Furanokumariinit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Furanokumariinit tai myös furokumariinit ovat myrkyllisiä kemikaaleja, joita esiintyy luontaisesti ruokakasveissa, kuten sellerissä, palsternakassa ja porkkanassa. Furanokumariineja on pienempinä pitoisuuksina myös joissakin sitrushedelmissä.[1] Furanokumariinit ovat kasvien sekundaarisia aineenvaihduntatuotteita. Niiden arvellaan kuuluvan kasvin puolustautumismekanismeihin tuholaisia, kuivumista ja mekaanisia vaurioita vastaan. Furanokumariinit voivat toimia UV-valon läsnä ollessa ihoa ärsyttävinä yhdisteinä. Joitakin furanokumariineja käytetään lääkinnällisesti.[2]

Furanokumariinit jaetaan lineaarisiin ja angulaarisiin furanokumariineihin. Lineaarisissa furanokumariineissa furaanirengas on sitoutuneena lineaarisesti bentseenirenkaan hiiliin asemissa 6 ja 7 kun taas angulaarisissa furanokumariineissa furaanirengas on epälineaarisesti bentseenirenkaan hiilissä 7 ja 8. Lineaarisia furanokumariineja ovat esimerkiksi bergapteeni, ksantotoksiini, imperatoriini, isoimperatoriini, oksipeusedaniini ja psoraleeni. Angulaarisiin furanokumariineihin kuuluvat esimerkiksi angelisiini ja pimpinelliini.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Věra Schulzová & al.: Furanocoumarins in vegetables: influence of farming system and other factors on levels of toxicants 2007. Journal of the Science of Food and Agriculture. Viitattu 13.8.2012.
  2. Weber I.C. & al.: Phytophotodermatitis: the other ‘lime’ disease. J Emerg Med 17, 1999, s. 235–237. PubMed.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]