Salli Jokunen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Jaana Jokunen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salli

Salli Jokunen (engl. Sally Brown) on Charles M. Schulzin luoman Tenavat-sarjakuvan hahmo. Hän on Jaska Jokusen pikkusisko. Joissain varhaisissa Tenavien suomennoksissa hahmon nimi oli Jaana.

Luonteeltaan Salli on laiska ja itsekeskeinen, mutta hyväsydäminen ja isoveljensä tavoin hyvin herkkä elämän epäoikeudenmukaisuudelle. Salli ylipuhuu aina Jaska Jokusen auttamaan häntä koulutehtävissä, mutta ei suhtaudu isoveljeensä kovinkaan kunnioittavasti. Salli on ihastunut Eppuun, jota hän kutsuu omaksi kultamussukakseen (engl. My Sweet Babboo). Eppu kiistää hänellä olevan minkäänlaisia tunteita Sallia kohtaan, mutta Salli ei koskaan tunnusta tätä asiaa, vaan pitää Eppua poikaystävänään.

Salli nähdään usein pitämässä koulussa luokan edessä esitelmää. Esitelmissään sekä kotiaineissaan hän luettelee itse keksimiään ”faktoja”, jotka perustuvat usein asioiden sotkemiseen, sekä ujuttaa tekstin sekaan puujalkavitsejä ja muita asiattomia huomautuksia. Toisin kuin muut Tenavien hahmoista, Salli ei liiemmin ole kiinnostunut urheilusta, ja hän viettää aikaansa mieluiten säkkituolissa löhöillen. Salli esittelee usein keksimiään uusia ”filosofioita”, jotka muodostuvat aina yhdestä iskulauseesta vailla mitään syvällistä sisältöä (esim. ”Mitä väliä?” tai ”Kuka, minäkö?”).

Sallilla on lyhyet, vaaleat hiukset, jotka on muotoiltu erikoisiksi ”sarviksi”. Päälaella on hiuspompula, jonka keskellä ainakin varhaisemmissa piirroksissa erottuu pieni rusetti. Tavallisesti hän on pukeutunut pilkulliseen mekkoon, joka Tenavat-animaatioissa on väriltään vaaleanpunainen tai -sininen. Talvisin ja etenkin Tenavien myöhempinä ilmestymisvuosina Salli kuitenkin käyttää mekon sijasta paitaa ja housuja.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sallin syntymästä kerrottiin 26. toukokuuta 1959 ilmestyneessä stripissä ja hänen nimensä mainittiin 2. kesäkuuta, mutta hänet näytettiin vasta 23. elokuuta julkaistussa sunnuntaistripissä. Hän on siten ensimmäinen Tenavien hahmo, jonka vaiheita seurattiin syntymästä alkaen.[1] Hänet oli kuvattu aluksi vauvana, mutta hän vanheni myöhemmin suunnilleen saman ikäiseksi kuin Eppu.

Vuosina 1965–1966 Sallin nähtiin käyttävän puolen vuoden ajan vasemmassa silmässään silmälappua, koska hän kärsi amblyopiasta eli laiskasta silmästä. Yhdysvaltain terveysministeriö julkaisi vuonna 1968 tähän tarinaan kuuluneet stripit kokoelmana Security is an Eye Patch, jota myytiin 15 sentin kappalehintaan terveysvalistustarkoituksessa.[2]

Charles M. Schulzin toisen vaimon Jean Schulzin mukaan termi ”Sweet Babboo” (”kultamussukka”) on lainattu hänen puheestaan.[3]

Stacy Ferguson eli nykyinen laulaja Fergie toimi Sallin ääninäyttelijänä joissain 1980-luvulla tehdyissä Tenavat-animaatioissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meet the Gang (englanniksi) Fivecentsplease.com. Viitattu 26.12.2014.
  2. David Hunter: What’s new since Charlie Brown detected Sally’s amblyopia with a home eye exam? (englanniksi) REBIScan 4.9.2013. Viitattu 26.12.2014.
  3. Celebrating Peanuts 60 years, Jean Schulzin esipuhe. Andrews McMeel Publishing, Kansas City 2009.