Ghost in the Shell (vuoden 2017 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ghost in the Shell
GhostInTheShell2017.jpg
Ohjaaja Rupert Sanders
Käsikirjoittaja
Perustuu Masamune Shirow'n mangasarjakuvaan Ghost in the Shell
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Jess Hall
Leikkaaja
 • Neil Smith
 • Billy Rich
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures[1]
Ensi-ilta
Kesto 107 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb

Ghost in the Shell on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen Rupert Sandersin ohjaama kyberpunk-, tieteiselokuva, joka perustuu Masamune Shirow'n samannimiseen mangasarjaan. Elokuvan pääosassa esiintyvät Scarlett Johansson, Michael Carmen Pitt, Pilou Asbæk, Chin Han ja Juliette Binoche. Elokuva yhdistelee elementtejä vuoden 1995 anime-elokuvasta Ghost in the Shell – aaveääni ja animesarjasta Stand Alone Complex. Elokuva sai maailmanensi-iltansa 16. maaliskuuta 2017 Shinjukussa. Yhdysvalloissa ja Suomessa se sai ensi-iltansa 31. maaliskuuta 2017.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lähitulevaisuudessa ihmisiä on muokattu kyberneettisillä implanteilla näköaistin, voiman ja nopeuden tehostamiseksi. Maailman johtava kyberimplanttien kehittäjä Hanka Robotics toteuttaa salaista projektia rakentaakseen mekaanisia kehoja eli ”kuoria” ja asentavat niihin tekoälyn sijasta ihmisaivot. Heidän koekappaleekseen päätyy nuori nainen nimeltä Mira Killian (Scarlett Johansson), joka haavoittui pahasti kyberterroristien hyökkäyksessä, joka tappoi hänen perheensä. Tohtori Ouéletin (Juliette Binoche) vastusteluista huolimatta, toimitusjohtaja Cutter (Peter Ferdinando) päättää kouluttaa Killianista aseen kyberterrorismia vastaan.

Vuoden kuluttua majurin aseman saavuttanut Killian työskentelee päällikkö Daisuke Aramakin (Takeshi Kitano) alaisuudessa Osasto 9:lle yhdessä Batoun (Pilou Asbæk) ja Togusan (Chin Han) kanssa. He pysäyttävät terroristihyökkäyksen Hankan liikeneuvotteluihin ja Killian tuhoaa panttivankia pitäneen mekaanisen geishan. Hän alkaa kuitenkin nähdä harhanäkyjä, joiden Ouélet väittää olevan vain vikoja hänen ohjelmoinnissaan. Kuultuaan geishan joutuneen hakkeroinnin kohteeksi, Killian päättää sääntöjen vastaisesti tutkia tämän tekoälyä, mutta hakkerin yrittäessä vallata hänet, Batou kytkee hänet irti. Kaksikko jäljittää hakkerin yakuzan hallinnassa olevaan yökerhoon. Se paljastuu ansaksi ja yökerhon kellariin piilotettu pommi vaurioittaa Killianin kehoa sekä Batoun silmiä, jotka joudutaan korvaamaan kybernetiikalla.

Cutter on pettynyt Killianin taipumukseen toimia Hankan käskyjä vastaan vaarantaen heidän kalliin projektinsa tuloksena luodun ”kuoren” ja uhkaa järjestää Osasto 9:n lakkautuksen mikäli Aramaki ei saa häntä kuriin. Aramaki kuitenkin huomauttaa työskentelevänsä hallitukselle eikä Hankalle. Hakkeri, joka käyttää nimeä Kuze (Michael Pitt), murhaa tohtori Dahlinin, Hankalle työskentelevän konsultin, ja Osasto 9 päättelee Ouéletin olevan seuraava kohde. Kuze ottaa valtaansa kaksi jätehuollon työntekijää, mutta kyberneettiset silmät saanut Batou tappaa toisen ja Killian vie toisen kuulusteltavaksi. Kuze valtaa kuulusteltavan miehen, joka lopulta tekee itsemurhan. Togusa jäljittää hakkerin sijainnin, joka on täynnä useita ihmisiä kytkettyinä verkostoksi. Siellä Kuze paljastaa Killianille olevansa Hankan epäonnistunut koekappale samassa projektissa, jossa Killian sai oman ”kuorensa”, ja neuvoo Killiania ottamaan tarkemmin selvää menneisyydestään.

