Transkriptio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee biologista tapahtumaa. Transkriptio tarkoittaa myös muunnosta kirjoitettuun muotoon.
Lähetti-RNA:n transkriptio tapahtuu eukaryooteilla tumassa.

Transkriptio on biologinen tapahtuma, jossa RNA-polymeraasi valmistaa kohteena olevaa DNA:ta vastaavan RNA-molekyylin. RNA-molekyyli on emäsjärjestykseltään DNA-mallijuosteelle komplementaarinen eli vastakkainen.[1] Transkriptio on proteiinisynteesin ensimmäinen vaihe.[2]

Transkriptiossa valmistetaan pääasiassa kolmenlaisia RNA-molekyylejä: lähetti-RNA:ta, siirtäjä-RNA:ta ja ribosomaalista RNA:ta, joilla on merkittävä osa proteiinisynteesissä.[1] Prosessin kautta syntyy siirtäjä-RNA:n ja ribosomaalisen RNA:n lisäksi myös muuta ei-koodaavaa RNA:ta, joka säätelee solujen toimintaa.[3]

Transkription yleinen kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transkription alussa RNA-polymeraasi kiinnittyy DNA-molekyyliin. Tämä prosessi vaatii tuekseen promoottoreita sekä avustavia proteiineja[1]. Eukaryooteissa transkriptiota säätelevät myös vahvistajat (engl. enhancer).

RNA-polymeraasi kulkee DNA:ta pitkin ja avaa sen kaksoiskierteen. RNA-polymeraasi käyttää toista juostetta mallinaan RNA:n valmistamiseen.

Eukaryootit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transkription aloitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transkription aloitus eukaryooteilla. 1. Transkription aloituskohta 2. TATA-sekvenssi, johon RNA-polymeraasi (vihreä) on kiinnittynyt transkriptiofaktoreiden ohella 3. Tehostaja-sekvenssi, jossa kiinni aktivaattoriproteiini (punainen)

Eukaryooteissa transkriptio alkaa transkriptiofaktoreiden liittymisellä DNA:han. Transkriptiofaktorit tunnistavat geenissä promoottoreita ja vahvistajia. Usein ensimmäisenä transkriptiofaktorit sitoutuvat geeniä edeltävän TATA-sekvenssin kohtaan ja muodostavat geenin säätelyalueella transkription aloituskompleksin. Transkriptiofaktoreiden aktiivisuuden säätely on merkittävä proteiinisynteesin säätelykohta. Transkriptiofaktorit vaikuttavat myös transkription käynnistymiseen, sillä RNA-polymeraasi kiinnittyy DNA:han transkriptiofaktoreiden avulla. Jotta faktorit voisivat kiinnittyä DNA:han, niiden täytyy ensin poistaa DNA:ssa kiinni olevat histonit tai muuttaa nukleosomien järjestäytymistä.

Transkription aloitusta voidaan säädellä myös kromatiinin tasolla. Transkriptio ei onnistu kromosomin heterokromatiiniksi järjestäytyneellä alueella. Myös histonien deasetylointi deaktivoi geenin.

Transkription eteneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transkriptiokoneisto liikkuu geeniä pitkin valmistaen RNA-ketjua. RNA-polymeraasiin on kiinnittyneenä useita elongaatiotekijöitä, jotka avustavat etenemistä. Sekä geenin eksonit että intronit valmistetaan RNA:ksi, joskin introneja poistetaan myöhemmin. RNA-ketjua muokataan sen tuottuessa: muun muassa ketjun päähän valmistetaan muunnelluista guaniininukleotideistä koostuva "hattu" (engl. 5' cap, koska se on ketjun ns. 5'-päässä).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Transkriptio Solunetti. Viitattu 2.11.2023.
  2. Proteiinisynteesi Solunetti. Viitattu 2.11.2023.
  3. Zhang, Peijing ym.: Non-Coding RNAs and their Integrated Networks. Journal of Integrative Bioinformatics, 13.7.2019, 16. vsk, nro 3. doi:10.1515/jib-2019-0027. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]