Silwan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silwanin kaupunginosaa.

Silwan eli Siloa (Siiloa) on Itä-Jerusalemissa Vanhan kaupungin Lantaportin ulkopuolella ja Temppelivuoren vieressä oleva arabikaupunginosa. Siellä asuu noin 40 000 palestiinalaista.[1] Historiallisesti kaupunginosa on sijainnut Kidronin laakson itäisellä rinteellä Giihonin lähteen yläpuolella, mutta nykyään se sijaitsee molemmin puolin laaksoa. Alueella sijaitsee Raamatussa mainittu Siloan allas.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silwanin arabihistoria on pääosin uutta, mutta sen juutalainen historia ulottuu Raamatun aikoihin. Juutalaiset asettuivat kylään jo ennen Israelin valtion perustamista. Vuonna 1882 joukko Jemenin juutalaisia pakeni maansa vainoja ja he asettuivat ensin alueella oleviin luoliin. Myöhemmin syntyi ns. jemeniläiskylä Kfar Shiloach (Siloan kylä). Nämä juutalaiset karkotettiin arabikapinan vuosina 1936-1939 ja arabit ottivat haltuunsa heidän talonsa.

Arkeologiset kaivaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella tehdään arkeologisia kaivauksia, joissa tutkitaan historiallista Daavidin kaupunkia.[1] Paikallisten asukkaiden mukaan kaivauksilla on poliittinen tausta: Israel suunnittelisi käyttää niitä syynä vaatia aluetta itselleen ja ajaa palestiinalaiset pois Jerusalemista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]