HYLA

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tavaramerkistä, Hyla on myös sammakkosuku.
HYLA-logo

HYLA on Valio Oy:n rekisteröimä tavaramerkki. Nimi tulee sanoista hydrolysoitu laktoosi[1] ja kertoo maitotuotteen olevan vähälaktoosinen.

HYLA-merkityissä maitotuotteissa laktoosia eli maitosokeria on alle 1 %, joten ne soveltuvat monille laktoosi-intoleranteille, joille tavanomaisten maitotuotteiden käyttö aiheuttaa vatsaoireita. Tuotteiden laktoosi pilkotaan glukoosiksi ja galaktoosiksi valmistuksen yhteydessä niihin lisättävän laktaasientsyymin avulla.[2] Entsymaattisesti käsitellyt tuotteet maistuvat hieman tavanomaisia makeammilta, koska glukoosi ja galaktoosi ovat laktoosia makeampia.

Valio aloitti tutkimukset hydrolysoidusta laktoosista 1970-luvun alussa. Vuonna 1978 tuotiin markkinoille ensimmäinen HYLA-tuote, maitojauhe, jota seurasi maito ja myöhemmin muita tuotteita. 1990-luvun lopulla Valio tutki ja kehitti teknologiaa myös täysin laktoosittomien tuotteiden valmistusta varten, joissa laktoosia on alle 0,01 %. Ensimmäinen Valion laktoositon tuote, kevytmaitojuoma, lanseerattiin vuonna 2001.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 23.2.2013.
  2. Mitä HYLA tarkoittaa? Valio. Viitattu 5.9.2013.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.