Martyrium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martyrium
Antestor
Studioalbumin Martyrium kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  1994
 Julkaistu 1994
 Tuottaja(t) Jon Ove Andersen, Antestor
 Tyylilaji death/doom metal
black metal
 Kesto 47.09
 Levy-yhtiö Morphine Records (1994)
Endtime Productions (2000)
Antestorin muut julkaisut
Despair (demo)
1993
Martyrium
1994
The Return of the Black Death
1998

Martyrium on norjalaisen black metal -yhtye Antestorin esikoisalbumi. Se on yksi Norjan varhaisimmista kristillisistä extreme metal -albumeista. Tästä vuonna 1994 äänitetystä levystä julkaistiin aluksi vain luvattomasti tehtyjä bootleg-äänitteitä, mutta kasettikopiot levisivät nopeasti musiikkipiirien alamaailmassa, ja Martyriumista tuli "kulttiklassikko".[1] Vuonna 2000 Endtime Productions julkaisi albumin virallisesti.

Äänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin norjalaislevymerkki Arctic Serenades Recordsin perustaja Torodd Fuglesteg lähetti Antestorin studioon äänittämään Martyriumin. Arctic Serenadesilla oli tuolloin ongelmia, koska se oli julkaissut sekä kristillisen death metal -yhtye Gromsin albumin Ascension ja antikristillisen Suffering-yhtyeen albumin, ja Fuglesteg joutui omien sanojensa mukaan vihan kohteeksi, koska hänen mukaansa tuolloin kaikkea kristillistä vihattiin Norjan metallipiireissä. Fuglesteg sanoi Antestorista: "Olin myös yhteydessä Antestoriin ja lähetin heidät studioon tekemään Martyrium-albumiaan. Toinen levymerkki julkaisi tämän albumin myöhemmin. Pidin ja pidän edelleen Antestoria paljon synkempänä kuin Gromsia, joka oli "happy smiles"-yhtye."[2]

Martyrium äänitettiin Norsk Lydskolessa joulukuussa 1994 ja albumin tuottivat Jon Ove Andersen sekä Antestor. Julkaisussa tuli ongelmia, ja Arctic serenadesin sijasta Martyriumin piti julkaista Morphine Records mutta levy-yhtiön ongelmien vuoksi albumia painettiin vain 50 kappaletta. Kasettikopiot kuitenkin alkoivat levitä kopiosta kopioon, ja yhtyeen yleisö kasvoi nopeasti.[3]. Haastattelussa Art for the Ears -lehden kanssa 1998 rumpali Svein Sander (Armoth) kertoo:

»...olimme yhteydessä levy-yhtiöön nimeltä Morphine Records koskien levytyssopimuksen tekemistä Martyrium-albumia varten. Levytyssopimusta ei koskaan allekirjoitettu, mutta [yhtiön johtaja] Burrito teki [albumista] useita promootiokasetteja ja myi jokaikisen laittomasti, sillä hänellä ei ollut sopimusta.»
(Svein Sander (Armoth). Art for the Ears. 12. joulukuuta 1998.[4])

Ennen albumin äänityksiä Antestor esiintyi 3. heinäkuuta 1994 TV Norgen ohjelmassa BootlegTV, jossa nuoret saattoivat harjoitella äänittämistä ja videotuotantoa. Ohjelmassa esiintyi usein paikallisia norjalaisia yhtyeitä. Puolituntisen esiintymisensä aikana Antestor esitti viisi kappaletta tulevalta Martyrium-albumiltaan.[5] Neljä albumin kappaletta julkaistiin australialaisen Rowe Productions -levymerkin kokoelmalevyllä Northern Lights: Norwegian Metal Compilation vuonna 1996. Vasta vuonna 2000 yhtyeen nykyinen levy-yhtiö Endtime Productions julkaisi albumin uudelleen uusitun ulkoasun ja Kristian Wåhlinin (Necrolord) kansimaalauksen kera.

