Syvä kurkku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli liittyy 1970-luvun Watergate-skandaaliin. Syvä kurkku on myös yhdysvaltalainen pornoelokuva ja sen tunnetuksi tekemä fellaation muoto.
Mark Felt

Syvä kurkku -termillä (engl. Deep Throat) tarkoitetaan Watergate-skandaalin paljastumiseen vaikuttanutta, tuntemattomana pidettyä tietolähdettä, joka esiintyi ensimmäisen kerran Bob Woodwardin ja Carl Bernsteinin kirjoittamassa tositapahtumiin perustuvassa kirjassa Presidentin miehet (All The President’s Men, 1974). He kieltäytyivät paljastamasta salaisen lähteensä nimeä. He paljastivat vain, että kyseinen mies (ei nainen) oli hyvin tärkeä ihminen Nixonin hallinnossa eikä ollut vain useiden eri lähteiden sekoitus.

”Syväkurkun” henkilöllisyys paljastettiin vasta 31. toukokuuta 2005, kun FBI:n entinen apulaisjohtaja W. Mark Felt kertoi Vanity Fair -lehden haastattelussa olleensa The Washington Postin Watergate-uutisten lähde.[1] Feltiä tietolähteenä käyttänyt toimittaja Bob Woodward vahvisti paljastuksen.

Tietovuotajan henkilöllisyys oli yli kolmekymmentä vuotta yksi lehdistön historian suurimpia arvoituksia.

Vuoden 1976 tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa Presidentin miehet syvää kurkkua näytteli Hal Holbrook. Hahmon kuuluisin repliikki elokuvassa on ”Follow the money” (”Seuratkaa rahoja”). Todellisuudessa Feltin ei tiedetä käyttäneen näitä sanoja eikä lause esiinny Woodwardin ja Bernsteinin kirjassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. O’Connor, John D.: “I'm the Guy They Called Deep Throat” Vanity Fair. Heinäkuu 2005. (englanniksi)
  2. Kee Malesky: Follow The Money: On The Trail Of Watergate Lore (englanniksi) NPR 12.6.2012. Viitattu 2.8.2019.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.