Jääkiekon mestarien liiga

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Champions Hockey League
Jääkiekon mestarien liiga
Meneillään oleva kausi
Jääkiekon Mestarien liigan kausi 2015-2016
Champions Hockey Leaguen logo
Champions Hockey Leaguen logo
Laji jääkiekko
Perustettu 2008
Joukkueita 48
Hallitseva mestari Frölunda HC
Sivusto Champions Hockey League

Jääkiekon mestarien liiga (engl. Champions Hockey League, CHL) on Euroopan parhaiden jääkiekkoseurojen kilpailu, jossa pelataan seurajoukkueiden maanosan mestaruudesta.

Ensimmäinen CHL pelattiin kaudella 2008–2009, ja se korvasi aiemmin pelatun European Champions Cupin. Mestariksi kruunattiin sveitsiläinen Zürich Lions.

Sarjaa alettiin pelata uudelleen kaudella 2014–2015, jolloin se korvasi välissä pelatun European Trophyn. Liigaan osallistuu 26 perustajaseuraa kuudesta maasta: Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä, Tšekistä ja Itävallasta. Näistä maista on mukana joukkueita myös menestyksen perusteella. CHL jakaa myös "villejä kortteja" esimerkiksi muiden maiden mestareille.

Sarjan omistavat perustajaseurat yhdessä kuuden maan pääsarjan ja IIHF:n kanssa.

CHL toimii lähes samalla tavalla kuin jalkapallon mestarien liiga.

Kaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2008–2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomesta, Tšekistä, Ruotsista ja Venäjältä osallistuu kustakin kaksi joukkuetta kaudella 2008–2009 pelattavaan Champions Hockey Leagueen. Nämä joukkueet ovat maan mestari ja runkosarjan voittaja tai molemmat loppuottelijat, kuten Suomessa ensimmäisellä kaudella. Jos runkosarjan voittaja ja mestari on sama joukkue, pääsee mukaan runkosarjan kakkonen. Venäjältä toinen osallistuja on kuitenkin hallitseva Euroopan-mestari Metallurg Magnitogorsk, joka pelaa myös Champions Hockey Leaguen voittajalle jatkossa kuuluvalla paikalla Victoria Cupissa NHL-joukkue New York Rangersia vastaan.

Slovakiasta, Sveitsistä ja Saksasta mukaan pääsevät maan mestarit.

12. joukkue selvisi 12.-14.9 Nuremburg Arenassa, Saksassa pelatussa karsintaturnauksessa, johon osallistuivat saksalainen Sinupret Ice Tigers, sveitsiläinen SC Bern ja slovakialainen HC Košice. SC Bern varmisti viimeisen Mestarien liiga -paikan voittamalla sekä Ice Tigersin (4-1) että HC Kosicen (5-4).

Champions Hockey Leaguen 12 joukkuetta on jaettu neljään kolmen joukkueen lohkoon, joissa pelataan kaksinkertainen sarja lokakuusta joulukuuhun. Kaikki ottelut pelataan keskiviikkoisin, kansallisten sarjojen lomassa. Lohkojen voittajat etenevät välierään, jotka pelataan kaksiosaisina siten, että enemmän pisteitä kerännyt saa välieräotteluista jälkimmäisen kotiottelukseen.

Kaksiosaisten välierien voittajat pääsevät finaaliin. Myös finaali pelataan kaksiosaisena ja jälkimmäinen ottelu enemmän pisteitä keränneen kotikentällä.

Mestarien liigan mestari pääsee pelaamaan Victoria Cupissa myöhemmin määrättävää NHL-joukkuetta (tai joukkueita) vastaan, ensimmäisellä kaudella Metallurg Magnitogorsk, joka voitti European Champions Cupin vuonna 2008. Se sai Bernissä 1.10.2008 pelatussa ottelussa vastaansa New York Rangersin, joka voitti ottelun 3-4.

CHL:n palkintopotti on tähän mennessä Euroopan seurajoukkuekiekkoilun suurin. Se on yhteensä 10 miljoonaa euroa, josta voittaja saa miljoonan. Turnauksen palkintopokaalina kiertää Silver Stone Trophy, aivan kuten Champions Hockey Leaguen edeltäjien, EHL:n ja ECC:n, aikana.

Kausi 2014–2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CHL:ään osallistuu 44 joukkuetta 12 eri maasta. Suomesta ja Ruotsista on molemmista 8 joukkuetta, Saksasta, Sveitsistä ja Tšekistä jokaisesta 6 ja Itävallasta 3. Edellä mainituista maista tulevat 26 perustajaseuraa ovat mukana automaattisesti. Menestysperustein CHL:ään osallistuu yhteensä 12 joukkuetta. Niin sanotulla villillä kortilla CHL:ään osallistuvat Slovakian, Ranskan, Norjan, Tanskan ja Iso-Britannian mestarit. Lisäksi mukana on Continental Cupin voittaja.

Joukkueet on jaettu neljän joukkueen lohkoihin. Lohkon jokainen joukkue kohtaa toisensa kotona ja vieraissa. CHL käynnistyy elokuun lopulla ja ensimmäiset ottelukierrokset pelataan ennen kansallisten sarjojen alkua. Lohkovaiheen viimeiset ottelut pelataan lokakuussa. Lohkojen voittajat ja viisi parasta lohkokakkosta (16 joukkuetta) etenevät pudotuspeleihin. Neljännesvälierät pelataan marraskuussa, puolivälierät joulukuussa ja välierät tammikuussa. Otteluparit kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa viikon välein. Finaali pelattiin 3.2.2015, ja sen voitti Luleå numeroin 4-2. Loppuottelua isännöi kauden aiemmissa CHL-otteluissa paremmin menestynyt joukkue.

Kausi 2015–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella turnaukseen osallistui 48 joukkuetta, jotka jaettiin kuuteentoista lohkoon. Näistä jokaisessa pelasi kolme joukkuetta.[1]

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Voittaja Hopeaa
2009 Sveitsin lippu ZSC Lions Venäjän lippu Metallurg Magnitogorsk
2015 Ruotsin lippu Luleå HF Ruotsin lippu Frölunda HC
2016 Ruotsin lippu Frölunda HC Suomen lippu Oulun Kärpät

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.iihf.com/home-of-hockey/news/news-singleview/?tx_ttnews[tt_news]=9230&cHash=8cc65106b0788d56280c611f1bd4bda0