Japaninpaperi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erivärisiä washi-paloja.
Washi-tape.
Japaninpaperin valmistusta (IseWashi).

Japaninpaperi eli washi (jap. 和紙), tai wagami, on tietynlainen käsin tehty paperi, jota valmistetaan Japanissa. Tyypillisesti washi valmistetaan gambi-puun (Wikstroemia spp.) kuoren, mitsumata-pensaan (Edgeworthia chrysantha) tai paperimulperipuun kuiduista, mutta myös bambua, hamppua, riisiä ja vehnää käytetään. Washi on tyypillisesti kestävämpää kuin tavallinen paperi.

Washilla on useita perinteisiä käyttötarkoituksia, kuten origami (paperintaittelu), shodō (kalligrafia) ja ukiyo-e. Sitä on käytetty myös jokapäiväisissä esineissä kuten vaatteissa, leluissa, šinto-pappien asuissa ja Buddha-patsaissa. Talviolympialaisissa 1998 voittajille annetut seppeleet oli valmistettu washista.

Paperi keksittiin Kiinassa Han-dynastian aikaan. Japanilaisille se esiteltiin ensimmäisen kerran 250-luvun aikoihin, jolloin sitä ryhdyttiin tuomaan maahan. Japanilainen paperinvalmistus pääsi aluilleen vasta 500-luvulla. Taitoa harjoitettiin pienimuotoisesti vuoteen 610 asti, jolloin korealainen munkki Doncho saapui Korean kuninkaan käskystä Japaniin. Musteen ja paperin hyvin tunteva oppinut sysäsi japanilaisen paperinvalmistustaitoa eteenpäin, ja pian se yleistyi maanlaajuisesti.

Kiinalaiseen tyyliin valmistettu paperi oli kuitenkin japanilaisten mieltymyksiin liian haurasta, ja kysyntä kestävämmälle, pidempään säilyvälle paperityypille syntyi. Kasvien kuiduista valmistettu paperi, washi, kattoi nämä vaatimukset, ja kohosi käytetyimmäksi paperilaaduksi. Vahvakuituiset kasvit olivat Japanissa hyvin yleisiä, joten washin valmistus oli edullisempaa kuin kiinalaisen paperin, mikä edelleen lisäsi washin suosiota.

Washia käytetään mm. origamiin eli paperintaitteluun.

Washin tyypit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarpeeksi jalostamalla lähes mikä tahansa heinäkasvi tai puu voidaan muuttaa washiksi. Valmistusaineen mukaan kolme yleisintä washi-tyyppiä ovat:

  • Ganpi-shi (雁皮紙) – Muinaisina aikoina myös hishi (斐紙). Valmistetaan ganbi-puun kuoresta. Ganbishilla on pehmeä, kiiltävä pinta, ja sitä suositaan kirjoissa ja käsitöissä.
  • Kouzo-gami (tai Kouzo-shi) (楮紙) – Kouzo-gami valmistetaan silkkiäispuusta ja on kaikkein yleisimmin käytetty washi–tyyppi. Sen kestävyys on lähempänä kangasta kuin tavallista paperia, eikä heikkene juurikaan käsittelyssä vedenkestävyyden saavuttamiseksi.
  • Mitsumata-gami (tai Mitsumata-shi) (三椏紙) – Mitsumata-gami on norsunluunvärinen ja hienopintainen. Sitä käytetään sekä shodouhon että painamiseen. Edo-kauden paperirahat painettiin mitsumatagamille.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Rogertta A. Uhl: Wonderful Ways With Washi. Tuttle Publishing, 2002. ISBN 0-8048-3344-3.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]