Hubert de Givenchy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hubert de Givenchy (1972).

Kreivi Hubert James Marcel Taffin de Givenchy (21. helmikuuta 1927 Beauvais, Ranska10. maaliskuuta 2018[1]) oli ranskalainen aristokraatti ja muotisuunnittelija, jonka nimeä kantaa vuonna 1952 perustettu Givenchyn muotitalo.

Alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1945 Hubert de Givenchy muutti seitsemäntoistavuotiaana Pariisiin sukulaisten ja ystäviensä rohkaisemana. Aluksi Givenchy työskenteli Jacques Fathin assistenttina, mutta vuonna 1946 hän siirtyi kuvataiteilija Christian Bérardin suosittelemana Robert Piguet’lle töihin. Tätä seurasivat työskentely Lucien Lelongin ja Christian Diorin muotitaloissa vuonna 1947. Samana vuonna hän asettui lopulta töihin René Gruaun suosittelemana muotisuunnittelija Elsa Schiaparellin Place Vendômella sijaitsevaan vaatekauppaan. Työskenneltyään Schiaparellilla vuoteen 1951 asti Givenchy päätti ruveta valmistelemaan oman muotitalonsa perustamista.

Givenchyn muotitalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Givenchy

Hubert de Givenchy avasi muotitalonsa vuonna 1952 ja esitteli 2. helmikuuta ensimmäisen haute couture -kokoelmansa. Kokoelma esitteli ajankuvaansa nähden erittäin rentojakenen mukaan? asuja ja käytti raakaa puuvillaa materiaalina. Givenchy myös lanseerasi käsitteen "separates"; kokopitkän mekon sijasta paitapusero ja hame.

Givenchyn asiakkaita olivat muun muassa Grace Kelly ja Greta Garbo.lähde? Näistä asiakassuhteista ehkä kuuluisimpana pidetään Givenchyn ja Audrey Hepburnin vuonna 1953 alkanutta yhteistyötä. Givenchy suunnitteli Hepburnin elokuvien, kuten Kaunis Sabrina ja Aamiainen Tiffanylla, puvustuksen sekä suunnitteli myös lukuisia asuja, joita Hepburn käytti yksityiselämässään.lähde? Hepburnin ja muotisuunnittelija Givenchyn työsuhde kesti neljänkymmenen vuoden ajan. Hepburn oli myös Givenchyn ensimmäisen parfyymin, L’Interdit, mannekiinina vuonna 1957.

Miestenmuotikokoelman nimeltä Gentleman Givenchy Hubert de Givenchy esitteli vuonna 1973. Eläkkeelle Givenchy vetäytyi vuonna 1995, mutta hänen muotitalonsa on yhä toiminnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Töyrylä, Katriina: Muotisuunnittelija Hubert de Givenchy on kuollut Yle Uutiset. 12.3.2018. Yleisradio. Viitattu 12.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.