Ilmiantaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietoja luovuttavaa henkilöä. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Ilmiantaja on henkilö joka välittää näkemiänsä ja kuulemiansa tietoja eteenpäin viranomaisille tai tiedustelupalvelulle. Totalitaarisissa valtioissa on käytetty ilmiantajia, jotka tarkkailevat muiden ihmisten henkilökohtaista elämää ja välittävät tietonsa eteenpäin valtion viranomaiselle tai puolueen paikallisosastolle. Toiminta oli erityisen laajaa Neuvostoliitossa, jossa se muodosti keskeisen osan valtioterrorismia.lähde? Myös Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasi muistetaan hyvin laajamittaisen ilmiantajaverkoston luomisesta. Ilmiantaja sai luovuttamistaan tiedoista korvauksen, yleensä rahaa.

Suomessa ei valtiolla tiettävästi ole ollut vastaavaa järjestelmää, jossa kansalaisten elämää olisi seurattu ja tietoja kirjattu.lähde? Suomessa ilmiannettiin kuitenkin järjestäytymättömiä työntekijöitä ammattiosaston ja vasemmistopuolueen paikallisorganisaatiolle, ja sitä kautta henkilö saattoi joutua laajempaan epäsuosioon tai häntä painostettiin jättämään työpaikkansa.lähde?

Tavanomaisessa rikollisuudessa termiä käytetään poliisin värväämistä ilmiantajista, jotka paljastavat tietämiään muita rikollisia ja heidän tekemiä rikoksia, heistä käytetään usein slanginimitystä vasikka; toimintaa kutsutaan ”vasikoinniksi”. Myös taksinkuljettaja voi ilmiantaa kolleegansa rattijuoppoudesta.

Kuuluisia ilmiantajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansallissankaria epäillään jälleen kommunistiagentiksi Aamulehti. 18.2.2016. Almamedia. Viitattu 18.2.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.