Fra Filippo Lippi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fra Filippo Lippi: Madonna, Jeesus-lapsi ja kaksi enkeliä

Fra Filippo Lippi tai Filippo Lippi (1406 Firenze8. lokakuuta 1469 Spoleto) oli italialainen taidemaalari, joka vaikutti renessanssiajan Firenzessä.

Lippi perehtyi 1420-luvulla Masaccion freskoihin Santa Maria del Carminen luostarissa, jossa hän oli munkkina. Vaikka Lippi olikin munkki, oli hän luonteeltaan melko epäsovinnainen, ja sai nunna Lucrezia Butin kanssa kaksi lasta. Toinen lapsista, Filippino Lippi, seurasi myöhemmin isänsä jalanjälkiä ja kehittyi myös huomattavaksi taidemaalariksi.

Lippi lienee joutunut kirkon piirissä vaikeuksiin rakkaussuhteensa vuoksi. Cosimo de' Medici ryhtyi kuitenkin Lippin mesenaatiksi, ja Lippi saattoi jatkaa taiteellista työskentelyään.

Lippin teokset lähtevät Masaccion perinteestä, mutta niille on tyypillistä Alppien pohjoispuolisen kuvataiteen arkirealismi ja värien käyttö. Lippi sijoitti kristilliset hahmot senaikaiseen ympäristöön ilman ulkoista loistoa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Marian kruunaus sekä Pyhän Stefanuksen ja Johannes Kastajan elämää kuvaava freskosarja.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fra Filippo Lippi.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.