Guillermo Stábile

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Guillermo Stábile
Guillermo Stábile
Maa: Argentiina Argentiinan lippu
Miesten jalkapallo
MM-kisat
Hopeaa Hopeaa 1930 Joukkuekilpailu

Guillermo Stábile (17. tammikuuta 1905 Buenos Aires, Argentiina27. joulukuuta 1966) oli argentiinalainen jalkapalloilija, pelipaikaltaan hyökkääjä. Peliuransa jälkeen hän oli myös valmentaja. Stábile oli urallaan kaksissa MM-kisoissa, vuoden 1930 kisoissa kentällä ja 1958 kisoissa valmentajana. Vuoden 1930 kisoissa hän teki peräti kahdeksan maalia ja voitti maalikuninkuuden. Lopulta Argentiina kuitenkin taipui Uruguaylle finaalissa. Vuoden 1958 kisoissa Argentiinan menestys jäi vaatimattomaksi, sillä joukkue voitti ainoastaan Pohjois-Irlannin.

Peliura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stábile aloitti peliuransa Huracánissa vuonna 1920 ja pelasi joukkueessa kymmenen vuotta. Vuonna 1930 hän siirtyi Eurooppaan Genoaan. Genoassa Stábile pelasi viisi vuotta ja teki kolmetoista maalia 41 ottelussa. Vuonna 1935 hän siirtyi toiseen italialaisseuraan, Napoliin. Napolissa Stábile viihtyi kuitenkin vain vuoden verran, kun hän oli koko kauden aikana tehnyt vain kolme maalia. Uransa viimeiset kolme vuotta Stábile pelasi pariisilaisessa Red Starissa.

Argentiinan maajoukkueessa Stábile ei pelannut neljää ottelua enempää, ja kyseiset ottelut hän pelasi vuoden 1930 MM-kisoissa. Stabilen maalikeskiarvoksi maajoukkueessa jäi siis kaksi maalia ottelua kohden.

Valmennusura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stábile valmensi lähes täysin samoissa joukkueissa, missä hän pelasikin. Ainoa muutos peliuran joukkueisiin oli se, että hän ei valmentanut Napolissa, mutta valmensi Racing Clubissa. Hänen parhaat meriittinsä valmennussuralla tulevat kuitenkin maajoukkueesta, sillä Stábilen valmennuksessa Argentiina voitti peräti kuusi Copa Americaa.