Jerusalemin heprealainen yliopisto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Heprealainen yliopisto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jerusalemin heprealainen yliopisto
האוניברסיטה העברית בירושלים
Yliopiston logo
Yliopiston logo
Perustettu 1918
Rahoitus julkinen
Kansleri Asher Cohen
Henkilökunta 1200
Opiskelijoita 12 000
Jatko-opiskelijoita 10 000
Sijainti Israel Jerusalem, Israel
Sivusto https://en.huji.ac.il/

Jerusalemin heprealainen yliopisto (hepr. ‏האוניברסיטה העברית בירושלים‎, haUniversita haIvrit bIrušalayim, arab. الجامعة العبرية في القدس‎, Al-Jāmiʿa al-ʿIbriyya fī l-Quds) on Israelin vanhin ja suurin yliopisto, joka perustettiin vuonna 1918. Ensimmäiseen johtokuntaan kuuluivat mm. Albert Einstein, Sigmund Freud, Martin Buber ja Chaim Weizmann.

Jerusalemin heprealainen yliopisto on yksi maailman kuuluisimmista yliopistoista. Yliopistosta on valmistunut 8 nobelistia sekä 2 Turing-palkinnon saanutta.[1]

Vuonna 1892 perustettu Israelin kansalliskirjasto on yliopiston suurin kirjasto, joka sisältää maailman suurimmat heprean kieltä ja juutalaisuutta käsittelevät kokoelmat. Kirjastossa on noin 5 miljoonaa nidettä, joista monet ovat ainutlaatuisia. Niihin sisältyvät mm. Albert Einsteinin arkistot ja Maimonideksen kirjoituksia.

Vuodesta 2017 lähtien yliopiston kanslerina on toiminut Asher Cohen.[2]

Yliopistokampukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistolla on neljä kampusta, joista yksi on Rehovotissa. Scopusvuoren kampuksella itäisessä Jerusalemissa sijaitsevat humanistinen tiedekunta, oikeustieteellinen tiedekunta, Frank Sinatran kansainvälinen opiskelijakeskus ja Harry S. Trumanin rauhantutkimusinstituutti.

Giv'at Ramissa on luonnontieteellinen tiedekunta, Ein Keremin kampuksella lääketieteellinen ja hammaslääketieteellinen tiedekunta sekä molekyylibiologian tutkimuskeskus ja Rehovotissa eläinlääketieteellinen ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hebrew University in Numbers Hebrew University of Jerusalem. 2022. Viitattu 24.11.2022. (englanniksi)
  2. President Professor Asher Cohen American Friends of the Hebrew University. 6.11.2017. Viitattu 24.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jerusalemin heprealainen yliopisto.