Gustaf Lundahl (kauppaneuvos)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gustaf Lundahl
Gustaf Lundahl.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt21. tammikuuta 1783
Messukylä
Kuollut20. elokuuta 1846 (63 vuotta)
Tampere
Ammatti kauppias
Puoliso Anna Charlotta Rung

Gustaf Lundahl (21. tammikuuta 1783 Messukylä20. elokuuta 1846 Tampere) oli suomalainen Tampereella vaikuttanut kauppias ja kauppaneuvos.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lundahlin vanhemmat olivat Ruotsin Smålandista Tampereelle muuttanut kauppias Birger Lundahl ja Anna Katarina Ahlberg. Koulut käytyään hän aloitti uransa isänsä palveluksessa ja vuonna 1809 hän peri isänsä Kauppakatu 10:ssä sijainneen kauppaliikkeen. Lundahl kuului Tampereen merkittävimpiin kauppiaisiin ja hänen liikkeensä oli laajimmillaan 1830-luvulla. Kauppaliikkeen lisäksi Lundahlilla oli tiilitehdas Nalkalassa ja hän omisti Messukylässä sijainneet Haiharan ja Ylisen tilat. Lundahl kuului Tampereen kaupunginvanhimpiin 1819–1843. Hän sai kauppaneuvoksen arvon 1826 ja Pyhän Stanislauksen ritarikunnan III luokan merkin 1835.

Keisari Aleksanteri I asui Lundahlin luona vieraillessaan Tampereella syksyllä 1819 ja Lundahl toimi keisarin oppaana tämän tutustuessa Tammerkoskeen. J. J. Nervander toimi perheessä kotiopettajana ja J. L. Runeberg vieraili Lundahlien luona useaan otteeseen. Lundahl aloitti ensimmäisenä suomenkielisten kirjojen myynnin Tampereella ja hän jakoi jopa ilmaiseksi ystävänsä Jaakko Juteinin kirjoja yleisölle. Lundahl avusti myös James Finlaysonia tämän perustaessa puuvillatehdastaan Tampereelle. Hän muun muassa osti keinottelun estämiseksi ennakkoon tehtaan tarvitsemat tontit Tammerkosken rannalta ja myi ne valtiolle ostohintaan. Valtio puolestaan luovutti tontit Finlaysonille ilmaiseksi.

Lundahl oli naimisissa vuodesta 1809 Anna Charlotta Rungin kanssa. Heidän lapsiaan olivat:

Gustaf Lundahl on haudattu Tampereen vanhalle hautausmaalle, jonka paikalla sijaitsee nykyään Pyynikin kirkkopuisto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]