Antonio da Correggio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antonio Allegri da Correggio (elokuussa 1489 Correggio5. maaliskuuta 1534 Correggio)[1] oli renessanssiajan italialainen taidemaalari.

Antonio Allegri da Correggio syntyi Correggion kaupungissa Emilia-Romagnassa ja lähti aikuisiällään Parmaan. Hän sai taidemaalarin alkukoulutuksensa Bianchi Ferrarin ateljeessa Modenassa. Siellä hän sai oppia Dosso Dossin hienostuneesta värinkäytöstä ja Mantovassa tietoa Andrea Mantegnan tavasta toteuttaa geometrinen perspektiivi. Mantovan Sant'Andreaan kirkon freskojen uskotaan olevan Correggion varhaisteoksia. [2]

Carreggio tutustui Michelangeloon ja Rafaeliin vuonna 1518 Roomassa. Heidän vaikutuksestaan hänen tyylinsä avartui ja kypsyi. Sen jälkeen Carreggio asettui asuman Parmaan ja maalasi siellä holvifreskon benediktiininunnien luostariin. Se oli Carreggion ensimmäinen suurteos. Sen aihe oli maallinen ja koostui amoriineista ja mytologisista hahmoista. Teoksessa hän käytti varmalla otteella optista harhaa syvyysvaikutelman luomiseksi. koko hänen ammattitaitonsa ilmenee seuraavassa työssä, Parman San Giovanni Evangelista -kirkon freskoissa.[2]

Taiteilijan tuotantoa on säilynyt laajasti. Tunnettujen teosten joukossa on Jupiter ja Io (n. 1530), jota säilytetään nykyisin Wienin Taidehistoriallisessa museossa Itävallassa. Correggion töitä on lisäksi nähtävillä muun muassa freskojen muodossa Parman San Giovanni Evangelista -kirkossa.

Antonio da Correggion pojasta Pomponio Allegrista (15211593) tuli itsestäänkin taiteilija, joskaan ei niin kuuluisaa kuin isästään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. britannica.com: Correggio
  2. a b Otavan suuri Ensyklopedia, 2. osa (Cid–Harvey), s. 816–817, art. Correggio. Otava, 1977. 951-1-04170-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Antonio da Correggio.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.