Jan Axel Blomberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan Axel Blomberg
Hellhammer Jalometalli Festivaleilla vuonna 2008.
Hellhammer Jalometalli Festivaleilla vuonna 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt2. elokuuta 1969 (ikä 52)
Muusikko
Taiteilijanimi Hellhammer
Hauptman Hammer
Mr. Hellhammer
Jan Axel von Blomberg
HH
Henki Hammer
Von Blomberg
Aktiivisena 1987
Tyylilajit black metal
avant-garde metal
heavy metal
neoklassinen metalli
death metal
progressiivinen metalli
Soittimet rummut
bassokitara
kitara
Yhtyeet Age of Silence
Antestor
Arcturus
Burzum
Carnivora
Circle of Chaos
Den Saakaldte
Dimmu Borgir
Emperor
Fleurety
Gorgoroth
Immortal
The Kovenant
Jørn Lande
Mayhem
Mezzerschmitt
Mortem
Mysticum
Shining
Thorns
Tritonus
Troll
Ulver
Umoral
Vidsyn
Winds
Levy-yhtiöt Deathlike Silence Productions, Season of Mist, Century Media Records, Peaceville Records ja Nuclear BlastView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.hellhammerdrummer.com

Jan Axel Blomberg (s. 2. elokuuta 1969, Trysil, Norja) on taiteilijanimellä Hellhammer tunnettu norjalainen rumpali, joka aloitti muusikon uransa Mayhem-yhtyeen rumpalina. Hän käyttää Sabianin symbaaleja, Pearlin rumpuja ja Axis Percussionin pedaaleja.

Blomberg liittyi Mayhemiin vuonna 1988, kun yhtyeen alkuperäinen rumpali Kjetil Manheim oli jättänyt yhtyeen. Mayhemin lisäksi toinen Blombergin pitkäaikaisimmista yhtyeistä oli avant-garde metal -yhtye Arcturus, jonka hän perusti Steinar Sverd Johnsenin kanssa vuonna 1987 nimellä Mortem. Arcturus hajosi huhtikuussa 2007. Sittemmin Blomberg on toiminut sessio- ja kiertuerumpalina lukuisissa yhtyeissä.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena Jan oli innostunut jalkapallosta, painista ja rumpujen soitosta. Hän aloitti rumpujen soiton kuuntelemalla levyjä ja soittamalla niiden perässä. Hänen suosikkiyhtyeisiinsä kuuluivat muun muassa Slayer ja Iron Maiden, mutta hän piti myös Depeche Moden ja Duran Duranin kaltaisista kevyemmistä yhtyeistä. Myöhemmin hän alkoi pitää myös raskaammista yhtyeistä kuten Celtic Frost ja Venom. Hän oli innostunut myös jazzmusiikista, koska hänen entinen rumpuopettajansa oli jazzrumpali. Hän aloitti rumpujen soiton neliosaisella rumpusetillä. Janin vanhemmat tukivat poikaansa musiikkiopinnoissaan todella paljon, ja hänen isoäitinsä osti hänen toisen ja kolmannen rumpusettinsä.

Ennen liittymistään Mayhemiin Jan Axel soitti useissa paikallisissa yhtyeissä, kuten progressiivista metallia soittavassa Tritonus-yhtyeessä, jossa hän tapasi Carl August Tidemannin, josta tuli myöhemmin Arcturuksen ja Windsin kitaristi. Pian hän huomasi sanomalehti-ilmoituksen, jossa Mayhem etsi uutta rumpalia. Jan lähti Osloon tapaamaan yhtyettä ja jättämään heille demonauhansa. Yhtye soitti seuraavana päivänä Janille ja kertoi että hänet oli valittu Mayhemin jäseneksi. Silloin Jan valitsi taiteilijanimekseen "Hellhammer", jonka hän lainasi muutamia vuosia aikaisemmin lopettaneelta samannimiseltä yhtyeeltä, koska hänen mielestään olisi sääli jos nimi katoaisi ihmisten tietoisuudesta. Se oli hänen mielestään myös hyvä nimi rumpalille.

