Additioreaktio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kemiallista reaktiota. Additio tarkoittaa myös yhteenlaskua.

Additio- eli liittymisreaktio on kemiallinen reaktio, jossa molekyyliin liittyy atomi tai atomiryhmä. Se on tyypillinen yhdisteille, joissa on tyydyttymätön sidos (kaksois- tai kolmoissidos). Reaktiossa kaksi reagenssia liittyy yhteen tuottaen yhden (yleensä tyydyttyneen) lopputuotteen. Esimerkiksi kun propeeniin (tyydyttymätön) liitetään vetybromidia, saadaan tuotteeksi 2-bromipropaania (tyydyttynyt).

Additioreaktio noudattaa Markovnikovin sääntöä eli tässä vety liittyy reaktiossa hiileen, johon on jo ennestään liittynyt enemmän vetyä.

Additioreaktio on eliminaatioreaktion käänteisreaktio. Esimerkiksi alkeenin hydrataatio (veden liittäminen) alkoholiksi on additioreaktio ja vastaavasti sen käänteisreaktio dehydraatio (veden poistaminen) on eliminaatioreaktio.

Polaarisia additioreaktioita on kahta päätyyppiä: elektrofiilinen additio ja nukleofiilinen additio. Myös ei-polaarista additioreaktiota tunnetaan. Ne voivat olla vapaiden radikaalien additioreaktioita tai sykloadditioita. Additioreaktioita ovat myös monet polymerointireaktiot, jolloin niitä kutsutaan additiopolymerointireaktioiksi.

Erilaisia additioreaktiota. Ylhäältä alas: elektrofiilinen additio alkeeniin, nukleofiilinen additio karbonyyliryhmään ja radikaaliadditio alkeeniin
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.