The Forsaken

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Forsaken
Antestor
Studioalbumin The Forsaken kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  2004
 Julkaistu 2005
 Tuottaja(t) Børge Finstad, Antestor
 Tyylilaji black metal
 Kesto 44.48
 Levy-yhtiö Endtime Productions
Antestorin muut julkaisut
Det Tapte Liv
2004
The Forsaken
2005
Omen
2012

The Forsaken on norjalaisen black metal -yhtye Antestorin kolmas, vuonna 2005 julkaistu täyspitkä albumi. Se edustaa yhtyeen nykyaikaista black metal -tyyliä, ja albumi tunnetaan varsinkin vierailevan muusikon Hellhammerin rumpujen soitosta.

The Forsaken on Antestorin ensimmäinen uutta materiaalia sisältävä täyspitkä albumi sitten vuoden 1998 The Return of the Black Deathin. Tämän vuoksi albumin ilmestymistä edelsi suhteellisen valtaisa hype. The Forsaken äänitettiin vuonna 2004 Top Room Studiosissa, jota ovat käyttäneet yhtyeet kuten Tristania, Borknagar, Mayhem ja Extol. Tuottajana toimi Børge Finstad. Kansitaiteesta vastasi Necrolord (Kristian Wåhlin).

The Forsakenilla soittaa Antestorin uusi kokoonpano, johon liittyivät Vaakevandring-yhtyeen vokalisti Vrede (Ronny Hansen) sekä kosketinsoittaja Sygmoon (Morten Sigmund Mageroy). Hänen soittotyylinsä albumilla on sinfonista, eikä tunnelmaltaan alakuloista, kuten Antestorin vanhoilla albumeilla. Ainoa yhtyeen alkuperäisjäsen albumilla on kitaristi Vemod (Lars Stokstad). Albumilla esiintyy vieraileva naislaulaja, Ann-Mari Edvardsen, joka tunnetaan avant-garde metal -yhtye The 3rd and the Mortalista. Rummuista vastaa Jan Axel Blomberg (Hellhammer), joka on yksi tunnetuimmista extreme metal -rumpaleista, hänen vierailunsa albumilla aiheutti pientä kohua metallipiireissä.[1] Hellhammer itse kertoo Metal Library -sivuston haastattelussa 7. tammikuuta 2007, että albumia äänittäessä hän ei henkilökohtaisesti tavannut ketään yhtyeen jäsenistä, koska tuottaja Finstad halusi äänittää jokaisen muusikon osuuden erikseen ja kahden kesken. Hellhammer sanoo motiiveistaan äänittää Antestorin kanssa:

»Rehellisesti sanoen, sillä [Antestorissa soittamisella] haistatin pitkät niille kaikille [Mayhemin kollegoille ja levy-yhtiön henkilökunnalle]. Toistan taas, että teen mitä päätän tehdä enkä soita ainoastaan black metal -yhtyeissä.»
(Jan Axel Blomberg (Hellhammer) Metal Library -sivuston haastattelussa.[2])

Hellhammeria pyydettiin myös yhtyeen konserttirumpaliksi, mutta hän kieltäytyi. Sillä ei ollut mitään tekemistä Antestorin vakaumuksen kanssa, sillä Hellhammer kertoo: "Mielestäni black metal on tänä päivänä vain musiikkia. Sanon teille, etten minä tai Mayhemin muut jäsenet koskaan olleet todella uskontoa tai muuta vastaan. Olemme kiinnostuneita vain musiikista."[2] Laulaja Ronny Hansen on sanonut Blombergin osuudesta:

»Ensinnäkin, Jan Axel "Hellhammer" on täysin ammattilainen. Hän aloitti sekä maallisissa piireissä että pahemmissa (naurua), mutta hän ei välitä siitä, onko yhtye maallinen vai kristillinen. Hän tiesi alusta alkaen minkä puolesta Antestor on, ja jos vain mahdollista, tekisimme mielellämme uudestaan yhteistyötä, koska hänen soittonsa on erinomaista. Mielestäni hän on piirien paras rumpali, ja olimme onnekkaita, että hän lainasi nerokkuuttaan [albumillemme].[3]»

