Transkriptio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee biologista tapahtumaa. Transkriptio tarkoittaa myös muunnosta kirjoitettuun muotoon.
Lähetti-RNA:n transkriptio tapahtuu eukaryooteilla tumassa.

Transkriptio on biologinen tapahtuma, jossa RNA-polymeraasi kopioi DNA:ssa olevaa geneettistä koodia RNA:ksi. Transkriptio on proteiinisynteesin ensimmäinen vaihe, mutta transkriptiossa syntyy myös t-RNA-, r-RNA- ja s-RNA-molekyylejä.[1]

Transkription yleinen kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transkription alussa RNA-polymeraasi kiinnittyy DNA-molekyyliin. Tämä prosessi vaatii tuekseen promoottoreita sekä avustavia proteiineja[1]. Eukaryooteissa transkriptiota säätelevät myös vahvistajat (engl. enhancer).

RNA-polymeraasi kulkee DNA:ta pitkin ja avaa sen kaksoiskierteen. RNA-polymeraasi käyttää toista juostetta mallinaan RNA:n valmistamiseen.

Eukaryootit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transkription aloitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transkription aloitus eukaryooteilla. 1. Transkription aloituskohta 2. TATA-sekvenssi, johon RNA-polymeraasi (vihreä) on kiinnittynyt transkriptiofaktoreiden ohella 3. Tehostaja-sekvenssi, jossa kiinni aktivaattoriproteiini (punainen)

Eukaryooteissa transkriptio alkaa transkriptiofaktoreiden liittymisellä DNA:han. Transkriptiofaktorit tunnistavat geenissä promoottoreita ja vahvistajia. Usein ensimmäisenä transkriptiofaktorit sitoutuvat geeniä edeltävän TATA-sekvenssin kohtaan ja muodostavat geenin säätelyalueella transkription aloituskompleksin. Transkriptiofaktoreiden aktiivisuuden säätely on merkittävä proteiinisynteesin säätelykohta. Transkriptiofaktorit vaikuttavat myös transkription käynnistymiseen, sillä RNA-polymeraasi kiinnittyy DNA:han transkriptiofaktoreiden avulla. Jotta faktorit voisivat kiinnittyä DNA:han, niiden täytyy ensin poistaa DNA:ssa kiinni olevat histonit tai muuttaa nukleosomien järjestäytymistä.

Transkription aloitusta voidaan säädellä myös kromatiinin tasolla. Transkriptio ei onnistu kromosomin heterokromatiiniksi järjestäytyneellä alueella. Myös histonien deasetylointi deaktivoi geenin.

Transkription eteneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transkriptiokoneisto liikkuu geeniä pitkin valmistaen RNA-ketjua. RNA-polymeraasiin on kiinnittyneenä useita elongaatiotekijöitä, jotka avustavat etenemistä. Sekä geenin eksonit että intronit valmistetaan RNA:ksi, joskin introneja poistetaan myöhemmin. RNA-ketjua muokataan sen tuottuessa: muun muassa ketjun päähän valmistetaan muunnelluista guaniininukleotideistä koostuva "hattu" (engl. 5' cap, koska se on ketjun ns. 5'-päässä).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Transkriptio Solunetti. Viitattu 23.7.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.