Apoptoosi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apoptoosi

Apoptoosi eli ohjelmoitunut solukuolema on solujen jakautumista säätelevien geenien määräämä solujen ohjelmoitu kuoleminen, joka on normaali osa yksilönkehitystä ja kudosten uusiutumista.

Apoptoosin vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuman kromatiini tiivistyy ja kasautuu tumakotelon reunoille, ja DNA hajoaa. Tuma hajoaa osiksi, joita tumakotelo yhä ympäröi. Solun tukiranka hajoaa, ja solukalvo poimuuntuu. Solu hajoaa solukalvon ympäröimiksi rakkuloiksi. Fagosytoiva solu tuhoaa solun ottamalla sen sisäänsä. Kaikki makromolekyylit tuhoutuvat. Joskus kuitenkin nämä kutistuneet solut/rakkulat voivat säilyä pitkiäkin aikoja tehtävässään, sillä esimerkiksi silmän linssi koostuu lähinnä kuolleista soluista.

Apoptoosiin johtavat tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solun pinnalla on reseptoreita, joiden aktivoituminen käynnistää apoptoosin. Reseptorit aktivoituvat välittäjäaineiden sekä tulehdussolun vastinreseptorien avulla. Jos solu on vaurioitunut, se voi sisältäkäsin käynnistää apoptoosin. Mitokondriolla on iso osa apoptoosin säätelyssä. Mitokondriot voivat tunnistaa solussa stressitekijöitä jolloin apoptoosi käynnistyy. Myös DNA:n vaurio voi johtaa apoptoosiin säätelyproteiinin välityksellä. Jos solulta puuttuu eloonjäämistä edistäviä tekijöitä, apoptoosi käynnistyy. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi solulle vieras ympäristö tai solun väärä kiinnittyminen.

Apoptoosi kehossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On useita tilanteita, joissa soluista on päästävä eroon. Vaurioituneet tai virusten infektoimat solut saadaan apoptoosin avulla tuhottua. Yksilönkehityksen aikana muun muassa sormien synty on apoptoosin ansiota. Sormet muotoutuvat tarpeettomien solujen kuollessa sormien välistä. Myös auringonvalon vaikutuksesta vaurioituneet ihosolut tuhoutuvat apoptoottisesti. Apoptoosi ei aiheuta tulehdusta. Apoptoosilla on myös keskeinen merkitys immuunipuolustuksessa, ja syöpään liittyy usein apoptoosin estyminen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heino, Jyrki; Vuento, Matti: Biokemian ja solubiologian perusteet. 1. painos. Helsinki: WSOY, 2007. ISBN 9789510325636.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]