Gustaf Woldemar Wrede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gustaf Woldermar Wrede (28. heinäkuuta 1889 Leppävirta17. helmikuuta 1958 Helsinki) oli suomalainen aatelismies ja teollisuusjohtaja sekä Sotakorvausteollisuuden valtuuskunnan jäsen.

Lapsuus ja koulutus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Gustaf W. Wrede

Gustaf W. Wreden isä oli tehtaanomistaja, vapaaherra Carl Gustaf Garibaldi Fabian Wrede ja äiti Siri Maria Söderhjelm. Hänen isänsä toimi muun muassa toimitusjohtajana C Wrede & Co Ab -yrityksessä ja omisti myös osake-enemmistön Turun Rautateollisuusosakeyhtiöstä. Käytyään kahdeksan luokkaa oppikoulua, Gustaf Wrede opiskeli Darmstadtissa, valmistuen insinööriksi vuonna 1910.

Valmistuttuaan Wrede matkusti Yhdysvaltoihin, missä hän työskenteli autotehtaissa Detroitissa 1911–1914. Vuoden 1912 lopussa hänestä tuli Jackson Automobile Co:n pääinsinööri Michiganissa.

Wreden palattua Suomeen hänestä tuli Turun rautateollisuus Oy:n tehtaan tekninen johtaja. Hänen isänsä oli tuolloin yrityksen toimitusjohtaja. Tehdas valmisti tuolloin muun muassa höyrylokomobiilejä, rautatievaunuja, hevosvaunuja ja maatalouskoneita. Kun sota syttyi, Venäjän armeija tilasi yritykseltä ammuksia, hevosvaunuja ja muita tarvikkeita. Sota vaikutti sekä Suomen markkaan että Venäjän ruplaan ja tämän vuoksi tehdyt kaupat aiheuttivat suuria tappioita. Tämä johti siihen, että yritys alkoikin valmistaa moottoreita ja traktoreita.

Traktoreiden valmistuksen aloituksesta päätettiin vuonna 1915, mutta projekti laitettiin tauolle sisällissodan aiheuttamien levottomuuksien takia vuosina 1917–1918. Sekä Gustaf Wrede että hänen isänsä olivat punaisten pidättäminä vuonna 1917 muutaman viikon ajan. Vuonna 1918 Turun rautateollisuus Oy:n ensimmäinen traktori voitiin kuitenkin vihdoin esitellä.

Gustaf Wrede sai vuoden 1919 loppupuolella toimitusjohtajan viran Teijon Ruukki Ab:lla Perniössä. Tässä virassa hän oli vain kahden vuoden ajan, jonka jälkeen hänet valittiin Dalsbruk Ab:n toimitusjohtajaksi. Taalintehtaalla Wrede viihtyi kauan – vuodesta 1921 vuoteen 1940. Vuosina 1938–1940 Dalsbruk Ab oli osa Wärtsilä-konsernia. Taalintehtaan vuosina Wredestä tuli myös Hangossa Finska Glasfabriks Ab toimitusjohtaja sekä pääomistaja, ja tässä roolissa hän viihtyi vuodesta 1935 vuoteen 1946. Samanaikaisesti hän johti myös kolmatta yritystä, Petsamon Nikkeli Oy:tä, jonka toimitusjohtajana hän toimi 1940–1944.

Vuonna 1945 Gustaf Wrede päätti työsuhteensa Petsamon Nikkelillä ja siirtyi Moottoritehdas Oy Ares Ab:lle toimitusjohtajaksi, hallituksen puheenjohtajaksi sekä kaikkien osakkeiden omistajaksi.

Vuosina 1944–1952 Wrede oli myös hyvin aktiivinen SOTEVA-jäsen (Sotakorvausteollisuuden valtuuskunta). Viraston toiminnan päätyttyä Wrede päätti siirtyä eläkkeelle. Vuonna 1954 häntä kuitenkin pyydettiin Valmet Oy:n johtajaksi ja hän suostui.  

Gustaf Wrede avioitui Asta Wreden kanssa. He omistivat Köningstedtin tilan Vantaalla (aiemmin Helsingin maalaiskunta). Wreden aiemmat puolisot olivat Ebba Tollet ja Karin Sophie Andelin. Wrede menehtyi tilallaan lyhyen sairauden jälkeen, helmikuussa 1958.

  • Gustaf Wrede i Bokserien Finlandssvenska tekniker, band V. Helsingfors: Tekniska Föreningen i Finland. 2005. s. 119-135
  • Wrede, Gustaf W [1] i Uppslagsverket Finland (webbupplaga, 2012). CC-BY-SA 4.0

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]