Dead

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dead
Henkilötiedot
Koko nimi Per Yngve Ohlin
Syntynyt16. tammikuuta 1969
Västerhaninge, Tukholma, Ruotsi
Kuollut8. huhtikuuta 1991 (22 vuotta)
Muusikko
Taiteilijanimi Dead
Tyylilajit black metal
Yhtyeet Mayhem, Morbid
Levy-yhtiöt Deathlike Silence ProductionsView and modify data on Wikidata

Dead (oik. Per Yngve ”Pelle” Ohlin, 16. tammikuuta 1969 Tukholma8. huhtikuuta 1991[1]) oli tunnettu black metal -muusikko. Hän oli norjalaisen black metal -yhtye Mayhemin laulaja vuodesta 1988 itsemurhaansa asti vuoteen 1991. Ohlin toimi laulajana myös ruotsalaisen death metal -yhtye Morbidin demolla December Moon.

Kuolemasta lumoutunut Dead tunnetaan parhaiten laulajan taidoistaan ja lavaesiintymisestään, johon kuului usein itsensä viiltelyä ja verenvuodatusta. Toisinaan hän hengitti keikoilla pussista, jossa oli kuollut korppi.[2] Hänen kerrotaan myös haudanneen repaleiset esiintymisvaatteensa maahan viikkoja ennen keikkoja, jotta ne ”huokuisivat kuolemaa”. Euronymouksen mukaan Dead myös piti ruokavalionsa niukkana saadakseen puutosarpia, mutta näitä huhuja ei ole koskaan pystytty osoittamaan täysin todeksi.[2] Dead kertoi halunneensa kuolla jo kolmevuotiaana ja hän uskoi vahvasti, että hän ei ole ihminen, ja että tämä kaikki on vain unta. Dead oli saanut kymmenenvuotiaana kuolemanrajakokemuksen ja uskoi, että hän oli oikeasti kuollut onnettomuuteen ja oli vain kuollut henki toisesta maailmasta, joka oli muuttunut ruumiiksi. Eli toisin sanoen hänellä oli Cotardin oireyhtymä.lähde?

Deadin tunnettu motto: ”I am not a human! This is just a dream and soon I will awake! It was too cold and my blood was frozen all the time!” (suom. En ole ihminen. Tämä on vain unta ja pian herään. Oli liian kylmä ja vereni oli kaiken aikaa jäätyneenä.) Motto löytyy Live in Leipzig -livealbumin kansista. Deadilla tiedettiin olevan pahoja mielenterveysongelmia ja hän oli yrittänyt itsemurhaa useasti.

Dead oli myös Mayhemin tunnetuimman levyn De Mysteriis Dom Sathanasin sanoittajana. Deadin sanoitukset kertoivat usein kuolemisesta, esimerkiksi ”Buried by Time and Dust” ja ”Freezing Moon” kuvaavat ensimmäisessä persoonassa jo kuolleen, ihmisiä ravinnokseen käyttävän olennon painajaisia ja näkyjä kun taas Life Eternal on kuolevan, sielunsa toiseen maailman vapautumisesta kuoleman kautta unelmoivan henkilön valitusta.

Itsemurha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuolloin 22-vuotias Dead tappoi itsensä Mayhemin talossa ja harjoituskämpässä Kråkstadissa viiltämällä valtimonsa auki keittiöveitsellä mutta tämä ei tuottanut tulosta tarpeeksi nopeasti. Niinpä hän meni yhtyeen kitaristin Euronymouksen (oikealta nimeltään Øystein Aarseth) huoneeseen ja haki sieltä haulikon ja ampui itseään päähän. Hiljaisena ja sisäänpäinkääntyneenä pidetty Dead jätti jälkeensä pitkän itsemurhaviestin, joka loppui tunnettuihin sanoihin: ”Excuse all the blood, let the party begin” (suom. Anteeksi kaikesta verestä, juhlat alkakoot).

Euronymous oli itsemurhan aikaan muualla. Kun hän saapui talolle, ovi oli lukossa, koska Dead oli lukinnut sen sisältä päin. Niinpä hän joutui menemään ikkunan kautta, ja kun hän oli menossa sisään ikkunasta, hän löysi Deadin kuolleena ja kiirehti välittömästi ostamaan kameran ja otti hänestä kuvia, jotka päätyivät myöhemmin Mayhemin live bootleg-kokoelmalevyn, Dawn of the Black Heartsin, kanteen. Kuvat hävitti lopulta Aarsethin isä, joka löysi ne käydessään poikansa tavaroita läpi tämän kuoleman jälkeen.

Euronymous väitetysti myös paistoi paloja Deadin aivoista liedellä ja söi niitä; lisäksi hänen sanotaan tehneen Deadin kallonsirpaleista kaulakoruja. Sirpaleita lähetettiin myös black metal -yhtyeille, joita Euronymous piti niiden arvoisina. Euronymous virallisesti kiisti aivojen syönnin, ja näitä väitteitä on muutenkin ollut täysin mahdoton nykyisin – sekä Aarsethin että Ohlinin kuoltua – todistaa todella tapahtuneiksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dead metal-archives.com. Viitattu 14.10.2019. (englanniksi)
  2. a b c Soundi - 4/2015: Valkoisen valon vanki


Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.