finaalissa Caroline Wozniackin. Rooman turnauksen loppuottelussa hän hävisi María José Martínez Sánchezille. Ranskan avoimissa hän pääsi välieriin asti, mutta hävisi välierässä Samantha Stosurille. Wimbledonissa hän karsiutui neljännellä, Australian ja Yhdysvaltain avoimissa kolmannella kierroksella.

  1. a b Bud Collins, The Bud Collins History of Tennis, New York, New Chapter Press, , 2e painos (ISBN 978-0-942257-70-0, OCLC 456175786), s. 678View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.