Mestarien liiga (jääkiekko)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Jääkiekon mestarien liiga)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo eurooppalaisesta jääkiekkokilpailusta. Kanadassa pelattavasta jääkiekkosarjasta kertoo artikkeli Canadian Hockey League.
Champions Hockey League
Jääkiekon Mestarien liiga
Meneillään oleva kausi
Jääkiekon Mestarien liigan kausi 2015-2016
Champions Hockey Leaguen logo
Champions Hockey Leaguen logo
Laji jääkiekko
Perustettu 2008
Joukkueita 48
Hallitseva mestari Frölunda HC
Sivusto Champions Hockey League

Jääkiekon Mestarien liiga eli CHL (lyhenne sanoista Champions Hockey League) on eurooppalaisten jääkiekkoseurojen turnaus. Vaikka IIHF oli mukana CHL:n perustamisessa, ei turnauksessa pelata virallisesti Euroopan mestaruudesta.

Ensimmäinen CHL pelattiin kaudella 2008–2009, ja se korvasi aiemmin pelatun European Champions Cupin. Mestariksi kruunattiin sveitsiläinen Zürich Lions.

Sarjaa alettiin pelata uudelleen kaudella 2014–2015, jolloin se korvasi välissä pelatun European Trophyn. Liigaan osallistuu 26 perustajaseuraa kuudesta maasta: Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä, Tšekistä ja Itävallasta. Näistä maista on mukana joukkueita myös menestyksen perusteella. CHL jakaa myös villejä kortteja esimerkiksi muiden maiden mestareille.[1]

Sarjan omistavat perustajaseurat yhdessä kuuden maan pääsarjan ja IIHF:n kanssa.

CHL toimii lähes samalla tavalla kuin jalkapallon mestarien liiga.

Kaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2008–2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomesta, Tšekistä, Ruotsista ja Venäjältä osallistui kustakin kaksi joukkuetta kaudella 2008–2009 pelattavaan Champions Hockey Leagueen. Nämä joukkueet olivat maansa mestari sekä runkosarjan voittaja tai molemmat loppuottelijat, kuten Suomessa ensimmäisellä kaudella. Jos runkosarjan voittaja ja mestari oli sama joukkue, pääsi mukaan runkosarjan kakkonen. Venäjältä toinen osallistuja oli kuitenkin hallitseva Euroopan mestari Metallurg Magnitogorsk, joka pelasi myös Champions Hockey Leaguen voittajalle jatkossa kuuluvalla paikalla Victoria Cupissa NHL-joukkue New York Rangersia vastaan.

Slovakiasta, Sveitsistä ja Saksasta mukaan pääsivät maan mestarit.

12. joukkue selvisi 12.-14.9 Nuremburg Arenassa, Saksassa pelatussa karsintaturnauksessa, johon osallistuivat saksalainen Sinupret Ice Tigers, sveitsiläinen SC Bern ja slovakialainen HC Košice. SC Bern varmisti viimeisen Mestarien liiga -paikan voittamalla sekä Ice Tigersin (4-1) että HC Kosicen (5-4).

Champions Hockey Leaguen 12 joukkuetta oli jaettu neljään kolmen joukkueen lohkoon, joissa pelattiin kaksinkertainen sarja lokakuusta joulukuuhun. Kaikki ottelut pelattiin keskiviikkoisin, kansallisten sarjojen lomassa. Lohkojen voittajat etenivät välierään, jotka pelattiin kaksiosaisina siten, että enemmän pisteitä kerännyt sai välieräotteluista jälkimmäisen kotiottelukseen.

Kaksiosaisten välierien voittajat pääsivät finaaliin. Myös finaali pelattiin kaksiosaisena ja jälkimmäinen ottelu enemmän pisteitä keränneen kotikentällä.

Mestarien liigan mestari pääsi pelaamaan Victoria Cupissa myöhemmin määrättävää NHL-joukkuetta (tai joukkueita) vastaan, ensimmäisellä kaudella Metallurg Magnitogorsk, joka voitti European Champions Cupin vuonna 2008. Se sai Bernissä 1.10.2008 pelatussa ottelussa vastaansa New York Rangersin, joka voitti ottelun 3-4.

CHL:n palkintopotti oli aikanaan Euroopan seurajoukkuekiekkoilun suurin. Se oli yhteensä 10 miljoonaa euroa, josta voittaja sai miljoonan. Turnauksen palkintopokaalina kiersi Silver Stone Trophy, aivan kuten Champions Hockey Leaguen edeltäjien, EHL:n ja ECC:n, aikana.

Kausi 2014–2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CHL:ään osallistuu 44 joukkuetta 12 eri maasta. Suomesta ja Ruotsista on molemmista 8 joukkuetta, Saksasta, Sveitsistä ja Tšekistä jokaisesta 6 ja Itävallasta 3. Edellä mainituista maista tulevat 26 perustajaseuraa ovat mukana automaattisesti. Menestysperustein CHL:ään osallistuu yhteensä 12 joukkuetta. Niin sanotulla villillä kortilla CHL:ään osallistuvat Slovakian, Ranskan, Norjan, Tanskan ja Iso-Britannian mestarit. Lisäksi mukana on Continental Cupin voittaja.

Joukkueet on jaettu neljän joukkueen lohkoihin. Lohkon jokainen joukkue kohtaa toisensa kotona ja vieraissa. CHL käynnistyy elokuun lopulla ja ensimmäiset ottelukierrokset pelataan ennen kansallisten sarjojen alkua. Lohkovaiheen viimeiset ottelut pelataan lokakuussa. Lohkojen voittajat ja viisi parasta lohkokakkosta (16 joukkuetta) etenevät pudotuspeleihin. Neljännesvälierät pelataan marraskuussa, puolivälierät joulukuussa ja välierät tammikuussa. Otteluparit kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa viikon välein. Finaali pelattiin 3. helmikuuta 2015, ja sen voitti Luleå numeroin 4-2. Loppuottelua isännöi kauden aiemmissa CHL-otteluissa paremmin menestynyt joukkue.

Kausi 2015–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella turnaukseen osallistui 48 joukkuetta, jotka jaettiin kuuteentoista lohkoon. Näistä jokaisessa pelasi kolme joukkuetta.[2]

Kausi 2016-2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2016-2017 mukana on joukkueita on viime kauden tapaan 48, jotka on jaettu kuutentoista kolmen joukkueen alkulohkoon. Suomalaisista seuroista kaudella tällä kaudella mukana ovat Tappara, HIFK, Kärpät, JYP, TPS ja KalPa, jotka kaikki kuuluvat myös turnauksen perustajajäseniin sekä viime kauden liigasijoitusten perusteella myös SaiPa ja Lukko.[3]

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Voittaja Hopeaa
2009 Sveitsin lippu ZSC Lions Venäjän lippu Metallurg Magnitogorsk
2015 Ruotsin lippu Luleå HF Ruotsin lippu Frölunda HC
2016 Ruotsin lippu Frölunda HC Suomen lippu Oulun Kärpät

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]