Andrea del Verrocchio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrea del Verrocchio, Kristuksen kastaminen.

Andrea del Verrocchio (1435 Firenze7. lokakuuta 1488 Venetsia)[1] [2] oli italialainen kuvanveistäjä, kultaseppä ja taidemaalari, joka työskenteli Firenzessä Lorenzo de Medicin hovissa. Hänen oppilaistaan kuuluisimpia ovat Leonardo da Vinci ja Sandro Botticelli,[2] mutta Verrocchio vaikutti myös Michelangeloon. Hänen tyylinsä on lähinnä varhaisrenessanssia.

Verrocchion alkuperäinen nimi oli Andrea di Michele di Francesco de’ Cioni mutta valmistuessaan kultasepäksi hän otti kisällivuosiensa mestarin nimen. Verrocchio tunnetaan ennen kaikkea oppilaidensa takia.

Verrocchio sai tilauksia Medici-suvun jäseniltä Firenzessä. Tilaukset sisälsivät antiikin teosten restaurointia, rintakuvia, marmorisen vesialtaan koristelua ja merkittäviä monumentteja. Piero ja Giovanni di Bicci de’ Medicin hautamuistomerkki San Lorenzon sakaristossa (1472) on tehty pronssista ja vihreästä marmorista. Ylevän arvokas monumentti poikkeaa aikansa manieristisesta toscanalaisesta tyylistä. Medici-suvulle Verrocchio veisti myös pronssiteoksen Daavid (1476), joka on nykyisin Barcellon museossa Firenzessä. Sen olemuksessa on ironista jännitettä.[1]

Vuosina 1475–1780 Verrocchio teki reliefin Johannes Kastajan teloitus, jossa hän asetti rinnakkain herkän nuorukaisen ja raakalaismaisen teloittajan hahmon. Teos on Firenzen tuomiokirkon museossa.[1] Hänen muista töistään tunnetuimpia ovat Bartolomeo Colleonin ratsastajapatsas [2] sekä pronssipatsaat Kristus ja Apostoli Tuomas. Vuodesta 1475 alkaen Verrocchion töissä korostuvat jännitteiden ja ekspressiivisyyden tavoittelu sekä upealla tekniikalla toteutetut yksityiskohdat. Hänen töissään yhdistyvät ehjät sommitelmat, tekninen taituruus ja ilmaisuvoima.[1]

Verrocchio kuoli 1488 tehdessään Bartolomeo Colleonin ratsastajapatsasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Otavan suuri Ensyklopedia, 10. osa (Turgenev-öljytalous), s. 7788, art. Verrocchio, Andrea del. Otava, 1981. ISBN 951-1-06271-9.
  2. a b c Andrea del Verrocchio Encyclopedia Britannica. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Andrea del Verrocchio.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.