Ensimmäiset äänitykset jotka hän teki Mayhemin kanssa olivat kaksi kappaletta kokoelma-albumille joka julkaistiin vuoden 1989 tienoilla. Kappaleet olivat nimeltään "Carnage" ja "The Freezing Moon". Ensimmäinen kunnon äänite jonka hän äänitti Mayhemin kanssa oli Live in Leipzig -albumi, joka äänitettiin yhtyeen Leipzigin konsertissa 26. marraskuuta 1990. Tuon albumin jälkeen yhtyeellä oli ongelmia kokoonpanonsa kanssa, kun laulaja Dead teki itsemurhan vuonna 1991, kitaristi Euronymous murhattiin 1993 ja aikaisempi basisti Necrobutcher palasi takaisin yhtyeeseen aikaisemman basistin Varg Vikernesin jouduttua vankilaan Euronymousin murhasta. Tuona aikana Jan perusti Arcturus-yhtyeen Steinar "Sverd" Johnsenin kanssa Mortemin raunioilta vuonna 1991. He julkaisivat 7" EP:n "My Angel" samana vuonna ja muutamaa vuotta myöhemmin laajemman minialbumin "Constellation". Vuonna 1995 hän liittyi Immortal-yhtyeen sessiorumpaliksi yhtyeen silloisen kiertueen ajaksi, ja hän suostui myös soittamaan rumpuja yhtyeen ensimmäisellä virallisella videolla "Grim and Frostbitten Kingdoms". Hän soitti tuolloin hetken myös Emperor-yhtyeessä. Tuona vuonna tapahtui myös Arcturuksen ensimmäisen levyn, "Aspera Hiems Symfonian", äänitys ja julkaisu.

Vuonna 1997 Jan Axel aloitti työskentelemisen Covenant-yhtyeen kanssa (tunnetaan nykyään nimellä The Kovenant) yhtyeen toisen albumin "Nexus Polariksen" äänityksissä. Albumi julkaistiin vuonna 1998 ja sitä seurasi yhtyeen Euroopan kiertue. Vuonna 1997 Arcturus julkaisi albumin "La Masquerade Infernale", jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä avant-garde metal -albumeista.

Seuraavana vuonna The Kovenant julkaisi läpimurtoalbuminsa "Animatronic", joka johdatti Jan Axelin pois perinteisestä black metal -rummutuksesta kehittyneempään ja monimutkaisempaan soittotyyliin.

Vuosi 2000 oli tärkeä Janille Mayhemin toisen täyspitkän studioalbumin "Grand Declaration of Warin" nauhoitusten ja julkaisun vuoksi. Saman vuoden keväänä Jan kiersi Yhdysvaltoja The Kovenantin kanssa ja Mayhemin kanssa Eurooppaa kesällä 2000. Syksyllä oli The Kovenantin Euroopan kiertueen vuoro.

Vuoden 2000 aikana Jan Axel levytti minialbumin "Of Entity and Mind" uuden yhtyeensä Windsin kanssa. Albumi julkaistiin toukokuussa 2001. Vuoden 2001 keväänä Winds levytti myös täyspitkän albumin, nimeltään "Reflections of I". Windsin musiikki vei Janin soittotyyliä uuteen ulottuvuuteen, sekoittaen progressiivista, klassista ja sinfonista, mutta pysyen silti tiukasti perinteisissä metallijuurissa.

Jan Axel on voittanut kaksi palkintoa Norjan Grammy-gaalassa The Kovenantin kanssa, vuonna 1998 albumista "Nexus Polaris" ja vuonna 1999 albumista "Animatronic". Molempina vuosina palkinto tuli parhaasta hard rock -albumista. Näiden lisäksi Jan on tehnyt lukuisia esiintymisiä vieraana tai sessiomuusikkona muilla julkaisuilla. Ennen kuin Jan siirtyi täysipäiväiseksi ammattirumpaliksi, hän työskenteli myyjänä paikallisessa levykaupassa sekä myöhemmin yövartijana Oslolaisessa mielisairaalassa. Jan ei tupakoi, käyttää hyvin vähän alkoholia ja harjoittelee rumpujen soittoa kolme tuntia joka päivä. Hän on kertonut että rummut ovat hänen kohtalonsa, eikä hän aio lopettaa soittamista ennen kuin hän kuolee.

