Gematria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jakob Böhmen käyttämän symbolin keskellä on kolmio, jossa tetragrammatonin heprealaisista kirjaimista (JHWH) muodostettu tetraktys.

Gematria tai gimatria (hepr. ‏גימטריה‎ < m.kreik. γεωμετρία, geōmetria) tarkoittaa heprealaista numerologiaa tai lukumystiikkaa. Gematriasta voidaan erottaa kaksi eri suuntausta, mystinen ja yleinen. Sana juontaa kreikan geometriaa tarkoittavasta sanasta. Vaikka heprealainen gematria on nykyisin tunnetuinta, kreikkalaiselle aakkoselle tarkoitettu gematria eli isopsefia on sitä useita vuosisatoja vanhempaa. On olemassa myös latinalaisille aakkosille sovitettua gematriaa, joka on syntynyt varhaisella keskiajalla tai todennäköisemmin jo antiikin Rooman aikaan.lähde?

Yleinen gematria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gematriassa jokaisella aakkoston kirjaimella ajatellaan olevan tietty numero- tai lukuarvo. Esimerkiksi Ilmestyskirjan Pedon lukua on yhdistetty eri historiallisiin henkilöihin kuten keisari Neroon, jonka kreikankielinen nimi olisi litteroitu hepreaksi ja kirjaimia vastaavat lukuarvot laskettu yhteen ja saatu summaksi 666. Tämä perustuu siihen, että hepreassa lukuja ilmaistiin kirjaimilla.lähde?

Eräs gematrian menetelmiin pohjautuvista väitteistä on, että Raamatun kirjoittajat tunsivat ja kätkivät tekstiin muun muassa sellaisia matemaattisia käsitteitä, joita heillä ei nykyisen tiedon mukaan ollut. Vilnan gaonia, 1700-luvun oppinutta pidetään usein ajatuksen ensimmäisenä esittäjänä. Hänen mukaansa Ensimmäisen kuninkaiden kirjan kirjoittaja olisi kätkenyt tekstiin piin likiarvon, jossa neljä desimaalia olisi oikein. Kirjassa Hiramin kerrotaan valaneen altaan, jonka halkaisija oli kymmenen kyynärää ja ympärys kolmekymmentä, mistä piin likiarvoksi tulisi kolme. Juutalaisessa traditiossa osissa profeettojen kirjoja sanat luetaan ('qere') toisinaan eri tavoin kuin ne kirjoitetaan ('ketiv'). Kirjoitetussa muodossa (ketiv) mainittu jae käyttää sanaa KAVA (qof, vav, he) ilmaistessaan altaan ympärysmitan. Kuitenkin sana luetaan (qere) muodossa KAV (qof, vav). Sanan KAVA numerologinen arvo on 111 (qof = 100, vav = 6, he = 5), kun taas sanan KAV arvo on 106 (qof = 100, vav = 6). Jos 111 jaetaan 106:lla ja kerrotaan kolmella, tulos on noin 3,14151.lähde?

Mystinen gematria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mystinen gematria on heprealainen numerologian muoto, jota käytetään kabbalassa löytämään sanojen salattuja merkityksiä. Gematrian avulla pyritään hahmottamaan kokonaiskuvaa kymmenen sefiran (mon. sefirot), tai jumalallisen tulen, ja 22 heprean aakkosen välillä.[1] Tätä systeemiä on selitetty useissa mystisissä juutalaisissa kirjoituksissa, kuten Zoharissalähde?.

Yksi esimerkki gematriasta ovat 22 monitahokasta. Nämä sisältävät viisi Platonin kappaletta, neljä Keplerin–Poinsot’n kappaletta ja kolmetoista Arkhimedeen kappaletta. Koska heprean aakkosissa on 22 kirjainta, voidaan jokaista kirjainta osoittaa vastaamaan yksi kappale.lähde?

Toinen esimerkki ovat heprealaiset luvut. Vaikka aakkosia on 22, tarvitaan 27 numeraalia (1–9, 10–90 ja 100–900), jotta voidaan muodostaa luvut väliltä 1–999. Puuttuvat viisi kirjainta sopivat yhteen viiden lopetuskirjaimen (sofit) kanssa, tai vaihtoehtoisesti viimeistä kirjainta tavia (jolla on arvo 400) käytetään yhdistelmänä itsensä tai muiden kirjainten kanssa qofista (100) eteenpäin. Näin saadaan merkittyä luku 500 ja tätä suuremmat sataluvut.lähde?

Koodi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heprealaisten aakkosten numeroarvot [2]

Arvo Kirjain Merkki
1 Alef א
2 Beit ב
3 Gimel ג
4 Dalet ד
5 He ה
6 Vav ו
7 Zajin ז
8 Chet ח
9 Tet ט
10 Jod י
20 Kaf כ, ך
30 Lamed ל
40 Mem מ, ם
50 Nun נ, ן
60 Samekh ס
70 Ajin ע
80 Pe פ, ף
90 Tsade צ, ץ
100 Quf ק
200 Resh ר
300 Shin ש
400 Tav ת
Arvo Kirjain Merkki
500 Kaf ך
600 Mem ם
700 Nun ן
800 Pe ף
900 Tsade ץ

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Signs & Symbols. An Illustrated Guide to Their Origins and Meanings., s. 175. DK Publishing, 2008.
  2. Heprean aakkoset suomeksi Totuuden talo. Viitattu 9.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gematria eri aakkostoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavilla sivuilla on gematrinen taulukko erilaisille aakkosille: