Jim Croce

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jim Croce

Jim Croce (10. tammikuuta 1943 Philadelphia20. syyskuuta 1973) oli yhdysvaltalainen laulaja ja lauluntekijä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat ensimmäinen hitti vuosi ennen kuolemaa "You Don't Mess Around with Jim"[1] sekä "Time in a Bottle" ja "Bad, Bad Leroy Brown". Hän lauloi ja soitti kitaraa, pianoa ja harmonikkaa. Jim Croce kuoli lento-onnettomuudessa 20. syyskuuta 1973.

Jim Croce opetteli soittamaan kitaraa 18-vuotiaana. Hän soitti useissa pian hajonneissa yhtyeissä sekä teki blues- ja folk-musiikkia käsitteleviä ohjelmia paikallisille radioasemille. Vuonna 1967 hän muutti New Yorkiin. Siellä hän tapasi vanhan opiskelukaverinsa Tommy Westin, jonka avulla järjestyi levytyssopimus Capitol-yhtiössä. Vuonna 1969 ilmestyi levy Jim and Ingrid Croce, mutta se sai murskaavan arvostelun.

Työskenneltyään muutaman vuoden rekkakuskina hän meni uudestaan tuottajien Terry Cashmanin ja Tommy Westin puheille vuonna 1971. Nämä suostuivat tuottamaan hänen seuraavan levynsä You Don't Mess Around With Jim (1972) ABC-yhtiölle. Tästä alkoi uran nousu ja häntä alettiin arvostaa lauluntekijänä. Ura kuitenkin katkesi lento-onnettomuuteen Louisianassa vuonna 1973. Sama kappale on ensimmäinen suomeksi tehty Crocen kappale "Kun Reiska lyö" (sanat Vexi Salmi)[2][1] .

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Photographs And Memories (1974)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Harri Uusitorppa: "Jim Croce jäi eloon lauluissaan", Helsingin Sanomat 2.4.2012 s. D7
  2. Äänitearkisto: Kun Reiska lyö

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.