Getting Better

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Getting Better”
The Beatles
Kappaleen ”Getting Better” kansikuva
Kappaleen nuotit.
Kappaleen tiedot
 Albumilta Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
 Julkaistu 1. kesäkuuta 1967
 Tyylilaji pop rock
 Kesto 02.47
 Levy-yhtiö Parlophone Yhdistynyt kuningaskunta, EMI Euroopan unioni, Capitol Yhdysvallat
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandin muut kappaleet
Lucy in the Sky with Diamonds
3
”Getting Better”
4
Fixing a Hole
5

'Getting Better' on brittiläisen rock-yhtyeen The Beatlesin vuonna 1967 julkaistu kappale. Se sisältyy yhtyeen samana vuonna julkaistulle albumille Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Kappaleen tekijätietoihin sen tekijöiksi on merkitty The Beatlesin lauluntekijäpari John Lennon-Paul McCartney. Kappaleen alkuperäisidea oli McCartneyn, mutta myös Lennon osallistui kappaleen tekoon, joten sen voi todeta olleen yhdessä tehty kappale.

Kappaleen alkuperäisidea

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Beatles työskenteli Abbey Road Studioseilla, runsaasti levyttämässä ja tekemässä sävellystyötä yhtyeen albumia, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandia varten. Paul McCartney tunsi tarvitsevansa taukoa ja päätti lähteä kävelylle ystävänsä Hunter Daviesin ja lammaskoiransa Marthan kanssa. Kävelyllä McCartney sai inspiraation Getting Betteriin. Davies kertoi laulun syntyhetkestä kirjassa Inside The Beatles näin:

»Olimme Paulin kanssa Primrose Hillillä ulkoiluttamassa Paulin koiraa Marthaa. Sää oli kirkas ja aurinkoinen - oli vuoden ensimmäinen keväinen aamu. Paul ajatteli säätä ja sanoi 'paranemaan päin' ('getting better') mutta hän alkoikin nauraa, ja kysyessäni siihen syytä hän vastasi, että lause toi hänen mieleensä jotain.»

Lause 'getting better' toi McCartneyn mieleen rumpali Jimmy Nicolin. Nicol oli tuurannut sairaana ollutta Ringo Starria ja soittanut useissa konserteissa The Beatlesin maailmankiertueella 1964. Hänen täytyi opetella kaikki soitettavat kappaleet hyvin nopeasti, mikä oli haastavaa. Joka konsertin jälkeen McCartney ja John Lennon olivat menneet kysymään Nicolilta 'Miten meni?' mihin tämä oli aina vastannut 'Parempaan päin' ('getting better'). Niinpä tästä lauseesta tuli aina Paulille mieleen Jimmy Nicol.

Kappaleen sävellystyö ja levytys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun McCartney tuli kävelyltä kotiinsa, hänellä oli suuri inspiraatio. Hän tapaili kitarallaan melodiaa, mihin hän kehitteli koko ajan lisää sanoja. McCartney jatkoi kappaleen hahmottelua pianolla. Samana iltana Lennon tuli käymään McCartneyn kotona. Tuolloin paikalla, mukana ollut Davies muistelee tapahtumaa näin:

»Paul kysyi (Johnilta) kirjoitettaisiinko kappale nimeltä "It's Getting Better". Silloin tällöin he saattoivat kirjoittaa koko laulun yksin, mutta useimmiten toisella oli puolikas laulu, jonka toinen sitten auttoi loppuun. Niin kävi tämänkin kanssa. Paul esitti aikaansaannoksensa Johnille ja laulu viimeisteltiin yhteistyönä.»

Kappaleen optimistinen pääosa on McCartneyn käsialaa, minkä Lennonin väliosa täydentää ja tuo särmää kappaleeseen. Väliosassa Lennon kertoo elämänsä virheistä, joita hän katuu. Kertosäkeessä McCartney laulaa "I have to admit it's getting better" (täytyy myöntää kaikki on paranemaan päin), mihin Lennon vastaa "It can't get much worse" (Ei voi paljon huonommin mennä). Kappale äänitettiin yhdessä päivässä, 9. maaliskuuta 1967.

The Beatles kappaleella

  • Steve Turner - Inside The Beatles - tarinat laulujen takana
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.