Albumilta jätettiin pois levytyssessioissa nauhoitetut kappaleet "Grief", "Last Season", "Med Hevede Sverd" ja "Det Tapte Liv", jotka julkaistiin ep:llä Det Tapte Liv (2004). Ep:llä julkaistu "maistiainen" The Forsakenilta, "Rites of Death", on albumilla julkaistu uudelleen miksattuna. Merkittävin ero on kappaleen alussa oleva naislauluintro. "Raade" ja "Mitt Hjerte" ovat instrumentaalikappaleita. Albumilla yhtyeen vanha "sorrow metaliksi" nimittämä black-doom metal vaihtumui teknisempään, nykyaikaisempaan, nopeampaan, progressiivismpaan ja melodisempaan black metaliin. Albumilla on kitarasooloja, jotka ovat jakaneet mielipiteitä niin harrastajien kuin arvostelijoiden joukossa. Alankomaalaisen Lords of Metal -sivuston Roel de Haan kirjoitti arviossaan: "Nuo monimutkaiset soolot eivät yksinkertaisesti ole kauniita ja [ovat] täysin asiaan sopimattomia."[4]

The Forsaken sai mediassa hyvän vastaanoton ja on ollut pieni arvostelumenestys.[5] Alankomaalainen Lords of Metal -sivusto antoi The Forsakenille 75 pistettä 100:sta,[4] ja Nocturnal Horde antoi sille 8 pistettä 10:stä, nimittäen sitä "hyvin vahvaksi albumiksi", sekä "yhdistelmäksi innovaatiota, energiaa ja raivoa."[6]

The Forsakenin sanoitukset ovat teemoiltaan synkeitä ja käsittelevät pääasiassa henkilökohtaisia aiheita, kuten katkeruutta ja kaipuuta. Tällä albumilla Antestor käsittelee myös sellaisia ongelmia kuten itsemurhaa,[7] pelastuksen epäilyä[7] ja kuoleman kaipuuta.[8] Ne ovat harvinaisia aiheita kristilliselle yhtyeelle. Esimerkkinä albumin sanoituksista kappaleelta "Betrayed":

»Will Suicide Break The Ring Of Curse
Or Is There Just Another Hell Waiting Out There
Will Suicide Break The Ring Of Curse
Tomorrow I’ll Be Gone, So Don’t Look For Me
(Antestor: The Forsaken, kappale 6: "Betrayed"; Endtime Productions, 2005)»

»Rikkooko itsemurha kirouksen kehän
Vai liekö edessä vain toinen helvetti
Rikkooko itsemurha kirouksen kehän
Huomenna katoan, älkää siis minua etsikö»

Yhtyeen kokoonpano albumilla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Vrede (Ronny Hansen) – laulu
 • Sygmoon (Morten Sigmund Mageroy) – koskettimet
 • Vemod (Lars Stokstad) – kitara
 • Gard (Vegard Undal) – basso

Muut muusikot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Ann-Mari Edvardsen – naislaulu
 • Bjørn Leren – kitara
 • Hellhammer (Jan Axel Blomberg) – sessiorumpali
 1. "Rites of Death" (4:14)
 2. "Old Times Cruelty" (3:56)
 3. "Via Dolorosa" (5:09)
 4. "Raade" (3:28)
 5. "The Crown I Carry" (4:52)
 6. "Betrayed" (4:21)
 7. "Vale of Tears" (5:52)
 8. "The Return" (4:47)
 9. "As I Die" (4:51)
 10. "Mitt Hjerte" (3:18)
 1. Hellhammer on Antestor?! (Keskustelua Blackmetal.co.uk-foorumilla Jan Axel Blombergin sessiomuusikon osuudesta Antestorissa) Blackmetal.co.uk. Englanti: Avoin julkaisu. Viitattu 16. kesäkuuta 2008. (englanniksi)
 2. a b Skogtroll: Hellhammer (Jan Axel Blomberg):"I just have wonderful memories of your country!" (Haastattelu Jan Axel Blombergin osuudesta Antestorissa, Dimmu Borgirissa ja suhteesta black metaliin) Metallibrary.ru. 7. tammikuuta 2007. Venäjä: Avoin julkaisu. Viitattu 16. kesäkuuta 2008. (venäjäksi)
 3. Kemman, Max, Antestor interview, Jesus Metal, retrieved 2007-10-30
 4. a b de Haan, Roel: Antestor - The Forsaken Lords of Metal. 2005. Open Publishing. Arkistoitu 9.2.2012. Viitattu 8.5.2008.
 5. Morrow, Matt,Antestor - The Forsaken, The Whipping Post, Viitattu 2007-11-18
 6. Circus Brimstone: Antestor - The Forsaken Nocturnal Horde. 6.1.2005. Open Publishing. Arkistoitu 30.4.2008. Viitattu 8.5.2008.
 7. a b Antestor: The Forsaken, Titel Nr. 6: Betrayed; Endtime Productions, 2005
 8. Antestor: The Forsaken, Titel Nr. 9: As I Die; Endtime Productions, 2005

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]