HYLA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tavaramerkistä, Hyla on myös sammakkosuku.
HYLA-logo

HYLA on Valio Oy:n rekisteröimä tavaramerkki. Nimi tulee sanoista hydrolysoitu laktoosi[1] ja kertoo maitotuotteen olevan vähälaktoosinen.

HYLA-merkityissä maitotuotteissa laktoosia eli maitosokeria on alle 1 %, joten ne soveltuvat monille laktoosi-intoleranteille, joille tavanomaisten maitotuotteiden käyttö aiheuttaa vatsaoireita. HYLA-tuotteiden laktoosi pilkotaan glukoosiksi ja galaktoosiksi valmistuksen yhteydessä niihin lisättävän laktaasientsyymin avulla.[2]

HYLA-maito maistuu makealta tavalliseen maitoon verrattuna, koska glukoosi ja galaktoosi maistuvat noin 2 ja 6 kertaa makeammilta kuin laktoosi[3]. HYLA-maidolla on myös korkeampi glykeeminen indeksi, koska glukoosin verensokeria nostava vaikutus on yli kaksi kertaa suurempi kuin laktoosilla[4].

Valio aloitti tutkimukset hydrolysoidusta laktoosista 1970-luvun alussa. Vuonna 1978 tuotiin markkinoille ensimmäinen HYLA-tuote, maitojauhe, jota seurasi maito ja myöhemmin muita tuotteita. 1990-luvun lopulla Valio tutki ja kehitti teknologiaa myös täysin laktoosittomien tuotteiden valmistusta varten, joissa laktoosia on alle 0,01 %. Ensimmäinen Valion laktoositon tuote, kevytmaitojuoma, lanseerattiin vuonna 2001.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 23.2.2013.
  2. Mitä HYLA tarkoittaa? Valio. Arkistoitu 6.8.2013. Viitattu 5.9.2013.
  3. Teemu Kustila Hydrokolloidisten makeisten valmistus ja keittämön prosessien kuvaaminen. Sivu 23. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/17250/Kustila_Teemu.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  4. http://www.sugar-and-sweetener-guide.com/glycemic-index-for-sweeteners.html (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.