Parantaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteinen parantaja Dhakassa.

Parantaja on henkilö, joka tunnetaan varsinkin ihmisten fyysisten tai psyykkisten ongelmien parantamisesta. Nykyisin parantajiksi kutsutaan myös erilaisiin näennäistieteellisiin parannusmenetelmiin ja uskomuslääkintään erikoistuneita.

Parantajia on ollut lähes kaikilla muinaisilla kansoilla, ja niitä on edelleen monilla luonnonkansoilla. Tiukasti modernin lääketieteen käytännöillä parantavia ihmisiä ei yleensä kutsuta parantajiksi, vaan esimerkiksi lääkäreiksi. Historiallisesti ei kuitenkaan aina voida vetää selvää rajaa siihen, ketä voi kutsua parantajaksi ja ketä esimerkiksi lääkäriksi. Myös lääketiede on entisaikaan turvautunut osittain erilaisiin uskomuksiin. Vielä nykyisinkin varsinkin länsimaiden ulkopuolella monet lääkärit ja terveysalan ihmiset käyttävät lääketieteellisten keinojen lisäksi myös uskomuslääkintää, ja toisaalta jotkut parantajat ovat ottaneet käyttöön myös lääketieteen keinoja. Luonnonkansojen ja heimoyhteiskuntien ulkopuolella merkittävästi parantajuutta on nykyisin monessa Aasian maassa, joissa paikalliset uskomuslääkinnän keinot ovat usein tarjolla rinnakkain länsimaisen lääketieteen kanssa.

Parantajia on ollut erilaisia. Useat ovat kuitenkin olleet lähinnä henkiparantajia, jotka käsittävät monet mielen ja ruumiin ongelmat henkiolentojen tai taikuuden aiheuttamiksi. Henkiparantaminen on usein ollut sitä, että ihmiseen tunkeutunut vihamielinen henkiolento on pyritty poistamaan ihmisestä, tai ihmisestä karannut henkiolento, kuten sielu, on pyritty palauttamaan ihmiseen.

Joitakin parantajia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]