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyyliltään Martyrium on black metal -vivahteista death-doom metalia. Tremoloriffeistä ja nopeammista kohdista huolimatta kappaleiden tempo nojaa enemmän hitaan doom metalin puoleen. Albumi sisältää teknisiä ja progressiivisia aineksia: "Depressed" alkaa flyygelin soitolla, jota seuraa "oikeaoppisesti laulettu hautajaissuruvirsi".[6] Laulaja Martyrin ulosanti vaihtelee raastavasta black metal -vaikutteisesta kirkunasta korisevaan murinaan. Kappaleilla "Thoughts" ja "Mercy Lord" kuullaan naislaulua, josta vastaa vieraileva muusikko "Tora". "Thoughts" alkaa 2 minuutin hautajaismessua muistuttavalla urkuesityksellä, jota seuraa yhtyeen nopeampi blackened death-doom metal -ulostanti. "Mercy Lord" alkaa myös urkusäestyksellä ja esittää enemmän doom metaliin painottuvaa ilmaisua, ja naislaulu tulkitsee psalmia 51. Poiketen tyypillisistä black metal -albumeilla vierailevista naislaulajista Tora ei äänialaltaan ole sopraano. Musiikillisista eroista huolimatta Martyriumia nimitetään toisinaan black metal -albumiksi. "Depressed" alkaa alakuloisella, folk-henkisellä kosketinsoitinmelodialla. "Searching" on albumin nopeampia kappaleita, ja se julkaistiin Cross Rhythms Extreme Music Sampler vol. 4. -kokoelmalevyllä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martyrium on yksi varhaisimpia norjalaisia extreme metal -julkaisuja, jolla on kristillisiä sanoituksia, siten albumia pidetäänkin merkittävänä kristillisenä metallialbumina. The Whipping Postin Joel Hemmerling antoi albumille 95 pistettä 100:sta ja nimittää albumin musiikkia yhtyeen muuta tuotantoa mielenkiintoisemmaksi. Hemmerling piti albumin parhaina puolina Kjetil Molnesin laulua sekä Lars Stokstadin ja Erling Jørgensenin kaksoiskitaratyöskentelyä.[7] HM-lehden Jamie Lee Rake kirjoitti Endtime Productionsin uudelleenjulkaisemasta Martyriumista 2000, miettien, että tekivätkö albumin progressiiviset ainekset yhtyeestä vähälle huomiolle jääneen edelläkävijän varhaisissa Norjan äärimetallipiireissä:

»Kauttaaltaan Martyriumin kaikissa 9. kappaleessa on progressiivisia death metal -vaikutteita: pianoa ja muita koskettimia, tuo lähes oopperamainen naislaulu jne. Jotkut näistä aineksista ovat lähes vakiintuneet Antestorin metallisten kilpailijoitten kuten Emperorin ja sen jäsenten sooloprojektien tuotannossa. Saattoiko Antestor olla ryhmä uskovaisia, jotka todella (kannattaa istahtaa tätä varten) olivat edelläkävijöitä piireissään?»
(Jamie Lee Rake. HM. 2000.[6])

Yhtyeen kokoonpano albumilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Martyr (Kjetil Molnes) – laulu
  • Armoth (Svein Sander) – rummut
  • Gard (Vegard Undal) – basso
  • Pilgrim (Erling Jørgensen) – kitara
  • Vemod (Lars Stokstad) – kitara

Muut muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tora – naislaulu kappaleilla Thoughts ja Mercy Lord

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Spiritual Disease – 6:42
  2. Materialistic Lie – 3:13
  3. Depressed – 6:43
  4. Searching – 3:00
  5. Inmost Fear – 5:38
  6. Under the Sun – 5:00
  7. Thoughts – 7:09
  8. Martyrium – 2:59
  9. Mercy Lord – 6:40

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Bryzak. The Defeat of Satan / Despairin kansilehti. Momentum Scandinavia. 2003.
  2. Fuglested, Torudd, Arctic Serenades (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 1. maaliskuuta 2007
  3. Lucas (2004-08-28), Antestor biography, Godcore, viitattu 2007-10-30
  4. Nimimerkki MPO: An Interview with... Antestor (Antestorin haastattelu) artfortheears.nl. 12.12.1998. Viitattu 1.6.2008. (englanniksi)
  5. Antestor - Oslo 1994, Antestor.Net (englanniksi). Luettu 4. maaliskuuta 2007.
  6. a b Lee Rake, Jamie: Antestor - Martyrium. HM (lehti), 2000, nro 90. Yhdysvallat: ISSN 1066-6923. Antestor - Martyrium. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. Hemmerling, Joel. Martyrium The Whipping Post. Viitattu 1. maaliskuuta 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]