Lorenzo di Credi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perugino: Lorenzo di Credi 

Lorenzo di Credi (noin 1459 – tammikuu 12, 1537) oli renessanssiajan italialainen taidemaalari ja kuvanveistäjä. Aluksi hän vaikutti Leonardo da Vinciin, ja myöhemmin hän sai vaikutteita tältä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lorenzo di Credi: Nuoren naisen muotokuva

Di Credi syntyi Firenzessä ja hän alkoi työskennellä Andrea del Verrocchion työpajassa. Mestarinsa kuoleman jälkeen hän työpajan johtaakseen. Hän viimeisteli Verrocchion maalauksen Piazza Madonna Pistoian katedraaliin. Teos oli jäänyt kesken, Verrocchion lähdettyä Venetsiaan.

Hänen muita varhaisia teoksiaan ovat muun muassa Annunciazione (Marian ilmestys) Uffizissa, Madonna col Bambino (Madonna ja lapsi) Torinon Galleria Sabaudassa ja Adorazione del Bambino Venetsian Querini Stampaliassa. Myöhempiä töitä ovat Madonna e santi vuodelta 1493 (Musée du Louvre) ja Adorazione del Bambino Uffizissa. Fiesolessa hän uusi osia Fra Angelicon paneeleista San Domenicon kirkon alttareilla.

Di Credin kypsän kauden teokset (kuten Crocifissione (Ristiinnaulitseminen) Göttingenissä, Adorazione di pastori Uffizissa, Annunciazione (Marian ilmestys) Cambridgessa ja Pistoian Madonna ja Saints of Pistoia) vaikuttivat Fra Bartolomeo, Perugino ja nuori Raphael.

Yksi di Credin teoksista on saanut huomiota viime aikoina, kun tutkijat huomasivat yhdennäköisyyden Leonardo da Vincin Mona Lisan ja di Credin Caterina Sforzan muotokuvan kasvojen välillä. Caterina Sforza oli Forlìn ja Imolan kreivitär Romagnassa, myöhemmin hän oli Cesare Borgian vanki. Muotokuva, joka tunnetaan myös nimellä La dama dei gelsomini, on nyt Forlìn Pinacotecassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lorenzo_di_Credi