Hanna Reitsch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rautaristiä kantava Hanna Reitsch kotikaupungissaan huhtikuussa 1941 juhlinnan kohteena

Hanna Reitsch (29. maaliskuuta 1912 Hirschberg, Sleesia[1], Saksa24. elokuuta 1979 Frankfurt, Länsi-Saksa) oli kuuluisa naislentäjä ja natsi-Saksan ilmavoimien Luftwaffen koelentäjä. Häntä kutsuttiin nimellä ”Die Hanna”.

Purjelentäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanna Reitsch lentokoneessaan Tuomarinkylän kentällä Helsingissä syksyllä 1934.[2]

Reitsch opiskeli lääketiedettä, mutta siirtyi lentäjäksi vuonna 1932. 1930-luvulla hän teki monia naisten ilmailuennätyksiä purjekoneella. hän lensi 1937 ensimmäisenä naisena Alppien yli purjekoneella. 1934 hän oli esittelemässä saksalaisten liitolentoa Suomessa, josta Suomen Ilmapuolustusliiton purjelentotoiminta sai Suomessa alkunsa. Vuonna 1935 kesällä R. ("die Hanna") opetti purjelentoa muiden saksalaisten lentäjien kanssa juuri raivatussa Jämin purjelentokeskuksessa Jämijärvellä.[3]

Sotilaskoneiden koelentäjänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reitsch kättelemässä valtakunnan urheiluilmailujohtaja eversti Mahnkea vuonna 1936.

Vuonna 1937 hänet lähetettiin Luftwaffen koelentokeskukseen, jossa hän toimi pääkoelentäjänä Junkers Ju 87 Stuka ja Dornier Do 17 -koneilla sekä lensi ensimmäisenä naisena helikopterilla. Uutta Focke-Wulf Fw 61 -helikopteria hän lensi muun muassa Deutschlandhalle-näyttelyhallin sisätiloissa.

Hän oli mukana testaamassa ja kehittämässä myös V1-ohjuksia. Lentäessään Messerschmitt Me 163 Komet -koneella hän loukkaantui vakavasti lentokoneen pudotessa, mutta jatkoi lentämistä toivuttuaan.

Adolf Hitler myönsi Reitschille ensimmäisen ja toisen luokan rautaristin, ja lisäksi hän sai ainoana naisena timantein koristellun Luftwaffen yhdistetyn lentäjän ja valvojan merkin.[4]

Toisen maailmansodan viimeisinä päivinä Reitschia pyydettiin lentämään yhdessä kenraali Robert Ritter von Greimin kanssa saarrettuun Berliiniin tapaamaan Hitleriä. Valtakunnankanslian ollessa jo puna-armeijan saartama Reitsch valitsi lentokoneekseen ainoan mahdollisen, lyhyeen nousu- ja laskukiitoon kykenevän kevyen Fieseler Storch -koneen. Reitsch pääsi perille ja onnistui laskeutumaan ja Führerbunkerissa käytyään nousemaan ilmaan sekä pakenemaan Berliinistä puna-armeijan kiivaasta ilmatorjuntatulituksesta huolimatta.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen Reitsch oli 18 kuukautta Yhdysvaltain armeijan kuulusteltavana, koska hän oli ollut merkittävästi esillä natsi-Saksan propagandassa ja osallistunut hankkeisiin, joista haluttiin saada tietoja. Häntä ei asetettu syytteeseen.

Tämän jälkeen Reitsch jatkoi ilmailuennätysten tekoa ja toimi purjelentämisharrastuksen edistäjänä. Hän kuoli 67-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nykyään Jelenia Góra, Puola
  2. kuvaaja Pietinen: Hanna Reitsch lentokoneessaan Tuomarinkylän kentällä www.finna.fi. Viitattu 11.1.2020.
  3. Site of the First Gliding Olympics wgc2014.fi. undefined. Viitattu 25.6.2015.
  4. Louis L. Snyder: Encyclopedia of the Third Reich, s. 291. Wordsworth Editions, 1998. ISBN 1-85326-684-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hanna Reitsch.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.