Killian saa kuulla Ouéletilta olevansa 98. koekappale ja ainut, joka selvisi. Hänelle selviää myös ettei Mira Killian ole hänen oikea nimensä ja hänelle kerrottu tarina terrori-iskusta oli valetta jonka tarkoituksena oli motivoida häntä taistelemaan terrorismia vastaan. Killian vangitaan Hankan toimesta ja Cutter julistaa Killianin epäonnistuneeksi koekappaleeksi, käskien Ouéletia tekemään tälle eutanasian, jotta hänen ”kuorensa” voitasiin hyödyntää uudelleen. Ouélet kuitenkin auttaa Killianin pakoon ja antaa osoitteen, jossa saisi tietoa menneisyydestään. Cutter ampuu Ouéletin ja valehtelee medialle ja viranomaisille Killianin olevan syyllinen. Killian löytää saamastaan osoitteesta leskeksi jääneen naisen, jonka tytär Motoko Kusanagi oli karannut vuosi sitten kotoa osallistuakseen liittyäkseen kybernetiikan kyseenalaista käyttöä vastustaviin mielenosoittajiin ja tehnyt itsemurhan jouduttuaan poliisin pidättämäksi. Killian varoittaa Aramakia Cutterin todellisesta luonteesta, minkä jälkeen hän, Batou ja Togusa välttävät täpärästi Cutterin miesten yritykset tappaa heidät. Löydettyään Motokon ja muiden mielenosoittajien entisen piilopaikan, Killian tapaa Kuzen ja muistaa todellisen menneisyytensä. Motoko Kusanagi oli Killianin oikea nimi ja Hideo Kuze oli hänen ystävänsä ennen kuin Hanka sieppasi heidät molemmat koekappaleikseen.

Cutter lähettää ”hämähäkkitankin” heidän peräänsä. Kuze haavoittu hyökkäyksessä ja Motoko menettää toisen kätensä. Kuolemaa tekevä Kuze tarjoaa Motokolle mahdollisuutta siirtää ”henkensä” hänen luomaansa verkkoon, jossa he voisivat molemmat elää yhdessä periaatteessa kuolemattomina, mutta Motoko kieltäytyy ja Hankan tarkka-ampuja ampuu Kuzen. Batou ja muut pelastavat Motokon, kun taas Aramaki ampuu Cutterin. Motoko korjaa välit äitinsä kanssa ennen kuin palaa takaisin Osasto 9:n luokse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Scarlett Johansson  … majuri Mira Killian / Motoko Kusanagi  
 Michael Pitt  … Hideo Kuze  
 Pilou Asbæk  … Batou  
 Chin Han  … Togusa  
 Juliette Binoche  … tohtori Ouélet  
 ”Beat” Takeshi Kitano  … päällikkö Daisuke Aramaki  
 Peter Ferdinando  … toimitusjohtaja Cutter  
 Lasarus Ratuere  … Ishikawa  
 Yutaka Izumihara  … Saito  
 Tuwanda Manyimo  … Borma  
 Danusia Samal  … Ladriya  
 Anamaria Marinca  … tohtori Dahlin  
 Michael Wincott  … tohtori Osmund  
 Kaori Momoi  … Motokon äiti  
 Rila Fukushima  … geisha  
 Christopher Obi  … suurlähettiläs John Kipling  
 Adwoa Aboah  … Lia  
 Pete Teo  … Tony  
 Kaori Yamamoto  … nuori Motoko Kusanagi  
 Andrew Morris  … nuori Hideo Kuze  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008, DreamWorks (joka oli Go Fish Picturesin kautta vastuussa anime-elokuvan Ghost in the Shell 2: Innocence levityksestä Yhdysvaltoihin) ja Steven Spielberg ostivat oikeudet mangan sovittamiseen näytellyksi elokuvaksi. Avi Arad ja Steven Paul vahvistettiin myöhemmin elokuvan tuottajiksi ja Jamie Moss (Street Kings) valittiin käsikirjoittajaksi.[3] Lokakuussa 2009 julkistettiin, että Laeta Kalogridis (Aleksanteri, Suljettu saari) korvasi Mossin käsikirjoittajana.[4] 24. tammikuuta 2014 raportoitiin, että Rupert Sanders (Lumikki ja metsästäjä) ohjaa elokuvan, William Wheelerin (Vedätys, The Reluctant Fundamentalist) käsikirjoittaessa sen.[5] Wheeler työsti käsikirjoitusta noin puolentoista vuoden ajan, sanoen myöhemmin, "Se oli valtava hanke. Luulen, että olin toinen tai kolmas, ja tiedän että käsikirjoittajia on ollut vähintään kuusi tai seitsemän."[6] Lopulta Jonathan Herman ja Jamie Moss saivat käsikirjoituksesta kunnian. 3. syyskuuta 2014, Margot Robbie oli varhaisissa neuvotteluisa elokuvan päärooliin.[7] 16. lokakuuta julkistettiin, että DreamWorks oli tehnyt Scarlett Johanssonille 10 miljoonan dollarin tarjouksen pääroolista, kun Robbien neuvottelut olivat päättyneet hänen siirryttyä näyttelemään Harley Quinnia Suicide Squadiin.[8] Toukokuussa 2015, Paramount Pictures suostui osallistumaan elokuvan tuottamiseen ja rahoittamiseen.[9] 10. marraskuuta 2015, Pilou Asbæk valiittiin näyttelemään Batouta, Osaston 9:n toiseksi parasta taistelijaa ja Majurin oikeankädenmiestä.[10] 19. marraskuuta 2015, Sam Rileyn raporoitiin osallistuneen neuvotteluihin Nauravan miehen, vaarallisimpien rikollisten ja ääriliikkeen johtajan, roolista.[11] Mutta 4. helmikuuta 2016, Variety raportoi Michael Pittin olevan neuvotteluissa kyseisestä roolista.[12] 3. maaliskuuta 2016, The Wrap raportoi japanilaisnäyttelijä Takeshi Kitanon olevan valittu näyttelemään Daisuke Aramakia, Osasto 9:n perustajaa ja johtajaa.[13]

