The Wreck of the Edmund Fitzgerald

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”The Wreck of the Edmund Fitzgerald”
Gordon Lightfoot
Singlen ”The Wreck of the Edmund Fitzgerald” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Summertime Dream
 Julkaistu elokuu 1976
 Tuottaja(t) Lenny Waronker ja Gordon Lightfoot
 Tyylilaji folk
 Kesto 06.32
 Levy-yhtiö Reprise
Gordon Lightfootin muut singlet
Rainy Day People
1975
”The Wreck of the Edmund Fitzgerald”
1976
Race Among The Ruins
1976

The Wreck of the Edmund Fitzgerald” on kanadalaisen folkmuusikko Gordon Lightfootin sanoittama ja esittämä kappale, joka on omistettu 10. marraskuuta 1975 Pohjois-Amerikan Yläjärvellä tapahtuneessa höyrylaiva SS Edmund Fitzgeraldin haaksirikossa menehtyneiden 29 merimiehen muistolle. Kappale julkaistiin vuonna 1976 Lightfootin albumilla Summertime Dream ja myöhemmin myös singlenä. Se on yksi Lightfootin tunnetuimpia singlejä. Kappale nousi marraskuussa 1976 Billboard-listan kakkossijalle, mikä on Lightfootin toiseksi korkein listasijoitus vuoden 1974 ”Sundownin” ykkössijoituksen jälkeen. Kappale myös teki ss Edmund Fitzgeraldin haaksirikosta Suurten järvien tunnetuimman yksittäisen onnettomuuden, ja se kuuluu edelleen Lightfootin vakiokappaleisiin.

Kappaleen sanoituksessa laivan kerrotaan olevan täyteen lastattuna matkalla Clevelandiin, kun alus tosiasiassa oli matkalla Detroitiin.

Christy Moore lainasi kappaleen sävelmän vuonna 1984 lauluunsa ”I Wish I Were Back Home in Derry”, joka puolestaan on mukaelma Bobby Sandsin runosta ”The Voyage”. Myös Tony Rice esitti kappaleen albumillaan Chuch Street Blues.

Myös The Dandy Warhols esitti kappaleen kahteen otteeseen albumeillaan Come On Feel The Dandy Warhols sekä The Black Album. Come On Feelillä esitetty versio on tyyliltään samanlainen kuin Lightfootin alkuperäisesitys, kun taas The Blackillä lyhyemmin ”The Wreckiksi” nimetty versio on paljon kovempi.selvennä

Camille West on tehnyt kappaleesta parodiaversion ”The Nervous Wreck of Edna Fitzgerald”, joka on julkaistu Four Bitchin' Babesin albumilla Gabby Road.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]