George Seaton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

George Seaton (s. Stenius 17. huhtikuuta 1911 South Bend, Indiana28. heinäkuuta 1979 Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, joka voitti kaksi Oscar-palkintoa käsikirjoituksistaan.

Seatonin uran tärkeimmiksi töiksi jäi elokuvien Susanin kääntymys (1947) ja Mies jonka minulle annoit (1954) käsikirjoitus ja ohjaus. Hän teki kuitenkin pitkän uran elokuvateollisuuden palveluksessa, jonka parissa hän aloitti jo vuonna 1934.

Susanin kääntymys oli vasta hänen neljäs ohjaustyönsä, ja se on nostettu useissa äänestyksissä parhaimmaksi jouluaiheiseksi elokuvaksi. Elokuva voitti kolme Oscaria ja sai ehdokkuuden parhaasta elokuvasta. Usean vähemmän merkittävän ohjaustyön jälkeen valmistunut Mies jonka minulle annoit jäi historiaan lähinnä sen vuoksi, että sen naispääosassa nähdään yksi Hollywoodin suosikeista, Grace Kelly. Miespääosaa esitti suomalaissukuinen Bing Crosby, joka sai Oscar-ehdokkuuden roolityöstään. Seaton voitti Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta ja sai lisäksi ehdokkuuden parhaasta ohjauksesta.

Sotadraama Ylpeä ja pakanallinen sai kaksi Oscar-ehdokkuutta. Clark Gablen ja Doris Dayn tähdittämä ”vanhan hyvän ajan komedia” Opettajan lemmikki toi Oscar-ehdokkuuden miessivuosasta Gig Youngille. Seaton olisi halunnut miespääosaan Gablen tilalle joko Cary Grantin tai James Stewartin, mutta nämä kieltäytyivät.

Jännityselokuva Naamioitu agentti (1962) jäi vähäiselle huomiolle, kuten myös Koukko, jonka pääosassa esiintyy Kirk Douglas. Kiitorata on yksi monista 1970-luvulla tehdyistä katastrofielokuvista, jossa George Kennedy näytteli keskeistä roolia. Pääosissa nähtiin Burt Lancaster ja Dean Martin. Elokuva on tuottanut elokuvateattereissa vuoteen 2003 mennessä runsaat staa miljoonaa dollaria, maksettuaan vain kymmenesosan kyseisestä summasta. Elokuva voitti parhaan naissivuosan Oscarin ja sai yhteensä yhdeksän ehdokkuutta, muun muassa Seatonille ehdokkuus parhaasta käsikirjoituksesta. Elokuva sai myöhemmin kolme jatko-osaa, jotka eivät ole edes yhteenlaskettuna tuottaneet yhtä paljon voittoa kuin esiosa.

Rio Granden rautakourat vuodelta 1973 jäi Seatonin viimeiseksi ohjaukseksi. Lännenelokuvan pääosissa nähtiin Rock Hudson ja Dean Martin.

Seatonin vanhemmat olivat Charles Stenius[1] ja Olga Berglund,[2] molemmat Tukholmasta Ruotsista Yhdysvaltoihin muuttaneita siirtolaisia.[3] Isä Charles seurasi Oscar Tschirkyä Waldorf-Astorian keittiömestarina ja johti myöhemmin, George Steniuksen syntyessä, Oliver Hotellia South Bendissä.[3] George Seaton sisar Ruth Roberts toimi Ingrid Bergmanin oppaana ja englannin kielen opettajana, kun hän muutti Yhdysvaltoihin.[3] Seatonin vaimo Phyllis Seaton oli Beverly Hillsin ensimmäinen naispormestari.