Kuvaukset alkoivat Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa, 1. helmikuuta 2016.[14] Huhtikuussa 2016, julkistettiin, että näyttelijäkaartiin ovat liittyneet Juliette Binoche, Chin Han, Lasarus Ratuere ja Kaori Momoi.[15] Lisäksi paljastettiin, että Michael Pittin hahmo perustuukin Hideo Kuzeen, entiseen itsepuolustusvoimien taistelijaan sekä terroristiryhmä Individual Elevenin jäseneen.[16] Toukokuussa 2016, Rila Fukushima liittyi elokuvan näyttelijäkaartiin.[17] Uuden-Seelannin osalta kuvaukset päättyivät 3. kesäkuuta 2016. Elokuvaa kuvattiin myös Hongkongissa Pak Hoi Streetillä ja Woosung Streetillä kesäkuun aikana.[18][19]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Film releases Variety Insight. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 2. Traditional Māori welcome for Ghost in the Shell Scoop. 25.2.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 3. Siegel, Tatiana & Fleming, Michael: DreamWorks to make 'Ghost' in 3-D Variety. 14.4.2008. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 4. Siegel, Tatiana: Kalogridis to adapt 'Ghost in the Shell' Variety. 22.10.2009. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 5. Bishop, Bryan: Live-action 'Ghost in the Shell' movie signs the director of 'Snow White and the Huntsman' The Verge. 25.1.2014. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 6. McKittrick, Christopher: Queen of Katwe: Expanding What a Disney Film Can Be Creative Screenwriting. 30.9.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 7. Fleming Jr., Mike: ‘Wolf Of Wall Street’s Margot Robbie Eyes ‘Ghost In The Shell’ Deadline.com. 3.9.2014. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 8. Gallagher, Brian: 'Ghost in the Shell' Movie Wants Scarlett Johansson for the Lead MovieWeb. 16.10.2014. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 9. McNary, Dave: Paramount Co-Financing Scarlett Johansson’s ‘Ghost in the Shell’ Variety. 8.5.2015. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 10. Kroll, Justin: Pilou Asbæk to Co-Star With Scarlett Johansson in ‘Ghost in the Shell’ (EXCLUSIVE) Variety. 10.11.2015. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 11. Jaafar, Ali: Sam Riley In Talks For ‘Ghost In The Shell’ Opposite Scarlett Johansson Deadline. 19.11.2015. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 12. Kroll, Justin: Michael Pitt to Play Villain in Scarlett Johansson’s ‘Ghost in the Shell’ Variety. 4.2.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 13. Snider, Jeff: Scarlett Johansson’s ‘Ghost in the Shell’ Casts Its First Japanese Actor TheWrap. 2.3.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 14. Friedlander, Monique: Fitness fan! Scarlett Johansson cuts a low-key figure on training session in New Zealand as she takes a break from filming Ghost In The Shell Daily Mail. 2.2.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 15. Ghost in the Shell Photo Released as Production Begins Comingsoon.net. 14.4.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 16. Paramount Pictures: Paramount Pictures and Dreamworks Pictures’ "Ghost in the Shell" Is in Production in New Zealand Facebook. 15.4.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 17. Kit, Borys & Galuppo, Mia: 'Wolverine' Actress Rila Fukushima Joins Scarlett Johansson in 'Ghost in the Shell' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 25.5.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 18. Tsui, Stephanie: "Ghost in the Shell" Will Film in Hong Kong—and There's Still No Asian Lead HK Magazine. 2.6.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)
 19. "Ghost in the Shell" Will Film in Hong Kong—and There's Still No Asian Lead South China Morning Post. 2.6.2016. Viitattu 14.11.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]