Giovanni Bellini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omakuva, n. 1500
Giovane donna nuda allo specchio,1515; Giovanni Bellini maalasi ensimmäisen alastoman naishahmonsa ollessaan noin 85-vuotias.

Giovanni Bellini (noin 14301516)[1] oli venetsialainen renessanssiajan taidemaalari. Bellinin värinkäyttö oli Venetsian koulun tapaan lämminsävyistä ja koloristista.[2] Hän oli ensimmäisten joukossa omaksumassa öljyväritekniikkaa.

Giovanni Bellini on kuuluisin Bellinin suvun taidemaalareista – hänen isänsä Jacopo Bellini[2] ja veljensä Gentile Bellini olivat myös maalareita. Bellinin töissä näkyy hänen lankonsa Andrea Mantegnan vaikutus. Giovannin Bellinin vaikutus venetsialaiseen maalaustaiteeseen oli suuri. Hänen kuuluisimpia oppilaitaan olivat Giorgione ja Tizian.

Muiden aikansa venetsialaisten tapaan Giovanni Bellini ei ottanut kovin vahvoja vaikutteita antiikista, vaan keskittyi uskonnollisiin aiheisiin. Hän teki useita Sacra conversazione -sommitelmia, joissa kuvataan Madonnaa pyhimysten seurassa. Muita Bellinin suosimia teemoja olivat Kristus Getsemanessa ja pietà-aihe. Bellinin parhaana teoksena on pidetty Franciscus Assisilaista.[2]

Maalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. britannica.com: Giovanni Bellini
  2. a b c ”Bellini, Giovanni”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Giovanni Bellini.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.