Gordon Lightfoot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gordon Lightfoot
Gordon Lightfoot vuonna 2009
Gordon Lightfoot vuonna 2009
Henkilötiedot
Syntynyt17. marraskuuta 1938
Kuollut1. toukokuuta 2023 (84 vuotta)
Ammatti muusikko, laulaja-lauluntekijä
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1958-
Tyylilajit Folk, Folk Rock, country, pop
Soittimet laulu, kitara, piano, rummut
Levy-yhtiöt
Aiheesta muualla
Kotisivut

Gordon Meredith Lightfoot, CC, O.Ont, LL.D (17. marraskuuta 1938 Orillia, Ontario1. toukokuuta 2023 Toronto, Ontario[1]) oli kanadalainen laulaja-lauluntekijä, folkmuusikko, säveltäjä, lyyrikko ja runoilija. Hän oli 1970-luvulla Kanadan menestynein miesartisti, ja hän voitti neljästi Kanadan Juno-palkinnon vuoden parhaana mieslaulajana.[2]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gordon Lightfoot syntyi Orilliassa Kanadassa. Hänen vanhempansa olivat Jessie Vick ja Gordon Lightfoot vanhempi, jotka omistivat kuivapesulan.[1] Gordonilla oli isosisko, Beverly (1935–2017).

Lightfootin äiti huomasi poikansa musikaalisen lahjakkuuden jo varhain. Hän alkoi laulaa viisivuotiaana paikallisessa kirkossa ja sijoittui kymmenenvuotiaana toiseksi paikallisessa kykyjenetsintäkilpailussa. Lightfoot alkoi 12-vuotiaana opiskella pianonsoittoa ja laulamista.[3] Hänet tunnettiin poikasopraanona, ja hän esiintyi muun muassa radiossa, oratorioissa, opereteissa ja häissä. Kiwanis-musiikkifestivaaleilla hän voitti 1952 sopraanoluokan.[2]

Lightfoot alkoi 14-vuotiaana työskennellä isänsä kuivapesulassa, ja hän opiskeli samaan aikaan pianon ohella rumpuja ja lauloi paikallisessa barbershop-kvartetissa The Collegiate Four, joka voitti 1954 CBC Televisionin järjestämän kykykilpailun. Lightfoot opiskeli 1957–1958 Los Angelesin Westlake College of Musicissa jazzsoitinnusta. Kanadaan palattuaan hän työskenteli pankkivirkailijana ja rekkakuskina.[2]

Vuonna 1976 julkaistiin Lightfootin menestyneinlähde? kappale "The Wreck of the Edmund Fitzgerald". Se perustuu marraskuussa 1975 tapahtuneeseen malmilaiva SS Edmund Fitzgeraldin haaksirikkoon, jossa kuoli 29 merimiestä. Kappale pääsi Billboard Magazinen kakkossijalle ja on yhä yksi soitetuimpia Lightfootin kappaleita. Muita tunnettuja Lightfootin lauluja ovat "Sundown", "If You Could Read My Mind", sekä "Carefree Highway". Monet Lightfootin albumit ovat myyneet kultaa ja platinaa maailmanlaajuisesti. Hänen laulujaan ovat levyttäneet myös muun muassa Elvis Presley, Johnny Cash, Hank Williams Jr., The Kingston Trio, Jerry Lee Lewis, Neil Young, Bob Dylan, Judy Collins, Barbra Streisand, Johnny Mathis, Herb Alpert, Harry Belafonte, Sarah McLachlan, Eric Clapton, John Mellencamp, Peter, Paul and Mary, Glen Campbell, Grateful Dead, Nico, Olivia Newton-John, Gene Clark, Dan Fogelberg, Jimmy Buffett, sekä Jim Croce. Kesäkuussa 2012 Lightfoot pääsi Songwriters Hall of Fameen. Hänellä on myös tähti Kanadan Walk of Famella Torontossa.

Lightfoot oli esiintymässä Kanadan 150-vuotispäivänä Ottawan parlamenttikukkulalla 1. heinäkuuta 2017. Pääministeri Justin Trudeau esitteli hänet ja huomautti tämän esiintyneen samassa paikassa tasan 50 vuotta aikaisemmin Kanadan 100-vuotispäivänä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lightfoot oli naimisissa kolmesti. Ensimmäisen vaimonsa, ruotsalaisen Brita Ingegerd Olaissonin (1963–1973) kanssa hän sai kaksi lasta, sitten kaksi aviotonta lasta ja toisen vaimonsa Elizabeth Moonin (1989–2011) kanssa kaksi lasta. Lightfoot meni kolmannen kerran naimisiin joulukuussa 2014 Kim Hassen kanssa ollessaan 76-vuotias.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Randy Lewis: Gordon Lightfoot, mournful Canadian singer-songwriter, dies at 84 Los Angeles Times. 1.5.2023. Viitattu 2.5.2023. (englanniksi)
  2. a b c Steve McLean & Laura Stanley: Gordon Lightfoot The Canadian Encyclopedia. 4.1.2017. Historica Canada. Viitattu 2.5.2023. (englanniksi)
  3. Mark Deming: Gordon Lightfoot Biography Allmusic. Netaktion LLC. Viitattu 2.5.2023. (englanniksi)