Jan on aiheuttanut kritiikkiä aikaisemmin sanomalla lukuisia rasistisia kommentteja. Kritisoidussa satanistisessa black metal -elämäkerrassa "Lord of Chaos" (1998) Jan oli sanonut:

»Miten sen nyt sanoisin... me emme pidä mustista ihmisistä täällä. Black metal on valkoisille ihmisille.»

»Olen melko varma siitä, että myös rotujen välillä on eroja, kuten kaiken muunkin välillä. Uskon että kuten eläinkunnassa, jotkut rodut ovat enemmän... kuten esimerkiksi kissa on älykkäämpi kuin lehmä tai lintu, tai jopa koira, niin uskon että näin asia on myös eri ihmisrotujen välillä.»

Kiistääkseen nämä rasistiset kommentit, Blomberg sanoi haastattelussa vuonna 2004:

»En välitä vaikka fanit olisivat valkoisia, mustia, vihreitä, keltaisia tai sinisiä. Minulle musiikki ja politiikka eivät käy käsi kädessä.»

Viime aikoina Jan on kärsinyt vakavista niskavaivoista. Niskanikamien välilevyn pullistuman takia myös hänen oikea kätensä oli täysin tunnoton. Hän joutui perumaan Euroopan kiertueensa Dimmu Borgirin kanssa vuonna 2007, ja häntä tuurasi kiertueella death metal -rumpali Tony Laureano (muun muassa ex-Nile). Jan oli sairaalahoidossa ja leikattiin talvella 2007.

Vuoden 2008 alusta Jan Axel on toiminut kiertuerumpalina Gorgoroth-yhtyeessä. The Kovenantin laulajan Lex Iconin (Stian Arnesen) mukaan Hellhammer on myös tarjoutunut soittamaan rumpuraidat yhtyeen uudelle albumille "Aria Galacticalle", jos tarve vaatii. Alun perin Hellhammer erosi The Kovenantista vuonna 2003.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Age of Silence

 • Acceleration (2004)
 • Complications - Trilogy of Intricacy (EP) (2005)

Arcturus

Carnivora

Dimmu Borgir

The Kovenant

Mayhem

Mezzerschmitt

 • Weltherschaft (2002)

Mortem

 • Slow Death (demo) (1989)
 • Slow Death II (EP) (1990)

Shining

 • Angst, Självdestruktivitetens Emissarie (2002)
 • Dolorian/Shining (split-EP Dolorianin kanssa) (2004)
 • Through Years of Oppression (kokoelma) (2004)
 • The Darkroom Sessions (kokoelma) (2004)
 • The Eerie Gold (2005)

Troll

 • The Last Predators (2000)
 • Universal (2001)

Umoral

 • Nimetön 7" vinyyli-EP (2007)

Winds

 • Of Entity and Mind (EP) (2001)
 • Reflections of the I (2001)
 • The Imaginary Direction of Time (2004)
 • Prominence and Demise (2007)

Sessiomuusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antestor

Emperor

Gorgoroth

 • Liverumpali (2008−)

Immortal

 • Liverumpali (1995)
 • Grim and Frostbitten Kingdoms (musiikkivideo) (1995)

Jørn

 • Worldchanger (2001)
 • The Gathering (2007)

Mysticum

 • Sessiorumpali (1996)

Thorns

Tritonus

Vidsyn

 • On Frostbitten Path Beneath (demo) (2004)
 • On Frostbitten Path Beneath (2004)

Vierailevana muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fleurety

 • Department of Apocalyptic Affairs (raidalla 1, "Exterminators") (2000)

Ulver

 • Souvenirs from Hell (kokoelma) (raidalla 1, "Synen") (1997)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]