Ilmiantaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietoja luovuttavaa henkilöä. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Ilmiantaja on henkilö, joka välittää näkemiään ja kuulemiaan tietoja eteenpäin viranomaisille tai tiedustelupalvelulle. Totalitaarisissa valtioissa on käytetty ilmiantajia, jotka tarkkailevat muiden ihmisten yksityiselämää ja välittävät tietonsa eteenpäin valtion viranomaiselle tai puolueen paikallisosastolle. Toiminta oli erityisen laajaa Neuvostoliitossa, jossa se muodosti keskeisen osan valtioterrorismia.lähde? Myös Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasi loi hyvin laajamittaisen ilmiantajaverkoston. Ilmiantaja sai luovuttamistaan tiedoista korvauksen, yleensä rahaa.

Suomessa ei valtiolla tiettävästi ole ollut vastaavaa järjestelmää, jossa kansalaisten elämää olisi seurattu ja tietoja kirjattu.lähde? Suomessa ilmiannettiin kuitenkin järjestäytymättömiä työntekijöitä ammattiosaston ja vasemmistopuolueen paikallisorganisaatiolle, ja sitä kautta henkilö saattoi joutua laajempaan epäsuosioon tai häntä painostettiin jättämään työpaikkansa.lähde?

Tavanomaisessa rikollisuudessa termiä käytetään poliisin värväämistä ilmiantajista, jotka paljastavat tietämiään muita rikollisia ja heidän tekemiä rikoksia, heistä käytetään usein slanginimitystä vasikka; toimintaa kutsutaan ”vasikoinniksi”. Myös taksinkuljettaja voi ilmiantaa kollegansa rattijuoppoudesta.

Kuuluisia ilmiantajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansallissankaria epäillään jälleen kommunistiagentiksi Aamulehti. 18.2.2016. Almamedia. Arkistoitu 19.2.2016. Viitattu 18.2.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.