Henkiparannus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henkiparannus (engl. healing, psychic healing, spiritual healing) tai uskollaparannus (engl. faith healing) on parannusmenetelmä, jossa tukeudutaan rituaaleihin tai yliluonnollisiin voimiin. Henkiparannusta ei ole pystytty tieteen keinoin todentamaan. Siksi sen katsotaan olevan näennäistieteeseen kuuluva paranormaali ilmiö.

Kristinuskossa paranemisihmeillä on monesti ollut keskeinen sija, koska jo Jeesuksen väitetään parantaneen useita ihmisiä yliluonnollisin menetelmin. Joissain paikoissa, kuten katolisen kirkon suositussa pyhiinvaelluspaikassa Lourdesissa, väitetään tapahtuvan erityisen paljon paranemisihmeitä. Paranemisihmeet kuuluvat olennaisena osana myös armolahjoja korostavien karismaattisten suuntien oppeihin. Tunnettujen helluntailaisten ja karismaattisten parantajien joukkoon lukeutuu Niilo Yli-Vainio.

Henkiparantajina toimivat myös jotkut meediot, kuten Rosemary Altea ja Suomessa Johanna Broman.

Spontaanit remissiot ja regressiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääketiede tuntee spontaanin remission ja spontaanin regression käsitteet. Spontaanissa remissiossa oireet lievittyvät odottamatta, hoidosta riippumatta, kun spontaanissa regressiossa sairaus paranee itsestään kokonaan. Ilmiö on kiinnostanut niin lääkäreitä ja tiedemiehiä kuin yliluonnollisen tutkijoitakin.

Niinkin vakava sairaus kuin parantumattomana pidetty syöpä päättyy joskus spontaaniin remissioon tai regressioon.[1] Monet alkavat syöpätaudit paranevat itsestään ja jäävät havaitsematta parantuneen elinaikana, mutta huomiota herättävät erityisesti ne äärimmäisen harvat tapaukset, joissa pitkälle edennyt syöpä alkaa itsestään parantua. Tällaisiakin tapauksia on dokumentoitu ja tutkittu jonkin verran.[2] Pahanlaatuisen kasvaimen eli syöpäkasvaimen spontaanin regression syy on yhä tuntematon.[3] Ilmiölle on kuitenkin tarjottu erilaisia selityksiä. Mahdollisesti ihmisen oma immuunijärjestelmä kykenee tuhoamaan jotkin kasvaimet.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.