Tremolo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tremolo on musiikissa sekä soittotapa että sähköisesti luotu ääniefekti.

Soittamisessa tremolo voi viitata soinnun tai yksittäisen äänen nopeaan toistoon. Tämä on keskeistä esimerkiksi mandoliinin, balalaikan, rumpusoolojen ja -välikkeiden soitossa sekä flamencokitaroinnissa.

Ääniefektinä tremolo tarkoittaa yleensä äänen voimakkuuden nopeaa jaksollista vaihtelua. Termejä tremolo ja vibrato käytetään joskus sekaisin, vaikka ne tarkoittavat eri asioita. Tremolossa äänen voimakkuus vaihtelee jaksoittaisesti, mutta sävelkorkeus ei muutu. Efektiä voi kokeilla yksinkertaisesti lisäämällä ja vähentämällä äänenvoimakkuutta nopeasti edestakaisin. Tyypillisesti efektin muutoksen nopeus ja syvyys eli voimakkuusero perusääneen verrattuna ovat säädettävissä.

Tremolo efektinä on ollut keskeisessä asemassa esimerkiksi 1950-luvulla rock and roll -musiikissa. Tunnettu uudempi esimerkki on The Smiths - yhtyeen "How Soon Is Now?" kappaleen intro, jossa kuultava teema jatkuu kappaleen läpi.

Tremolo saadaan aikaan esimerkiksi sähköisellä efektilaitteella tai se voi olla sisäänrakennettu kitaravahvistimeen.

Eräänlaisen tremolon saa aikaan myös kitaralla kytkettäessä jostakn mikrofonista äänenvoimakkuus pois. Tämän jälkeen vaihdellaan mikrofonivalitsimen asentoa nopeasti hiljennetyn ja päällä olevan mikrofonin välillä ja näin muodostuu tremolon kaltainen efekti. Kitaristi Randy Rhoads teki tämän uudelleen tunnetuksi käyttämillään Gibsonin ja muilla myös tilaustyönä tehdyillä, kahdella humbucker mikrofonilla varustetulla kitaroilla. Käyttämällä äänenvoimakkuus-säädintä saa aikaan saman ilmiön, mutta samalla äänestä leikkautuu potentiometrin ominaisuuksien vuoksi taajuuksia ja sointiväri muuttuu.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.